Ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες που έβγαλε η Ελλάδα σήμερα μας αφήνει

Ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες που έβγαλε η Ελλάδα σήμερα μας αφήνει

Σήμερα, 2 Σεπτεμβρίου 2021, έφυγε από την ζωή ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης σε ηλικία 96 ετών. Ένας καταξιωμένος μουσικός και άνθρωπος, υποψήφιος για Νόμπελ Ειρήνης το 2000, γεννημένος στις 29 Ιουλίου του 1925, που άφησε ιστορία με την μουσική του και τα λόγια του δίνοντας δύναμη σε όλους τους Έλληνες στις δύσκολες καταστάσεις που διανύαν. Βασανίστηκε και εξορίστηκε στην Ικαρία για την μουσική του, ενώ υπήρξε και μέλος του ΕΛΑΣ κατά τα Δεκεμβριανά. Σπουδαγμένος στο Παρίσι, ο Μίκης Θεοδωράκης γίνεται ακόμα πιο γνωστός για τις μεγάλες του επιτυχίες: τον «Επιτάφιο» του Γιάννη Ρίτσου και το «Άξιον εστί» του Οδυσσέα Ελύτη.

Κατά την περίοδο της Δικτατορίας γίνεται ένας από τους παράνομους της εποχής και έτσι το 1967 συλλαμβάνεται και φυλακίζεται για 3 χρόνια. Στην συνέχεια, ο Μίκης Θεοδωράκης μένει στην Ιστορία και ως πολιτικός όταν το 1981 και το 1985 εξελέγη βουλευτής με το ΚΚΕ. Αργότερα, εκτελεί και θέση βουλευτή για 2,5 περίπου χρόνια με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας το 1990. Στην πορεία, έχει εμφανιστεί στην πολιτική και με δικό του κόμμα ονόματι «Σπίθα», το οποίο δημιουργήθηκε το 2010 και το 2015 υποστήριξε το ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος, μια από τις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του καλλιτέχνη ήταν το συλλαλητήριο για την Μακεδονία τον Φεβρουάριο του 2018. Σιωπή και σεβασμός στον άνθρωπο που μεγάλωσε γενιές και γενιές διδάσκοντας την ελευθερία.

+ posts

Ονομάζομαι Γιώτης Πέτρος και είμαι μεγαλωμένος στην όμορφη πρωτεύουσα της Ελλάδας, την Αθήνα. Σήμερα, φοιτώ στο τμήμα της Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά, παρόλα αυτά οι ασχολίες μου δεν μένουν στα πλαίσια αυτής της σχολής.
Η συγγραφή για εμένα είναι ο τρόπος να εκφράσω την ελευθερία που δεν μπορώ να βρω στον κόσμο μου. Η ενασχόλησή μου με την Τέχνη, την Μουσική και το Θέατρο με ώθησε στο να αποτυπώνω αυτόν τον κόσμο πάνω στο χαρτί.
Η αρθρογραφία που χρειάζεται η εποχή μας είναι στην σωστή ενημέρωση και στις πολύπλευρες απόψεις. Για αυτόν τον λόγο, ο Φοιτητικός Κόσμος αποτελεί για εμένα ένα εργαστήρι τέχνης που δημιουργεί ιδέες και τις μεταδίδει στους αναγνώστες του. Η φράση η οποία θεωρώ πως με χαρακτηρίζει και θα ήθελα καθένας να σκέφτεται στα καλά και στα δύσκολα είναι «χαμογέλα ρε, τι σου ζητάνε;»