Αδελφοί Καραμαζόβ

Του Νίκου Μερκουράκη, πρώην συντάκτη μας

Οι Αδελφοί Καραμαζόβ, το τελευταίο μυθιστόρημα του Φιόντορ Μιχάηλοβιτς Ντοστογιέφσκι (11 Νοεμβρίου 1821 – 9 Φεβρουαρίου 1881), αποτελεί το απαύγασμα των σκέψεών του και ταυτόχρονα μία μοναδική πολιτισμική παρακαταθήκη για τις επερχόμενες
γενιές.

Φιόντορ Μιχάηλοβιτς Ντοστογιέφσκι


Το μυθιστόρημα διαδραματίζεται τον 19ο αιώνα στην Ρωσία και πραγματεύεται την ιστορία της οικογένειας Καραμαζόβ, ξεκινώντας από τον πατέρα, Φιόντορ Πάβλοβιτς, και προχωρώντας στους τρεις υιούς, Ντιμίτρι, Ιβάν και Αλεξέι Καραμαζόβ. Το κομβικό σημείο για τους τέσσερις υπήρξε η στιγμή της επανένωσής τους, κατά την διάρκεια της οποίας λαμβάνουν χώρα καθοριστικά για την ζωή τους γεγονότα.
Ο Ντοστογιέφσκι αποδεικνύεται εξαιρετικός διανοούμενος και αφηγητής. Στο βιβλίο του αποκρυσταλλώνονται οι θεολογικές του αμφιβολίες και οι πνευματικές του αναζητήσεις, καθώς θίγονται θέματα ηθικής και ελεύθερης βούλησης. Παράλληλα η αφήγηση, αργή αλλά εξαιρετικά ακριβής, σε βοηθά να δημιουργήσεις ξεκάθαρες και πολύ έντονες εικόνες, οι οποίες μπορεί να σε συγκινήσουν βαθύτατα. Οι ψυχογραφικές ικανότητες του συγγραφέα σε αφήνουν άφωνο, αφού δεν δυσκολεύεται καθόλου να αποτυπώσει τις μύχιες συγκρούσεις των χαρακτήρων, όπως και την τριβή ανάμεσα στα πολλά πρόσωπα του έργου του. Ξέρει πολύ καλά πως λειτουργούν οι άνθρωποι και δεν φοβάται να αναδείξει κάθε πλευρά της προσωπικότητάς τους, καλή ή κακή.

Από κάθε άποψη, οι «Αδερφοί Καραμαζόβ» συνιστούν ένα αριστούργημα. Οι προβληματισμοί και τα συναισθήματα που σου προκαλούν, το καθιστούν ένα απαραίτητο ανάγνωσμα.

+ posts