Αρχαία ελιά 2.000 ετών έγινε στάχτη στις Ροβιές

Αρχαία ελιά 2.000 ετών έγινε στάχτη στις Ροβιές

Στάχτη έγινε σπάνια και αρχαία ελιά στον αρχαίο ελαιώνα στις Ροβιές της Εύβοιας σε μια περιοχή όπου ορισμένα δέντρα μπορεί να έχουν ηλικία ακόμα και 2.000 ετών.

Η πύρινη λαίλαπα στην Εύβοια δεν άφησε τον αρχαίο αυτόν ελαιώνα, όπου πρώτη αναφορά του έχουμε από τον Στράβωνα, τον 1ο αιώνα μ.Χ. Ο ελαιώνας είχε έκταση περίπου 2.000 στρέμματα τα οποία καλλιεργούνται από τους κατοίκους της περιοχής από την αρχαιότητα.

Άραγε ένα αρχαίο μνημείο φυσικής ιστορίας δεν είναι απώλεια για το επιτελικό κράτος; Πόσες ακόμα τέτοιες αδιανόητες καταστροφές θα ανακαλύψουμε, όταν και όποτε σβήσει η πύρινη κόλαση της Εύβοιας;

Πηγή: κ. Αποστόλης Παναγιώτου (Facebook)

+ posts

Ονομάζομαι Βαγγέλης Βαλαβάνης. Συντάκτης, από τα ιδρυτικά μέλη του Φοιτητικού Κόσμου. Είμαι φοιτητής του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Αν και ερωτευμένος βαθιά με την Ιστορία και το Ιστορικό-Αρχαιολογικό, ο αέρας των Πανελληνίων με έστειλε στο εξωτικό και γυναικοκρατούμενο Πάντειο. Ιστορία, η πρώτη αγάπη. Πολιτικές Επιστήμες η δεύτερη. Η συγγραφή όμως, μια και μοναδική. Ίσως ο μοναδικός τρόπος να μπορώ να είμαι κοντά και στις δυο μου αγάπες. Να εκφράζομαι, να προβληματίζομαι, να αναδεικνύω τα κακώς κείμενα της εποχής μου, να δέχομαι και να ασκώ κριτική, να…να…να… Να ταξιδεύω και να αναπνέω.
Γιατί αυτό είναι η συγγραφή. Μια ανάσα μες στην σκόνη του κόσμου. Μια πράξη βαθιά πολιτική και συναισθηματική. Γιατί η γραφή ήταν, είναι και θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα δημιουργήματα του Ανθρώπου. Ο τρόπος του να αποτυπώσει την ψυχή του, το αέναο πάθος του για τη ζωή και να ακολουθεί το βαθύ του χτυποκάρδι. Ένα ταξίδι για να τον ανακαλύψουμε και να τον κάνουμε καλύτερο. Και αυτός εδώ στον Φ.Κ. είναι και ο δικός μας στόχος. Γράψτε. Προβληματιστείτε. Ανακαλύψτε και Ονειρευτείτε για τον δικό σας. Για έναν κόσμο που μας αξίζει. Για τον δικό μας κόσμο. Τον Φοιτητικό Κόσμο.