Απέναντι στην περιθωριοποίηση της Τέχνης και του Πολιτισμού

Απέναντι στην περιθωριοποίηση της Τέχνης και του Πολιτισμού

Πρώτη μαζική αντίδραση για την ακύρωση του αναπάντεχου Προεδρικού Διατάγματος που περιθωριοποιεί τους εργαζόμενους του Πολιτισμού θα υπάρξει την επόμενη Τρίτη 10 Γενάρη με στάση εργασίας που καλεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος και Ακροάματος και στηρίζουν όλα τα σωματεία των καλλιτεχνών, με παράλληλη συγκέντρωση στο Πεδίον του Άρεως και ύστερη πορεία προς το Υπουργείο Παιδείας. Ηθοποιοί, χορευτές και άνθρωποι του κινηματογράφου εναντιώνονται σε αυτή την απόφαση της κυβέρνησης, η οποία τους μετατρέπει σε ανειδίκευτους εργάτες και τους μειώνει ακόμα περισσότερο τους μισθούς, τοποθετώντας τους στο περιθώριο.

Παρότι η κυβέρνηση είχε δείξει την απάθεια και την εχθρική διάθεσή της για τον χώρο του Πολιτισμού στην διάρκεια της πανδημίας και τη μηδαμινή στήριξη που παρείχε στον κόσμο της Τέχνης, κανείς δεν θα φανταζόταν ότι αυτό θα το συνδύαζε με το σχέδιο της για ιδιωτικοποίηση της Παιδείας με το Προεδρικό Διάταγμα της 17ης Δεκεμβρίου (Π.Δ. 85/22) που ακύρωσε την χρόνια αναγνώριση των δημόσιων καλλιτεχνικών σχολών ως ανώτερα ιδρύματα με πτυχία πανεπιστημιακού επιπέδου και τα εξίσωσε με απολυτήρια Λυκείου, ευνοώντας τις ιδιωτικές σχολές.

Μετά από μία περίοδο που οι χώροι του Πολιτισμού συνεχώς έπρεπε να προσαρμόζονται και να ξοδεύουν περισσότερα, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις συνεχείς αλλαγές των υγειονομικών συνθηκών από το Υπουργείο Υγείας προκειμένου να παραμένουν ανοιχτά, όπως και τον αποκλεισμό πολλών εργαζόμενων του κλάδου από τα επιδόματα κατά τα λοκντάουν, η κυβέρνηση συνεχίζει να απαξιώνει την Τέχνη.

Η κοινωνία οφείλει να στηρίξει αυτήν την προσπάθεια, καθώς μέσα από τον Πολιτισμό προάγεται η Παιδεία και Αυτός δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως μέσο για να βγάλουν περισσότερα λεφτά οι επιχειρηματίες ιδιοκτήτες των κολλεγίων που είναι ταγμένοι με την κυβέρνηση και θα την στηρίξουν έμπρακτα την στιγμή των εθνικών εκλογών, οι οποίες ακούγονται ότι θα διεξαχθούν τον Απρίλη. Γιατί η περιθωριοποίηση και η υποβάθμιση του κλάδου θα οδηγήσει σε λιγότερα θεάματα και παραστάσεις, λιγότερο απόσταγμα κριτικής σκέψης για τον απλό κόσμο, εν τέλει μεγαλύτερη δυνατότητα χειραγώγησης της κοινής γνώμης από την κυβέρνηση μπροστά στις εκλογές που αναμένονται.

Πηγές: 2020mag.gr, efsyn.gr

+ posts

Παύλος Γιαννόπουλος... Αμέ, έχω και εγώ ένα όνομα. Ένα όνομα και ένα επίθετο, ανάμεσα σε τόσα άλλα στον κόσμο ετούτο. Ένας απλός φοιτητής του Καποδιστριακού, συγκεκριμένα στο τμήμα των Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης, διαβάζοντας και γράφοντας συνεχώς, προσπαθώντας να αφυπνίσω συνειδήσεις προπαγανδίζοντας (αν υπάρχει τέτοια φράση), ώστε στον βαθμό που και εγώ μπορώ να δώσω το θετικό μου στίγμα σε μία Γη που βράζει. Σε κοινωνίες και άτομα που χρήζουν εν συναίσθησης και εν συνείδησης.
ΦΚ λέγεται το project που μπορεί να πετύχει και να μετουσιώσει τα παραπάνω. Mία φοιτητική ιστοσελίδα που χαρακτηρίζεται από μία ανιδιοτέλεια και μία αντικειμενική υποκειμενικότητα που στους καιρούς μας απουσιάζουν.