Από μικρός η αλήθεια είναι πως είχα μία αγάπη για το διάβασμα. Από το εβδομαδιαίο «Μίκυ Μάους» που μου έπαιρνε ο παππούς μου κάθε Παρασκευή έως μυθιστορήματα μυστηρίου και μεγάλα ιστορικά βιβλία. Είχαμε αρκετό καιρό να «τα πούμε» σε αυτή τη στήλη αγαπητές/αγαπητοί αναγνώστριες και αναγνώστες και σας έχω κάτι πολύ καλό. Ένα βιβλίο ιδιαίτερο από μια ξεχωριστή πένα που διακρίθηκε για τη σπιρτάδα και την ακρίβειά της. «Επαναστατικά και Απελευθερωτικά Κινήματα» του κ. Βασίλη Ραφαηλίδη.
Ο τίτλος στην αρχή μπορεί να ξενίσει ή και ίσως να σε γεμίσει ερωτηματικά. Ποια επαναστατικά κινήματα και πόσα άραγε μπορούν να χωρέσουν σε 232 σελίδες; Κι όμως ο κριτικός κινηματογράφου και ένας από τους ευστοχότερους σχολιαστές της πολιτικής επικαιρότητας του παρελθόντος το έχει καταφέρει. Ο Βασίλης Ραφαηλίδης σας ταξιδεύει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου από τη δεκαετία του 1950 μέχρι και την εποχή που γράφεται το συγκεκριμένο έργο του (1997). Από τη Σοβιετική Ένωση και την πτώση του Στάλιν το 1953, στο ματωμένο Βιετνάμ, περνάει από την θερμή Λατινική Αμερική, η Κούβα των Γκεβάρα και Κάστρο, η Χιλή του Αλιέντε και η Νικαράγουα των Σαντινίστας, για να καταλήξει στις δικτατορίες και τις επαναστάσεις της Κεντρικής και Βόρειας Αφρικής (με τις πολύ κοντινές μας Αλγερία και την Λιβύη του Καντάφι). Αμέτρητα γεγονότα, πολιτικές ανατροπές, επαναστάσεις πνιγμένες στο αίμα, πολλά πρόσωπα, άλλα κακά και άλλα καλά που οραματίστηκαν και αγωνίστηκαν. Αλλού οι «καλοί» νίκησαν και αλλού οι «κακοί». Για να το ανακαλύψετε δεν έχετε παρά να αγοράσετε αυτό το εξαιρετικό βιβλίο. Μια πολύ καλή αγορά που συμφέρει και θα αποτελεί ένα μικρό κόσμημα για τη βιβλιοθήκη σας.
Η επιτυχία του έγκειται στην σύντομη και γρήγορη γραφή του. Ο Βασίλης Ραφαηλίδης δεν παραθέτει απλά και στεγνά τα γεγονότα, ούτε επιθυμεί να ωραιοποιήσει καταστάσεις, αλλά κάνει μια βαθιά τομή στο χωροχρόνο πριν τις εξεγέρσεις και τις επαναστάσεις. Θέτει όλο το πλαίσιο στον αναγνώστη, όλα όσα έχουν προηγηθεί και το παρασκήνιο που παίζει καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις. Ξεκινάει, σχεδόν σε όλες τις χώρες, από τον 15ο αιώνα και την Αποικιοκρατία δίνοντας μια πληρέστατη πολιτική, οικονομική, εθνολογική και λαογραφική εικόνα των επαναστατημένων λαών και καταλήγει στα πώς, τα γιατί των κινημάτων, αλλά και στην κατάληξή τους. Το πιο δυνατό του σημείο, κατά τη γνώμη μου, οι διάσπαρτοι σε όλο το έργο και πολύ εύστοχοι παραλληλισμοί φάσεων και καταστάσεων των επαναστάσεων με την ελληνική ιστορία. Στοιχείο που βοηθά ακόμα περισσότερο να κατανοήσει και διάφορα πράγματα και για τη δική του εθνική Ιστορία.
Ένα σύντομο και καλογραμμένο βιβλίο για τους αγώνες των λαών για την Ελευθερία τους. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις του “Εικοστού Πρώτου Αιώνα”.
Ονομάζομαι Βαγγέλης Βαλαβάνης. Συντάκτης, από τα ιδρυτικά μέλη του Φοιτητικού Κόσμου. Είμαι φοιτητής του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Αν και ερωτευμένος βαθιά με την Ιστορία και το Ιστορικό-Αρχαιολογικό, ο αέρας των Πανελληνίων με έστειλε στο εξωτικό και γυναικοκρατούμενο Πάντειο. Ιστορία, η πρώτη αγάπη. Πολιτικές Επιστήμες η δεύτερη. Η συγγραφή όμως, μια και μοναδική. Ίσως ο μοναδικός τρόπος να μπορώ να είμαι κοντά και στις δυο μου αγάπες. Να εκφράζομαι, να προβληματίζομαι, να αναδεικνύω τα κακώς κείμενα της εποχής μου, να δέχομαι και να ασκώ κριτική, να…να…να… Να ταξιδεύω και να αναπνέω.
Γιατί αυτό είναι η συγγραφή. Μια ανάσα μες στην σκόνη του κόσμου. Μια πράξη βαθιά πολιτική και συναισθηματική. Γιατί η γραφή ήταν, είναι και θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα δημιουργήματα του Ανθρώπου. Ο τρόπος του να αποτυπώσει την ψυχή του, το αέναο πάθος του για τη ζωή και να ακολουθεί το βαθύ του χτυποκάρδι. Ένα ταξίδι για να τον ανακαλύψουμε και να τον κάνουμε καλύτερο. Και αυτός εδώ στον Φ.Κ. είναι και ο δικός μας στόχος. Γράψτε. Προβληματιστείτε. Ανακαλύψτε και Ονειρευτείτε για τον δικό σας. Για έναν κόσμο που μας αξίζει. Για τον δικό μας κόσμο. Τον Φοιτητικό Κόσμο.