Άλλος ένας παντοδύναμος άνθρωπος

Άλλος ένας παντοδύναμος άνθρωπος

Με αφορμή άλλο ένα περιστατικό κακοποίησης ζώων που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, μετά από τη δημοσίευση αυτής της συμπεριφοράς από τους ίδιους τους δράστες, καλό θα ήταν να αρχίσουμε να προβληματιζόμαστε περισσότερο για το μέλλον αυτής της χώρας αλλά και της ανθρωπότητας γενικότερα. 

Το συγκεκριμένο περιστατικό έλαβε χώρα σε μια παραθαλάσσια ταβέρνα στην Αιδηψό, όπου μια παρέα -θεωρώντας μάλλον πολύ ξεκαρδιστικό και απαραίτητο για τη ψυχαγωγία της- προσπάθησε να δελεάσει δύο γάτες με φαγητό, έχοντας ως απώτερο σκοπό να τις πετάξει στη θάλασσα. Μάλιστα, το πλέον εξοργιστικό είναι ότι ένας από τους θύτες ήταν αυτός που έκανε γνωστή τη πράξη αφού τραβούσε βίντεο το σκηνικό, το οποίο στη συνέχεια δημοσίευσε σε story στο instagram. Στο βίντεο, λοιπόν, ο ίδιος αποθανατίζει τη στιγμή όπου άτομο από τη παρέα σπρώχνει τη γάτα, την οποία και ρίχνει προς τη θάλασσα, με άγνωστη τη μέχρι τώρα τύχη της ενώ το ίδιο προσπαθεί να κάνει και στην επόμενη. Μάλιστα, τα υπόλοιπα μέλη διασκεδάζουν με το θέαμα, αφού έχουν ξεκαρδιστεί στα γέλια. 

Κι αναρωτιέμαι, πόση παθογένεια να μπορεί να αντέξει μια περιγραφή; Και τι από όλα αυτά είναι τραγικότερο; Το γεγονός ότι ένας άνθρωπος μπορεί να βρει ευχαρίστηση στο να βασανίσει μια ανυπεράσπιστη ψυχή; Το ότι μια ολόκληρη παρέα γελάει με το συμβάν και κανένας δεν βρίσκει παράξενο αυτό που συμβαίνει; Το ότι χωρίς δεύτερη σκέψη κάποιος ανεβάζει τη στιγμή στα social media, θεωρώντας την απόλυτα φυσιολογική, όπως για παράδειγμα θα ανέβαζε μια φωτογραφία από την καθημερινότητά του; Ή το γεγονός ότι αυτό που συνέβη δεν είναι απλά μια μεμονωμένη περίπτωση;

«Ο πολιτισμός ενός λαού φαίνεται από τη συμπεριφορά του στα ζώα». Το (2ο) Σκίτσο Της Ημέρας από τον @kourafelkythros. Πηγή:NEWS 24/7

Το περιστατικό αυτό δείχνει ακριβώς τη κατάσταση που δυστυχώς επικρατεί σε πάρα πολλές περιπτώσεις και σε πολλά γεγονότα, όπου ένας άνθρωπος -έχοντας μια εντελώς λανθασμένη αντίληψη για την ύπαρξή του- πιστεύει ότι έχει το δικαίωμα και τη δύναμη να κάνει οτιδήποτε θέλει, όντας το μοναδικό πλάσμα που μπορεί να ασκήσει εξουσία σε αυτόν εδώ το μάταιο κόσμο. Επίσης, δείχνει τον τρόπο που η ίδια η κοινωνία πολλές φορές «μεγαλώνει» τα παιδιά της, διδάσκοντάς τα ότι ο άνθρωπος μπορεί να λειτουργεί σαν ένα παμφάγο τέρας, κατασπαράζοντας τα πάντα γύρω του χωρίς συνέπειες -όταν αυτά δεν είναι πράγματα που τον αφορούν- ενώ στη πραγματικότητα θα έπρεπε να τον αφορούν και με το παραπάνω, αφού ο σεβασμός στον διπλανό μας δεν μπορεί να είναι κάτι προαιρετικό. 

Και για να προλάβω κάποιους -γιατί τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο πλέον- το ότι αυτό από κάποιους βαφτίστηκε «πλάκα», δεν μειώνει καθόλου την επικινδυνότητα της κατάστασης. Ίσα-ίσα την κάνει μεγαλύτερη. Γιατί το να γελάει κανείς με τον βασανισμό και τον τρόμο μιας αθώας ψυχής, αν μη τι άλλο δεν είναι καθόλου αστείο αλλά είναι πολύ σοβαρό για το πού βαδίζουμε ως κοινωνία. 

Ίσως θα έπρεπε να αναθεωρήσουμε τι ονομάζουμε αστείο και μέχρι που είναι τα όρια μιας «πλάκας». Γιατί και η χρήση βεγγαλικών είναι ένα έθιμο, το οποίο προξενεί «γέλιο», έχει όμως ως αποτέλεσμα τη δημιουργία τρόμου για χιλιάδες ζώα και άτομα, τα οποία είναι αναγκασμένα να υπομένουν αυτού του είδους τα «αστεία» μας. Γιατί αν θέλουμε να γελάσουμε, μπορούμε να το κάνουμε και με τρόπο που να μην βλάπτει τον διπλανό μας. Γιατί όταν διαθέτουμε σεβασμό, τον δείχνουμε σε όλα τα πλάσματα και ιδίως σε εκείνα που δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Και γιατί, αν κατανοήσουμε πως δεν είμαστε μόνοι μας σε αυτόν τον κόσμο αλλά πρέπει να σκεφτόμαστε και τους γύρω μας, ίσως βρούμε την απάντηση σε πολλές από τις παθογένειες της ανθρωπότητας. Σήμερα ήταν μια γάτα, αύριο θα είναι μια γυναίκα, μεθαύριο θα είναι ένα παιδί. 

+ posts

Ονομάζομαι Κωνσταντίνα Τσέλιου και σπουδάζω στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης στο ΕΚΠΑ. Διαβάζω βιβλία, αγαπάω τη μουσική και παίζω κιθάρα. Έχω μία ιδιαίτερη αγάπη προς τη λογοτεχνία και την ποίηση ενώ ανέκαθεν το γράψιμο ήταν η διέξοδός μου. Πιστεύω στην ομορφιά αυτού εδώ του κόσμου και κυρίως στη δύναμη που διαθέτουμε για να τον κάνουμε καλύτερο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.