Αν είσαι με εμάς, διάβαινε…

Αν είσαι με εμάς, διάβαινε…

Στις Πολιτικές Επιστήμες λέμε ότι για να πετύχει μια κυβέρνηση πρέπει να έχει εκλεγεί μέσα από δημοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες, ώστε να είναι νομιμοποιημένη από την λαϊκή πλειοψηφία. Πέρα από αυτό το δημοκρατικό και απαραίτητο στοιχείο, ωστόσο, χρειάζεται να ξέρει να χειρίζεται καλά δύο συνισταμένες (όχι απαραιτήτως δημοκρατικής προέλευσης): την σχέση κομματικής εξουσίας-κράτους και την πολιτική επικοινωνία, την οποία πρέπει να ξέρει να αναπτύσσει καλά και να εφαρμόζει και μεταδίδει προς τους πολίτες μέσω μαζικών (και φιλικών προς τα εκείνη) μέσων ενημέρωσης.

Συνιστούν, λοιπόν, δύο παράγοντες που κάθε κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη, γιατί εκεί διακυβεύεται η επιβίωσή της, δύο παράγοντες ωστόσο που καθιστούν την Δημοκρατία, η οποία έχει γίνει σχεδόν καθολικό πολίτευμα ανά το κόσμο, ελαττωματική. Παρ’ όλα αυτά, έτσι λειτουργεί η σημερινή αστική δημοκρατία, και έτσι η διαφθορά του πρώτου κόμματος δεν κρίνεται θεσμικά, αλλά ποιοτικά, ανάλογα με το πόσο βαθιά εισχωρεί στα όργανα του κράτους και πόσο έντονη προπαγάνδα και λογοκρισία ασκεί στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Αναμφίβολα, η υγειονομική και οικονομική κρίση έδωσε πάτημα στην Νέα Δημοκρατία να ενισχύσει και την σχέση της με το ελληνικό κράτος, αλλά εκεί που κοντεύει να θυμίσει μονοκομματικό καθεστώς, βρίσκεται ακριβώς στην πολιτική ενημέρωση. Έχει κατορθώσει να εδραιώσει (με την βοήθεια της χρηματοδότησης από την Λίστα Πέτσα) μία τηλεοπτική κυριαρχία, με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπου καθετί παρουσιάζεται με τρόπο ευνοϊκό για την ίδια, με παρουσιαστές ειδήσεων που είτε διατηρούν εξαιρετικά φιλικές σχέσεις με στελέχη του γαλάζιου στρατοπέδου, είτε διευκολύνονται αδρά σε ιδιωτικές και επιχειρηματικές τους προσπάθειες στην προσωπική τους ζωή.

Συζήτηση στην κρατική τηλεόραση με την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, στην οποία συμμετείχαν “ανεξάρτητοι” ΔΑΠίτες φοιτητές, οι οποίοι το 2018 στην εθνική σύσκεψη της παράταξης παρακαλούσαν -ικέτευαν σχεδόν- τον νυν πρωθυπουργό να καταργήσει το άσυλο της “ανομίας” και να μην ανέχεται πλέον τους “αριστερούς, τους αναρχικούς και τους μπαχαλάκηδες”, ενθαρύννοντας την εθνική πόλωση που καλά κρατεί. Παρουσίαση χωρίς ντροπή των γελοίων και προτετελεσμένων ανταγωνισμών για ιδιωτικά έργα και επενδύσεις, στις οποίες επιλέγεται πάντα μία φιλοκυβερνητική εταιρεία, ως επί το πλείστον, με περιβαλλοντικούς κινδύνους να ελλοχεύουν παντού. Πορείες, διαμαρτυρίες και συγκεντρώσεις για τα συνεχώς αυξανόμενα αυταρχικά μέτρα για την δημόσια υγεία, τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και τα εργατικά δικαιώματα, οι οποίες βαφτίζονται “εστίες υπερμετάδοσης”, παρότι σε εξωτερικούς χώρους η διασπορά γίνεται πιο δύσκολη, ενώ τα αρχοντικά και εσώκλειστα δείπνα των βουλευτών όλου του κοινοβουλευτικού φάσματος μετατρέπονται απλά σε διακομματικές διαφωνίες για τα μάτια του κόσμου… Κάποιες αποδείξεις του πώς η κυβερνητική προπαγάνδα βιάζει την αλήθεια.

Σε τέτοιες συνθήκες, το κρατικό κανάλι θα έπρεπε να λειτουργεί ως το πλέον αντικειμενικό μέσο ενημέρωσης των πολιτών. Χρόνια τώρα, βέβαια, γνωρίζουμε ότι αυτό δεν συμβαίνει. Άλλο πράγμα το να παρουσιάζεται η επικαιρότητα με μία φιλοκυβερνητική διάθεση από την ΕΡΤ, και άλλο να υπάρχει πλήρη ταύτιση συμφερόντων με την Νέα Δημοκρατία και την διεύθυνσή (και παραγωγή) της. Γιατί όταν ο κ. Μητσοτάκης ταξιδεύει στην Ικαρία για να επιβλέψει τους εμβολιασμούς και τον συναντάει ολόκληρη κουστωδία, ο κορωνοϊός εξαφανίζεται δια μαγείας. Οι δεκάδες πολίτες που διαμαρτυρήθηκαν εναντίον του, απεναντίας, ουδέποτε εισακούστηκαν από την ΕΡΤ, όπως και το λαμπρό τραπέζι των 40 πολιτικών προσώπων που διεξήχθηκε ως ένα καλοσώρισμα στο νησί από τον βουλευτή της ΝΔ Χριστόδουλο Στεφανάδη προς τον πρωθυπουργό, το οποίο μετά απο μία προβολή στο κυριακάτικο απογευματινό δελτίο ειδήσεων κόπηκε δια παντός. Και όχι μόνο κόπηκε, αλλά απαγορεύθηκε ρητά (και με το παραπάνω χαρτί) η επανεμφάνισή του. Μην μας πάρουν και για τίποτα ανεύθυνους… Αστεία συμβάντα.

+ posts

Παύλος Γιαννόπουλος... Αμέ, έχω και εγώ ένα όνομα. Ένα όνομα και ένα επίθετο, ανάμεσα σε τόσα άλλα στον κόσμο ετούτο. Ένας απλός φοιτητής του Καποδιστριακού, συγκεκριμένα στο τμήμα των Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης, διαβάζοντας και γράφοντας συνεχώς, προσπαθώντας να αφυπνίσω συνειδήσεις προπαγανδίζοντας (αν υπάρχει τέτοια φράση), ώστε στον βαθμό που και εγώ μπορώ να δώσω το θετικό μου στίγμα σε μία Γη που βράζει. Σε κοινωνίες και άτομα που χρήζουν εν συναίσθησης και εν συνείδησης.
ΦΚ λέγεται το project που μπορεί να πετύχει και να μετουσιώσει τα παραπάνω. Mία φοιτητική ιστοσελίδα που χαρακτηρίζεται από μία ανιδιοτέλεια και μία αντικειμενική υποκειμενικότητα που στους καιρούς μας απουσιάζουν.