Έφυγε για τα αστέρια ο Βαγγέλης Παπαθανασίου

Έφυγε για τα αστέρια ο Βαγγέλης Παπαθανασίου

Πέθανε σε ηλικία 79 ετών ένας από τους τελευταίους μεγάλους Έλληνες συνθέτες της χώρας μας, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου. Είχε βραβευθεί με Όσκαρ για τη μουσική της ταινίας «Οι Δρόμοι της Φωτιάς» το 1982.

Τη δυσάρεστη είδηση του χαμού του Έλληνα μουσικού και συνθέτη της ηλεκτρονικής, progressive, ambient, τζαζ και ορχηστρικής μουσικής, που ήταν ευρύτερα γνωστός ως Vangelis, επιβεβαίωσε το δικηγορικό γραφείο που τον εκπροσωπεί με ανακοίνωσή του.

«Με μεγάλη μας θλίψη ανακοινώνουμε ότι ο μεγάλος Έλληνας Βαγγέλης Παπαθανασίου έφυγε από τη ζωή αργά το βράδυ της Τρίτης 17 Μαΐου».

Ένας από τους λίγους Έλληνες που κατόρθωσε να χαρακτηριστεί «παγκόσμιος», ήταν πρωτοπόρος της ηλεκτρονικής μουσικής και ήχου, ενώ οι μελωδίες του έχουν συνοδεύσει ορισμένα αριστουργήματα του Κινηματογράφου, όπως Blade Runner, 1492: Χριστόφορος Κολόμβος, Αλέξανδρος, Ελ Γκρέκο κ.α. Για την ταινία «1492: Χριστόφορος Κολόμβος (1492 – Conquest of Paradise, 1992)» απέσπασε στις Κάνες Χρυσό Λέοντα, αλλά και το βραβείο Echo Awards.

Και η πασίγνωστο σκετσάκι του αγαπημένου Ρόαν Άτκισον στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου του 2012, όπου παίζει στο πιάνο το main theme των “Δρόμων της Φωτιάς” (Chariots of Fire).

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, ευρύτερα γνωστός ως Vangelis, γεννήθηκε στην Αγριά Μαγνησίας στις 29 Μαρτίου 1943.

Το 1997 σκηνοθέτησε την τελετή έναρξης του 6ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ανοιχτού Στίβου της IAAF που πραγματοποιήθηκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας.

Το έργο του «Μυθωδία» επελέγη από τη NASA ως η επίσημη μουσική για την αποστολή της: 2001 Οδύσσεια στον Άρη, ενώ το 2002 δημιούργησε την επίσημη μουσική για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2002 στις χώρες Κορέα-Ιαπωνία.

Να σημειωθεί ότι ο αστεροειδής της Κύριας Ζώνης 6354 Vangelis έχει πάρει το όνομά του προς τιμήν του Βαγγέλη Παπαθανασίου.

Tώρα πλέον θα βρίσκεται κάπου μαζί με την «Μυθωδία» του μακριά από τον κόσμο που τον αγάπησε αφήνοντας εμάς και τον Πολιτισμό μας φτωχότερους.