Του Μανώλη Θεοχάρη, πρώην συντάκτη μας
Πόσα και πόσα νομοσχέδια έχουμε δει το τελευταίο διάστημα της Κυβέρνησης να πυροδοτούν πολλές αντιδράσεις. Νομοσχέδιο για την Παιδεία, νόμοι για την τέχνη, κ.λπ. Κάθε φορά οι ίδιες απαντήσεις από την Κυβέρνηση στις αντιδράσεις: στη Βουλή δεν απαντά ουσιαστικά, και στο δρόμο, πρώτον ακραία καταστολή από την αστυνομία, και δεύτερον τα κυβερνητικά ΜΜΕ λοιδορούν τους διαδηλωτές. Προκύπτει όμως ένα πολύ σημαντικό ερώτημα. Ήταν εξ αρχής -για κάθε φορά- αποφασισμένο και με σκοπό, να φέρει τέτοια αντι-λαϊκά νομοσχέδια, τα οποία θα φέρουν αντιδράσεις ή απλώς προέκυψε;
Ας εστιάσουμε σε μια από τις απαντήσεις στις αντιδράσεις που προανέφερα: την καταστολή από την Αστυνομία. Πάμε όμως πίσω στην ιστορία της χώρας μας για να προκύψει η απάντηση μόνη της, από τα γεγονότα.
Αρχικά, πότε πρωτοδημιουργήθηκαν τα ΜΑΤ, τα οποία πρωταγωνιστούν στην βίαιη καταστολή; Το 1976 από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Τι σπουδαίο γινόταν το 1976; Το 1976 και πάλι η κυβέρνηση προσπαθούσε να περάσει ένα αντι-εργατικό νόμο, τον 330, ο οποίος περιόριζε τις κινητοποιήσεις, τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης, τις αφισοκολλήσεις. Έτσι, περιέστειλε το δικαίωμα των εργατών να αντιδρούν σε νόμους που τους πλήττουν. Την εποχή εκείνη υπήρχε ένα γενικότερο λαϊκό αίσθημα -πιο επαναστατικό θα μπορούσε να πει κανείς- με μαζικές απεργίες και κινητοποιήσεις, οι οποίες ωστόσο δεν ξεκινούσαν συντηρητικά, εξ άνωθεν των σωματείων, αλλά αυθόρμητα. Υπήρχε η αίσθηση ότι οι άνθρωποι μπορούν να διεκδικήσουν αυτά που πραγματικά τους αξίζουν. Έτσι, ήρθε το νομοσχέδιο αυτό να αναχαιτίσει την πορεία αυτή, την οποία προσπαθούσαν μάλιστα να ανακόψουν και οι ίδιοι οι εργοστασιάρχες με μαζικές απολύσεις.
Τη χρονιά αυτή, λοιπόν, με τις τόσο μαζικές αντιδράσεις, δημιουργούνται τα ΜΑΤ. Ένα σώμα που διαλύει διαδηλώσεις, επιτίθεται σε διαδηλωτές και γίνεται πασίγνωστο για τη βιαιότητά του, η οποία είναι και αναίτια. Μάλιστα, στις διαδηλώσεις του έτους εκείνου έχουμε και την πρώτη νεκρή από την αστυνομία στη μεταπολίτευση. Την Αναστασία Τσιβίκα, η οποία σε μια διαδήλωση σκοτώθηκε καθώς την πάτησε ένα από τα γνωστά οχήματα της Αστυνομίας, η «Αύρα». Βλέπουμε, επομένως, γιατί δημιουργήθηκαν τα ΜΑΤ το 1976. Για να καταστείλουν τις διαδηλώσεις, δηλαδή την αντίδραση του λαού.
Ύστερα, το 2001 ιδρύεται η Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ), μια ειδική ομάδα για την «βαριά» εγκληματικότητα. Γιατί αυτό παρουσιάζει ενδιαφέρον; Γιατί, το έτος αυτό είναι που ψηφίζεται και ο αντιτρομοκρατικός νόμος, ο οποίος υπάρχει στη χώρα μας μέχρι και σήμερα, καθώς έως τότε δεν υπήρχε κάποιος «πλήρης», αλλά και βρίσκεται στο προσκήνιο και το «κυνήγι» της 17Ν, με τους Ολυμπιακούς Αγώνες να έρχονται. Ουσιαστικά, υπήρχε μια «τρομοϋστερία» λόγω των επικείμενων Ολυμπιακών Αγώνων, και για αυτό το Κράτος που προσπαθούσε να βρει άμεσες λύσεις για να μπορούν να γίνουν ασφαλώς οι Αγώνες. Άρα, ιδρύεται άλλη μια αστυνομική ομάδα με σκοπό να εξυπηρετήσει συγκεκριμένους σκοπούς του Κράτους, όχι όμως να για να αποτελέσουν τις ουσιαστικές λύσεις που είναι αναγκαίες.
Πάμε μετά στο 2010, ο τότε Υπουργός Προστασίας του Πολίτη δημιουργεί την ομάδα Δίκυκλης Αστυνόμευσης (Ομάδα ΔΙ.ΑΣ.). Τι άλλο θα συμβεί το «σωτήριον» έτος 2010; Θα υπογραφεί το πρώτο μνημόνιο της Ελλάδας. Το μνημόνιο, μια αντι-λαϊκή συμφωνία η οποία καταστρέφει την κοινωνία, επιφέροντας εξαθλίωση και επισφάλεια στους ανθρώπους. Είναι προφανές, ότι αυτό από μόνο του πυροδοτεί αντιδράσεις. Και λογικό είναι, καθώς άλλοι καταδικάζουν με το χειρότερο τρόπο το δικό σου μέλλον, χωρίς να φταις κιόλας. Άρα, τώρα για τις αντιδράσεις εν έτει 2010 έχουμε τα ΜΑΤ, την ΟΠΚΕ και την Ομάδα ΔΙΑΣ. Βλέπουμε, λοιπόν, ότι σε χαλεπούς καιρούς, καιρούς που ο κόσμος αντιδρά για όσα του συμβαίνουν, το κράτος επιστρατεύει κι άλλη προστασία για το ίδιο, δημιουργώντας νέες αστυνομικές μονάδες, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για περισσότερη καταστολή αντιδράσεων.
Ας έρθουμε λοιπόν και στα πιο πρόσφατα και δικά μας, το 2019. Ποια είναι μια από τις πρώτες κινήσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη; Να δημιουργήσει την Ομάδα ΔΡΑΣΗ (πρώην Ομάδα ΔΕΛΤΑ, η οποία καταργήθηκε το 2015, καθώς είχε καταγγελθεί για υπέρμετρη βία και ακραία καταστολή). Μια ομάδα η οποία αποτελείται από πάνοπλους άνδρες, οι οποίοι μάλιστα κατά κύριο λόγο δεν αποτελούν 4ετούς εκπαίδευσης αστυνομικούς, αλλά 3μηνης εκπαίδευσης ειδικούς φρουρούς. Μάλιστα, ένα από τα κριτήρια για την πρόσληψή τους συνίσταται η υπηρεσία στις Ειδικές Δυνάμεις του Στρατού! Η ομάδα αυτή έχει καταγγελθεί και σήμερα για πάρα πολλά περιστατικά υπέρμετρης βίας και αστυνομικής αυθαιρεσίας. Ένας από τους λόγους για αυτό θα μπορούσε να αποτελεί, όπως επεσήμανε ένας πρώην αξιωματικός της Αστυνομίας, η ίδια τους η θητεία στις Ειδικές Δυνάμεις, καθώς ο χαρακτήρας του στρατού είναι άλλος, πιο επιθετικός από αυτόν της αστυνομίας, του οποίου είναι η διατήρηση της τάξης και η συνύπαρξη με τον πολίτη.
Επιπλέον, εγώ θέλω να σχολιάσω και το όχημά τους, το λεγόμενο «παπάκι». Συγνώμη, αλλά ποιους ληστές, διαρρήκτες και δολοφόνους μπορεί να καταδιώξει κανείς με ένα παπάκι; Ένα παπάκι του οποίου η ταχύτητα είναι περιορισμένη. Άρα καταδίωξη με πραγματικό εγκληματία δεν μπορεί να κάνει εύκολα, σε αντίθεση με την ομάδα ΔΙΑΣ, η οποία διαθέτει μεγάλου κυβισμού μηχανές. Αν δεν είναι αυτός ο λόγος ύπαρξης της ομάδας ΔΡΑΣΗ, ποιος είναι; Προφανώς, να κυνηγούν στόχους πιο εύκολους, όπως είναι διαδηλωτές.
Βλέπουμε, λοιπόν, ότι όποτε υπάρχουν και θα υπάρξουν αντιδράσεις το Κράτος ιδρύει ένα σώμα καταστολής. Έτσι και το 2019, απευθείας δημιουργείται ένα σώμα με κακό και βίαιο παρελθόν, το οποίο δεν εξοπλίζεται με σκοπό να κυνηγήσει το οργανωμένο ή το βαρύ έγκλημα, αλλά εξοπλίζεται έτσι ώστε να μπορεί να ασκεί ακραία βία και να καταστείλει τις αντιδράσεις. Όπως και βλέπουμε να συμβαίνει, καθώς σε όλες σχεδόν τις πορείες η ομάδα ΔΡΑΣΗ είναι παρούσα και ενεργοποιείται. Μάλιστα, η ομάδα αυτή μαζί με τα ΜΑΤ τον τελευταίο καιρό εξαπολύουν πάρα πολύ βία στους διαδηλωτές και σε τρομακτικό βαθμό. Βέβαια, αυτός είναι ο πραγματικός λόγος ύπαρξής τους, για να τρομοκρατούν τους πολίτες που θέλουν να αντιδράσουν στις αδικίες που υφίστανται. Δημιουργώντας το σώμα αυτό, η Κυβέρνηση, απευθείας μετά την εκλογή της, δείχνει ότι η ίδια είχε κατανοήσει πως στα μέτρα που θα φέρει θα υπάρξουν εντονότατες αντιδράσεις, γι’ αυτό και θα πρέπει να κατασταλούν. Άρα, καταλαβαίνουμε και την εκ των προτέρων σκοπιμότητα όλων όσων υφιστάμεθα….