Αλλαγή ή Τραμπ: Ένας Έλληνας μιλάει για το κρίσιμο σταυροδρόμι των Η.Π.Α.

Ένας Έλληνας δεύτερης γενιάς που πολιτεύεται στην Αμερική του Ντόναλντ Τραμπ και του κορωνοϊού. Η πρώτη υπερατλαντική συνέντευξη του Φ.Κ. είναι γεγονός. Ο Alexander Kithes, δημοτικός σύμβουλος στην πόλη Woonsocket του Rhode Island των Η.Π.Α., μιλάει στους συντάκτες μας Ζαχαρία-Παύλο Αναστασιάδη και Βαγγέλη Βαλαβάνη για το έτος-σταθμό 2020 για την Βόρεια Αμερική, με ένα Τραμπ όλο και πιο αυταρχικό, τον κορωνοϊό να βρίσκεται στην απόλυτη έξαρσή του, τις κοινωνικές αναταραχές και ανισότητες να εντείνονται επικίνδυνα. Μέλος των Δημοκρατικών και υποστηρικτής του αειθαλή και προοδευτικού πολιτικού Μπέρνι Σάντερς, ο Alexander μας ταξιδεύει στα άδυτα του Κόμματος. Ποια τα προβλήματα και τα διλήμματα; Το Κίνημα του Μπέρνι θα συνεχίσει να υπάρχει; Μπορούν να νικήσουν αυτή τη φορά τον Τραμπ ή ο Τζο Μπάιντεν αποτελεί απλά μια κακή επιλογή για να αποφύγουν την Αλλαγή στο Κόμμα, την οποία θέλει ο Μπέρνι;

Φωτογραφία του Alexander με τον Μπέρνι Σάντερς

Η συζήτησή μας υπήρξε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και μάθαμε πολλά για το πόσο άσχημη πραγματικά είναι η κατάσταση εντός των Η.Π.Α., αλλά και κατανοήσαμε τι ακριβώς ήταν που δημιούργησε το επικίνδυνο πολιτικό φαινόμενο που λέγεται Ντόναλντ Τραμπ. Άκρατος συντηρητισμός, μια κοινωνία σε αναβρασμό και οι Δημοκρατικοί, οι οποίοι όλο και πιο συντηρητικοί έγιναν (του Μπαράκ Ομπάμα συμπεριλαμβανομένου) και ένα χάσμα οικονομικό που ανοίγει το δρόμο για τη βία (αστυνομική και μη), το μίσος και το ρατσισμό. Μια Αλλαγή αναζητείται και μάλιστα άμεσα, ενώ φαίνεται πως οι φοιτητές διεκδικούν και θέλουν να οδηγήσουν τη χώρα τους σε ένα καλύτερο μέλλον. Τα υπόλοιπα μας τα αναλύει ο Alexander, τον οποίο ευχαριστούμε πολύ για αυτή την συνέντευξη.

Ζ: Πώς είναι η κατάσταση με τον κορωνοϊό στην πόλη σου;

«Είχαμε κάποιες εκατοντάδες κρούσματα στην πόλη την τελευταία φορά που έλεγξα. Είμαστε μια πόλη των 40.000 με 50.000 ανθρώπων. Οι περισσότεροι θάνατοι στην Πολιτεία είναι άνθρωποι στα γηροκομεία. Προφανώς ο Τραμπ δεν είχε κάνει καλή δουλειά στο να περιορίσει τον ιό και μέρη του πληθυσμού που έχουν έρθει σε επαφή με αυτόν (σ.σ. τον ιό) πεθαίνουν. Στο Road Island ζουν κυρίως λευκοί, αλλά ένας πολύ μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων αποτελείται από Λατίνους, ανθρώπους που δεν έχουν ασφάλιση, ανθρώπους που συνεχίζουν να εργάζονται, όπως οικιακές βοηθοί, καθαριστές και γενικά άτομα με πολύ χαμηλούς μισθούς. Συνεχίζουν να δουλεύουν κι ας μην έχουν ασφάλιση, γιατί έχουν να φροντίσουν τις μεγάλες οικογένειές τους και δεν είχαν και πριν μεγάλες αποδοχές. Επίσης, δεν έχουμε στις Η.Π.Α. τις κοινωνικές υπηρεσίες που υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συνεπώς είναι πολύ πιο δύσκολο για τους ανθρώπους να επιβιώσουν αν χάσουν την πηγή του εισοδήματός τους. Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη.»

Β: Κατά τη διάρκεια της πανδημίας είδαμε τον αέρα να καθαρίζει και τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα να μειώνονται. Είναι δυνατόν αυτή η μείωση να είναι η αρχή για κάτι νέο για το κλίμα;

«Οι αριθμοί που μας δείχνουν πως έχει μειωθεί η εκπομπή του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα είναι μικροί. Ακόμα, παρά τη μείωση, πολύ διοξείδιο βγαίνει από τα εργοστάσια και τις μεταφορές, οι οποίες, τουλάχιστον στις Η.Π.Α., ακόμα γίνονται. Κάποια πράγματα σταμάτησαν. Συμφωνώ μαζί σου και όλες αυτές οι αλλαγές (στο κλίμα, αλλά και γενικότερα με την πανδημία) μπορούν να δώσουν μια κατεύθυνση στην κυβέρνηση για «green jobs» για τους ανέργους και για μια γενναιότερη μείωση των εκπομπών του CO2. Βέβαια, για να γίνουν όλα αυτά πρέπει να παρθούν αποφάσεις από την κυβέρνηση.»

«Βλέπω τον Τραμπ ως το αποτέλεσμα του συντηρητισμού των τελευταίων 40 ετών.»

Ζ: Πώς βιώνετε τις έντονες παρεμβάσεις του Τραμπ και τις διαμάχες του με τους κυβερνήτες των Πολιτειών;  Ή αλλιώς η ερώτηση: Οι παρεμβάσεις του Προέδρου είναι όντως αντισυνταγματικές και επικίνδυνες;

«Υπάρχουν ορισμένοι τομείς στους οποίους οι Πολιτείες είναι ανεξάρτητες και άλλοι τομείς όπου οι πόλεις είναι ανεξάρτητες από τις Πολιτείες. Ο Τραμπ ,σίγουρα, είναι πολύ πιο απολυταρχικός όταν προσπαθεί να κάνει πολλά κακά πράγματα, τα οποία υποτίθεται ότι δεν πρέπει να κάνει. Δεν έχει στην πραγματικότητα την εξουσία να τα κάνει. Στο Δημοτικό μας Συμβούλιο η πλειοψηφία, οι 5 από τους 7, είναι όλοι τους υποστηρικτές του Τραμπ και έχουν το «στυλ» του και μεταξύ τους έχουν μια «συμφωνία» ότι δεν θα με αφήσουν να περάσω κάτι νέο (π.χ. ένα νόμο). Αυτό θεωρώ πως είναι και ένα πρόβλημα στο δικό μας σύστημα, ότι στην πόλη δεν έχουμε επισήμως κόμματα, γιατί αν και εγγεγραμμένοι στο Δημοκρατικό Κόμμα, επειδή είναι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν χρειάζεται να λογοδοτήσουν στο Κόμμα (δηλαδή, αν και μέλη των Δημοκρατικών, οι πολιτικές τους μόνο προοδευτικές δεν είναι). Όλοι τους είναι πλούσιοι. Δεν ενδιαφέρονται στην πραγματικότητα για τους φτωχούς. Δεν ενδιαφέρονται για τους ανθρώπους που δεν είναι λευκοί, αν και οι μισοί κάτοικοι της πόλης μας είναι έγχρωμοι. Είμαι ο μόνος που υποστηρίζει την πλειοψηφία της πόλης που είναι αντίθετη με αυτούς που εκείνοι υποστηρίζουν. Είναι πραγματικά κρίμα…»

Β: Πώς το Κίνημα του Μπέρνι Σάντερς μπορεί να συνεχιστεί; Γιατί στα επόμενα 4 χρόνια θα είναι-ίσως- δύσκολο να ηγηθεί μιας νέας προσπάθειας (να θυμίσουμε πως ο γερουσιαστής από το Βερμόντ είναι 78 ετών).

«Οι Δημοκρατικοί αντί να αντιδράσουν σαν τον Μπέρνι, να στηρίξουν την εργατική τάξη, έγιναν πιο συντηρητικοί. Έβαζαν στη φυλακή μετανάστες»

«Οι περισσότεροι άνθρωποι που υποστηρίζουν τον Μπέρνι είναι λόγω των ιδεών που έχει ως πολιτικός. Επειδή είναι ο μόνος, ο οποίος είναι πρόθυμος και είναι αφοσιωμένος στις ιδέες του για όλη του τη ζωή και τις στηρίζει. Είμαστε αφοσιωμένοι στις ιδέες που εκπροσωπεί και κάπως έτσι πιστεύω πως το Κίνημα θα συνεχίσει. Έχουμε μέλη του Κινήματος στην τοπική αυτοδιοίκηση, στις Πολιτείες, αλλά και στο Κογκρέσο που πιστεύουν στα ίδια ιδανικά και πρέπει να συνεχίσουν να εκλέγονται. Πρέπει αυτά τα μέλη να βρεθούν σε κεντρικές θέσεις εντός του Κόμματος για να αλλάξει θεσμικά αυτό. Θέλουμε και άτομα, τα επόμενα 4 χρόνια, τα οποία θα βρίσκονται κοντά στο πολιτικό πρόγραμμα του Μπέρνι, όπως η Αμίνα Τέρνερ, η οποία θα μπορούσε να είναι η Αντιπρόεδρός του (στο ενδεχόμενο εκλογής του). Ένας από αυτούς θα πρέπει να συμμετάσχει στην κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών και με αυτόν τον τρόπο πιστεύω πως θα κερδίσουμε.»

Z: Νομίζω μας έχεις ήδη απαντήσει στην ερώτηση αυτή, δεν θεωρείς πως ο Joe Biden είναι ικανός να νικήσει τις εκλογές σωστά;

«Όχι.»


Β: Αν διεξαχθούν οι εκλογές (όποτε γίνουν), αν συνεχίσουν οι άνθρωποι να πεθαίνουν από τον ιό μέχρι τότε, ίσως είναι η πρώτη φορά που οι εκλογές δεν θα πραγματοποιηθούν το Νοέμβριο, γιατί φοβάμαι ότι, λόγω της έλλειψης μέτρων, η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί για πολλούς μήνες ακόμη, σωστά;

«Αρχικά δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των «primaries» (ο τρόπος που επιλέγεται ο υποψήφιος των Δημοκρατικών). Υπάρχουν πολλές πολιτείες που δεν έχουν ψηφίσει, εμείς δεν έχουμε ψηφίσει ακόμα. Παρόλο που ο Μπέρνι ακύρωσε το campaign του, θα παραμείνει στα ψηφοδέλτια των «primaries» και οι «delegates» που έχει κερδίσει, θα παρευρεθούν στο Δημοκρατικό Συνέδριο και θα ψηφίσουν για αυτόν, είμαι και εγώ ένας από τους υποψήφιους «delegates». Αυτό θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο και μέχρι στιγμής λένε ότι θα συμβεί δια ζώσης. Σε εκείνο το συνέδριο ο Joe θα κερδίσει, κατά πάσα πιθανότητα, το χρίσμα των Δημοκρατικών και μετά είναι οι γενικές εκλογές. Όσον αφορά το ζήτημα να αναβληθούν οι εκλογές, κρίνεται αρκετά δύσκολο, ακόμα και για τον Πρόεδρο, να αλλάξει την ημερομηνία τους, θα χρειαζόταν πολύ περισσότερη εξουσία απ’ αυτή που έχει για να το κάνει αυτό και θα χρειαζόταν να αντιμετωπίσει τη Γερουσία στην απόφαση αυτή. Μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα μέσω ταχυδρομείου, όπως γίνονται και οι εκλογές για τον υποψήφιο των Δημοκρατικών. Έχοντας πει όλα αυτά, νομίζω θα έχετε ακούσει για τις κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση στην Tara Reade από τον Joe Biden, ευτυχώς ο κόσμος αυτή τη φορά τις εκλαμβάνει στα σοβαρά. Αν αυτή η κατηγορία πάρει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, η εξέλιξη αυτή μπορεί να αναγκάσει τον Joe να παραιτηθεί και δεν ξέρω τι θα συμβεί τότε, ίσως σημαίνει ότι ο Μπέρνι είναι ο μόνος υποψήφιος. Το ζήτημα είναι ότι το κόμμα των Δημοκρατικών είναι μια επιχείρηση που έχει κάνει διαφόρων ειδών λάθη, ίσως αποφασίσει να διαλέξει αντιδημοκρατικά κάποιον άλλο, π.χ. την Hilary Clinton, με αποτέλεσμα να χάσουν τις εκλογές του Νοεμβρίου.»

«Σε 4 ή 8 χρόνια θα έχουμε αναγκαστικά μια αναδιάρθρωση των Δημοκρατικών. Μια νέα συμμαχία των μειονοτήτων, των Συνδικάτων, τον οικολόγων και της νεολαίας είναι ο δρόμος για την Αλλαγή του συστήματος.»

Ζ: Άρα δεν τους ενοχλεί ο Τραμπ. Απλώς προσπαθούν να βρουν κάποιον που δεν θα αναιρέσει τις οικονομικές τροποποιήσεις που έφερε ο Τραμπ, οι οποίες ενισχύουν τους δισεκατομμυριούχους κάνοντας τους όλο και πιο πλούσιους.

«Ναι.»

Στιγμιότυπο από την online συνέντευξή μας κατά τη διάρκεια της καραντίνας (Alexander:αριστερά, Ζάχος:κάτω δεξιά και Βαγγέλης:μεσαίο παράθυρο)

Β: Φτάνουμε στις τελευταίες μας ερωτήσεις, που αφορούν κυρίως τους φοιτητές. Η πρώτη ερώτηση έχει να κάνει με τα Πανεπιστήμια στην Αμερική. Όπως γνωρίζουμε τα Πανεπιστήμια είναι κυρίως ιδιωτικά και κάποια ελάχιστα είναι δημόσια. Τι συμβαίνει με τα φοιτητικά δάνεια κατά τη διάρκεια της κρίσης αυτής;

«Κάποια δάνεια είναι απευθείας από το κράτος και έχει αποφασισθεί από την κυβέρνηση να σταματήσει η πληρωμή αχρείαστων δόσεων μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Υπάρχουν και αλλά δάνεια, τα οποία είναι απευθείας από το Πανεπιστήμιο, τα οποία οι φοιτητές πρέπει να συνεχίσουν να πληρώνουν, εκτός αν καταφέρουν να πείσουν το Πανεπιστήμιο. Τέλος υπάρχουν ιδιωτικά δάνεια, τα οποία και αυτά οι φοιτητές πρέπει να συνεχίσουν να τα πληρώνουν. Εγώ έχω κάποια δάνεια με την κυβέρνηση, τα οποία έχουν παγώσει και με το Πανεπιστήμιο, τα οποία κατάφερα να παγώσω. Κάποιες φορές σε αφήνουν. Κάποιες όχι. Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Είμαι τυχερός γιατί δεν χρειάζεται να πληρώνω νοίκι, καθώς ζω ακόμα με τους γονείς μου, αλλά υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με όλες αυτές τις οφειλές, διότι δεν κατάφεραν να πάρουν και το επίδομα ανεργίας. Υπάρχουν κάποιοι από το κόμμα των Δημοκρατικών που προτείνουν να γίνει μια διαγραφή χρέους σε ένα ποσό των δάνειων όλων των φοιτητών, άποψη που στηρίζουν ακόμα και οι πιο συντηρητικοί του Κόμματος, οπότε είναι κάτι το οποίο ίσως δούμε να εφαρμόζεται τις ερχόμενες εβδομάδες.»

Ζ: Αν ένας φοιτητής στην Αμερική δεν έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο για να παρακολουθήσει τα μαθήματα που γίνονται online, θα χάσει το εξάμηνο;

«Αναλόγως το πανεπιστήμιο. Δεν νομίζω ότι είναι κάτι στο οποίο έχει αποφασίσει η κυβέρνηση. Δεν είμαι και απολύτως σίγουρος όμως. Παρόλα αυτά, υπάρχουν πάρα πολλοί φοιτητές που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, οπότε ίσως χρειαστεί να διακόψουν το εξάμηνο και να ξεκινήσουν του χρόνου ξανά. Αλλά διαφέρει από ίδρυμα σε ίδρυμα.»

Β: Ποια είναι η θέση των φοιτητών στο πολιτικό κίνημα (του Μπέρνι Σάντερς); Υπάρχουν φοιτητές που στηρίζουν τον Τραμπ;

«Οι περισσότεροι φοιτητές είναι αριστεροί, τουλάχιστον Δημοκρατικοί. Ελάχιστοι φοιτητές στηρίζουν τον Τραμπ. Συνήθως οι πιο συντηρητικοί πηγαίνουν σε συγκεκριμένα πανεπιστήμια. Οπότε υπάρχουν συγκεκριμένα πανεπιστήμια που είναι πιο συντηρητικά και τα υπόλοιπα είναι πιο «liberal». Και θα έλεγα ότι από τους σπουδαστές, μια μεγάλη πλειοψηφία από αυτούς, βρίσκονται σε κινήματα, όπως του Μπέρνι, σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό. Αποτελούν ένα αρκετά μεγάλο γκρουπ του κινήματος του Μπέρνι.»

… Η φετινή χρονιά, λόγω της αναπάντεχης υγειονομικής κρίσης, δοκίμασε έντονα κράτη, άτομα, ομάδες, την παγκόσμια οικονομία. Κυρίως, όμως, έπληξε άσχημα τις Ηνωμένες Πολιτείες, εξαιτίας της σύμπτωσής της με τις κοινωνικές και πολιτικές αναταραχές που προκαλεί διαρκώς ο νυν πλανητάρχης. Θα καταφέρει να ανακάμψει η χώρα; Θα βυθιστεί ακόμα περισσότερο στα προβλήματά της και στις εμφύλιες διαμάχες; Θα μπορέσουν να συνεισφέρουν στην Αλλαγή οι φοιτητές, πιέζοντας για πιο σύντομη διεξαγωγή των εκλογών; Πολλές οι ερωτήσεις, αμφίβολες οι απαντήσεις.

+ posts

Ονομάζομαι Βαγγέλης Βαλαβάνης. Συντάκτης, από τα ιδρυτικά μέλη του Φοιτητικού Κόσμου. Είμαι φοιτητής του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Αν και ερωτευμένος βαθιά με την Ιστορία και το Ιστορικό-Αρχαιολογικό, ο αέρας των Πανελληνίων με έστειλε στο εξωτικό και γυναικοκρατούμενο Πάντειο. Ιστορία, η πρώτη αγάπη. Πολιτικές Επιστήμες η δεύτερη. Η συγγραφή όμως, μια και μοναδική. Ίσως ο μοναδικός τρόπος να μπορώ να είμαι κοντά και στις δυο μου αγάπες. Να εκφράζομαι, να προβληματίζομαι, να αναδεικνύω τα κακώς κείμενα της εποχής μου, να δέχομαι και να ασκώ κριτική, να…να…να… Να ταξιδεύω και να αναπνέω.
Γιατί αυτό είναι η συγγραφή. Μια ανάσα μες στην σκόνη του κόσμου. Μια πράξη βαθιά πολιτική και συναισθηματική. Γιατί η γραφή ήταν, είναι και θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα δημιουργήματα του Ανθρώπου. Ο τρόπος του να αποτυπώσει την ψυχή του, το αέναο πάθος του για τη ζωή και να ακολουθεί το βαθύ του χτυποκάρδι. Ένα ταξίδι για να τον ανακαλύψουμε και να τον κάνουμε καλύτερο. Και αυτός εδώ στον Φ.Κ. είναι και ο δικός μας στόχος. Γράψτε. Προβληματιστείτε. Ανακαλύψτε και Ονειρευτείτε για τον δικό σας. Για έναν κόσμο που μας αξίζει. Για τον δικό μας κόσμο. Τον Φοιτητικό Κόσμο.

Ζάχος Αναστασιάδης (πρώην συντάκτης)
+ posts