Έρευνα: Στεγαστικές διαδρομές και συνθήκες στέγασης των νέων στην Ελλάδα

Έρευνα: Στεγαστικές διαδρομές και συνθήκες στέγασης των νέων στην Ελλάδα

Μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα η οποία έχει ως στόχο να φωτίσει έναν καθημερινό προβληματισμό μας. Μια δική μας ανεξάρτητη κατοικία. Πράγμα εύκολο για όσες και όσους συναδέλφους έχουν περάσει στην επαρχία κι ένας πάρα πολύ δύσκολος στόχος για όσους σπουδάζουν στην πόλη καταγωγής τους. Το θέμα διάλεξε ο συντάκτης μας Βαγγέλης Βαλαβάνης.

Της κα. Δήμητρα Σιατίτσα (επιστημονική υπεύθυνη της έρευνας, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης)

Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι σήμερα στην προσπάθειά τους για πρόσβαση σε ανεξάρτητη, αξιοπρεπή και σταθερή κατοικία; Ποιες είναι οι στεγαστικές τους επιλογές και πρακτικές όταν ολοκληρώνουν τον κύκλο σπουδών ή κατάρτισής τους, ξεκινούν την εργασιακή τους καριέρα και προσπαθούν να στήσουν τη δική τους ζωή;

Πώς επηρεάζεται η στεγαστική τους διαδρομή από τις εντεινόμενες συνθήκες κοινωνικής και εργασιακής επισφάλειας, αλλά και από τις μεταλλαγές στην αγορά κατοικίας; Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα που προσπαθεί να απαντήσει επιστημονική έρευνα που υλοποιείται αυτόν τον καιρό μέσω ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου και απευθύνεται σε νέους και νέες 18 – 40 ετών.

Το δικαίωμα στην κατοικία γενικότερα, αλλά ειδικότερα η στέγαση των νεότερων γενιών, αποτελεί ένα κρίσιμο πολιτικό ζήτημα που δεν έχει συζητηθεί επαρκώς στην Ελλάδα. Γνωρίζουμε από στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2019 ότι στην Ελλάδα το ποσοστό των νέων ηλικίας 25-34 ετών που ζουν με τους γονείς τους είναι 67,2% (61,2% για τις γυναίκες και 73,2% για τους άνδρες), το μεγαλύτερο στην Ευρώπη μαζί με την Ιταλία. Οι νέοι διαθέτουν χαμηλότερο εισόδημα αν επιλέξουν να ζήσουν ανεξάρτητα, ενώ το κόστος στέγασης έχει σημαντικό αντίκτυπο στις συνθήκες διαβίωσής τους (87,9% των νέων ηλικίας 20-29 ετών κάτω από το όριο της φτώχειας επιβαρύνονται σημαντικά από τις στεγαστικές δαπάνες, 58,8% των νέων ηλικίας 20-29 ετών κάτω από το όριο της φτώχειας ζει σε συνθήκες συνωστισμού).

Αν λάβουμε υπόψη ότι ο κατώτατος μισθός είναι 650 ευρώ, ότι οι νέοι κατέχουν χαμηλότερα αμειβόμενες και πιο επισφαλείς θέσεις εργασίας και ότι η ανεργία των νέων παραμένει σταθερά σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ μετά την κρίση οι τιμές κατοικίας αυξάνουν ταχύτατα δυσανάλογα με τους μισθούς, γίνεται αντιληπτό πόσο δύσκολο είναι για τους νέους να μπορέσουν να καλύψουν τα κόστη μιας ανεξάρτητης κατοικίας.

Παρ’ όλα αυτά, τα ζητήματα που αφορούν τη στέγαση των νέων υποεκπροσωπούνται στον δημόσιο διάλογο, ενώ η απουσία στοχευμένων δημόσιων πολιτικών και διεκδικητικών κινημάτων δεν βοηθάει στην ανάδειξη και βαθύτερη κατανόηση των στεγαστικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι νέοι που βρίσκονται σε κοινωνική και οικονομική επισφάλεια.

Στον βαθμό που η κατοικία αποτελεί βασική προϋπόθεση για την κοινωνική ένταξη, την πλήρη χειραφέτηση των νέων και την επιλογή του τρόπου ζωής τους, θα πρέπει τα προβλήματα αυτά να ακουστούν και να αντιμετωπιστούν με συλλογικό τρόπο. Θέλοντας να συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση, βασική επιδίωξη της έρευνας παραμένει η παραγωγή δεδομένων και νέας γνώσης που θα υποστηρίξουν τη δημόσια συζήτηση και ενδεχομένως δώσουν επιχειρήματα για διεκδικήσεις από τους ίδιους τους νέους.

Η έρευνα απευθύνεται σε νέους και νέες 18 – 40 ετών σε όλη την Ελλάδα και με οποιοδήποτε καθεστώς. Το ερωτηματολόγιο είναι διαθέσιμο στον σύνδεσμο: []. Είναι αρκετά εύκολο να συμπληρωθεί, και χρειάζεται περίπου 10 λεπτά.

Πληροφορίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα: https://housingyouth.wordpress.com

Πηγή: https://www.efsyn.gr/

+ posts