Ανταρσία στους Τόρις: 98 βουλευτές αψήφησαν τον Τζόνσον

Ανταρσία στους Τόρις: 98 βουλευτές αψήφησαν τον Τζόνσον

Πράξη έγιναν οι απειλές δεκάδων βουλευτών των Τόρις πως θα καταψηφίσουν τα νέα μέτρα κατά της πανδημίας που έφερε ο Βρετανός πρωθυπουργός στη Βουλή.

Ούτε ένας, ούτε δύο, αλλά 98 συντηρητικοί βουλευτές «επαναστάτησαν» κατά του Μπόρις Τζόνσον: πρόκειται για τη μεγαλύτερη πράξη περιφρόνησης του Τζόνσον, από τους δικούς του βουλευτές, από τη στιγμή που έγινε πρωθυπουργός.

Η «εξέγερση» των βουλευτών των Τόρις δεν απείλησε την έκβαση των ψηφοφοριών, καθώς προτάσεις όπως η εισαγωγή πιστοποιητικού Covid για τους μεγάλους χώρους πέρασε με 369 ψήφους υπέρ έναντι 126 κατά. 

Αυτό συνέβη καθώς αφενός η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον διαθέτει άνετη πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων, αφετέρου επειδή και το Εργατικό Κόμμα είχε διαβεβαιώσει, διά του Κιρ Στάρμερ, ότι θα υποστηρίξει τα μέτρα. Πάντως, οκτώ βουλευτές του Εργατικού Κόμματος επέλεξαν να διαφοροποιηθούν κι αυτοί από την κομματική γραμμή. 

Η επέκταση της χρήσης μάσκας εγκρίθηκε ευκολότερα, με 441 ψήφους υπέρ έναντι 41 κατά, ενώ ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους υγειονομικούς στην Αγγλία πέρασε με 385 ψήφους υπέρ έναντι 100 κατά.

Όλα αυτά τη στιγμή που ο Τζόνσον βρίσκεται σε δύσκολη θέση, με τη δημοτικότητά του να καταρρέει στις δημοσκοπήσεις, καθώς δέχεται «προτροπές» να παραιτηθεί έπειτα από μακρά σειρά σκανδάλων.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις την περασμένη Κυριακή, η Sunday Mirror δημοσίευσε φωτογραφία του Βρετανού πρωθυπουργού να φιλοξενεί, περιστοιχισμένος από τους συνεργάτες του, χριστουγεννιάτικο κουίζ στην Ντάουνινγκ Στριτ, επιδεικνύοντας επίμονη περιφρόνηση των περιοριστικών μέτρων, την ώρα που η κυβέρνηση είχε καλέσει τους πολίτες να περιορίσουν δραματικά τις κοινωνικές τους επαφές.

Οι Βρετανοί του προσάπτουν επίσης τη γιορτή που οργάνωσε στην Ντάουνινγκ Στριτ στις 18 Δεκεμβρίου 2020, όταν οι ίδιοι είχαν στερηθεί κάθε κοινωνική εκδήλωση λόγω της πανδημίας. Και το βίντεο που εμφανίζει τους συνεργάτες του να αστειεύονται σχετικά με το «χριστουγεννιάτικο πάρτι» έριξε λάδι στην φωτιά. Τα σκάνδαλα αυτά προστίθενται στις κατηγορίες για διαφθορά, επιδεινώνοντας την ήδη δυσχερή θέση του Τζόνσον.

Πηγή: efsyn.gr