Απονομή βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας 2021

Απονομή βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας 2021

Το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2021 απονέμεται, στις 7 Οκτωβρίου του 2021, στον συγγραφέα Abdulrazak Gurnah. Στην τιμή του βραβείου αντικατοπτρίζονται οι «παθιασμένες απεικονίσεις των επιπτώσεων της αποικιοκρατίας και της μοίρας των προσφύγων».

Ο 73χρονος συγγραφέας είναι ο πέμπτος Αφρικανός νικητής του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας (μεταξύ των Wole Soyinka από τη Νιγηρία το 1986, Naguib Mahfouz από την Αίγυπτο το 1988 και από την Νότια Αφρική οι Nadine Gordimer το 1991 και John Maxwell Coetzee το 2003).

Ο Gurnah, γεννημένος στην Τανζιβάρη της Τανζανίας το 1948, αναγκάστηκε σε πολύ μικρή ηλικία να αφήσει την ιδιαίτερη πατρίδα του και να μεγαλώσει στη Μεγάλη Βρετανία, εξαιτίας του βίαιου πραξικοπήματος που πραγματοποίησε ο στρατός το 1964 “ρίχνοντας” την κυβέρνηση.

Ο Αφρικανός Νομπελίστας έχει γράψει 10 μυθιστορήματα, πολλά από τα οποία («Memory of Departure», «Pilgrims Way» και «Dottie») πραγματεύονται τη ζωή των προσφύγων στη Μεγάλη Βρετανία. Τα έργα του, «Paradise» και «Admiring Silence», μιλούν για έναν νεαρό άνδρα στις αρχές του 20ού αιώνα που αφήνει το σπίτι του στην Τανζιβάρη και εγκαθίσταται στην Αγγλία για το ξεκίνημα μιας νέας ζωής, όπου παντρεύεται και γίνεται δάσκαλος. Το μυθιστόρημα «Paradise» συμπληρώνει τη λίστα των βραβείων Booker και αποτελεί έργο τομής της συγγραφικής του καριέρας.

One thought on “Απονομή βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας 2021

Comments are closed.