Αθήνα-Ιχνηλατώντας την πόλη με οδηγό την ιστορία και τη λογοτεχνία

«Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία…» λέει το γνωστό τραγούδι που μαθαίνουμε απο μικρά παιδιά. Πράγματι ισχύει. Υπάρχει άραγε καλύτερος τρόπος να ανακαλύψεις τον τόπο που ζεις μέσα από τα μάτια του παρελθόντος και τα συναισθήματα που δημιούργησε σε κορυφαίους λογοτέχνες; Την απάντηση στο ερώτημα την δίνει το έργο των Θ.Γιοχάλα και Τ.Καφετζάκη «Αθήνα-Ιχνηλατώντας την πόλη με οδηγό την ιστορία και τη λογοτεχνία». Μια περιήγηση στις γειτονιές, τα μνημεία, τους δρόμους, τα κτήρια (κάποια δεν υπάρχουν πια) που μας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο. Η αρχαία Αθήνα, η μικρή Αθήνα της Τουρκοκρατίας, της καθημερινής ζωής των κατοίκων της, του 19ου και 20ου αιώνα, των μεγάλων πολιτικών και ιστορικών αλλαγών… μέσα από λογοτεχνικά, δημοσιογραφικά, αυτοβιογραφικά και περιηγητικά κείμενα που μας αφηγούνται άγνωστες πτυχές των δρόμων και της πόλης που είμαστε κι εμείς μέρος της ιστορίας της. Μια διαφορετική ματιά στην καθημερινότητα της Αθήνας, που δεν πρέπει να λείπει από τη βιβλιοθήκη σας.

Κυκλοφορεί από το βιβλιοπωλείον της ΕΣΤΙΑΣ.

+ posts

Ονομάζομαι Βαγγέλης Βαλαβάνης. Συντάκτης, από τα ιδρυτικά μέλη του Φοιτητικού Κόσμου. Είμαι φοιτητής του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Αν και ερωτευμένος βαθιά με την Ιστορία και το Ιστορικό-Αρχαιολογικό, ο αέρας των Πανελληνίων με έστειλε στο εξωτικό και γυναικοκρατούμενο Πάντειο. Ιστορία, η πρώτη αγάπη. Πολιτικές Επιστήμες η δεύτερη. Η συγγραφή όμως, μια και μοναδική. Ίσως ο μοναδικός τρόπος να μπορώ να είμαι κοντά και στις δυο μου αγάπες. Να εκφράζομαι, να προβληματίζομαι, να αναδεικνύω τα κακώς κείμενα της εποχής μου, να δέχομαι και να ασκώ κριτική, να…να…να… Να ταξιδεύω και να αναπνέω.
Γιατί αυτό είναι η συγγραφή. Μια ανάσα μες στην σκόνη του κόσμου. Μια πράξη βαθιά πολιτική και συναισθηματική. Γιατί η γραφή ήταν, είναι και θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα δημιουργήματα του Ανθρώπου. Ο τρόπος του να αποτυπώσει την ψυχή του, το αέναο πάθος του για τη ζωή και να ακολουθεί το βαθύ του χτυποκάρδι. Ένα ταξίδι για να τον ανακαλύψουμε και να τον κάνουμε καλύτερο. Και αυτός εδώ στον Φ.Κ. είναι και ο δικός μας στόχος. Γράψτε. Προβληματιστείτε. Ανακαλύψτε και Ονειρευτείτε για τον δικό σας. Για έναν κόσμο που μας αξίζει. Για τον δικό μας κόσμο. Τον Φοιτητικό Κόσμο.