Έφυγε από τη ζωή ο Κάρολος Παπούλιας

Έφυγε από τη ζωή ο Κάρολος Παπούλιας

Χθες το πρωί, 26 Δεκεμβρίου του 2021, απεβίωσε ο Κάρολος Παπούλιας σε ηλικία 92 ετών.

Απόφοιτος της Νομικής Αθηνών, ο Κάρολος Παπούλιας θα αφήσει την ιστορία του πάνω στην πολιτική ζωή της χώρας. Το 1974 εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ και εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής Ιωαννίνων για 26 χρόνια (1977-2004). Στην πρώτη κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου διορίστηκε Υφυπουργός Εξωτερικών, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1984, ενώ αναβαθμίστηκε στη συνέχεια σε Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών. Την περίοδο 1985-1989 διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών, ενώ στην οικουμενική Κυβέρνηση Ζολώτα 1989-1990 διετέλεσε Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Στη θέση του Υπουργού Εξωτερικών επανήλθε το 1993, για να παραμείνει μέχρι το 1996 και την παραίτηση της Κυβέρνησης Παπανδρέου, ενόψει της εκλογής του Κώστα Σημίτη στο αξίωμα του Πρωθυπουργού. Βέβαια μένει στην ανάμνηση όλων μας ως ένας αξιόλογος και αξιοπρεπής Πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Το 2005 εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ελλάδας, αξίωμα που διατήρησε μέχρι το 2015.

Ο Παπούλιας ήταν αγαπημένη φυσιογνωμία για τους Έλληνες, κάτι που αποτυπώθηκε και στις δύο κάλπες για την εκλογή του στο υψηλότερο αξίωμα της χώρας με πάνω από το 95% των ψήφων της Βουλής των Ελλήνων.

Το 2007, το συμβούλιο του δήμου Αργυροκάστρου του απένειμε τον υψηλό τίτλο «Επίτιμος Δημότης» για την προσφορά του στις φιλικές σχέσεις Αλβανίας και Ελλάδας.

Εκτός από προσωπική σχέση με τον αλβανικό λαό -όπως είχε δηλώσει ο ίδιος, έπινε γάλα από Αλβανίδα μητέρα τα έτη 1923 -1924- ο Κάρολος Παπούλιας είναι η προσωπικότητα και ο πολιτικός που συνέβαλε πρώτος για να λιώσουν οι πάγοι μεταξύ των δύο χωρών μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Ως υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, ο Παπούλιας ήταν ο εμπνευστής της αποκατάστασης των σχέσεων με την Αλβανία και του ανοίγματος των πρώτων συνοριακών σημείων διέλευσης το 1985.

Γεννημένος πολύ κοντά στα αλβανοελληνικά σύνορα, στη Βόστινα, ο Παπούλιας γνώριζε και προώθησε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον την υπέροχη κληρονομιά των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Τα Αλβανικά ΜΜΕ πλέκουν το εγκώμιο του πρώην ΠτΔ που πλέον συνάντησε τον συνοδοιπόρο του Ανδρέα Παπανδρέου στον ουρανό.