Να έχω πρόγραμμα, να αποδίδω και να ζω κάθε στιγμή… γίνεται;

Να έχω πρόγραμμα, να αποδίδω και να ζω κάθε στιγμή… γίνεται;

Της Παναγιώτας Μητσοπούλου, πρώην συντάκτριάς μας

Η πρώτη του μήνα με βρίσκει σε ένα καφενεδάκι κοντά στην Ακρόπολη, να σκέφτομαι και να ερμηνεύω, να με παρατηρώ, να με δικαιολογώ και να μου δίνω δύναμη για το παρακάτω.

Μια από τις συμβουλές που θέλω να δώσω στην Παναγιώτα, ψηλαφώντας τον δύσκολο αλλά και όμορφο Ιούνιο που είχε, είναι να έχει πρόγραμμα.

Να ζυγίζει και να εξισορροπεί τις ανάγκες, τις υποχρεώσεις και τα θέλω της.

Και ξεκίνησα με τις ανάγκες γιατί, μια μηχανή για να δουλεύει ρολόι, προϋποθέτει να έχει κατάλληλα και ποιοτικά καύσιμα. Για να το πω αλλιώς. αν θέλετε να λειτουργείτε αποδοτικά, πρέπει πρώτα να σας επιβραβεύετε, να σας ξεκουράζετε. Και αφού αποκτήσετε το ψυχικό σθένος, την ευεξία και την ζωντάνια, θα μπείτε στην δράση.

Δεν λειτουργεί το να δουλεύεις 20 ώρες την ημέρα. Διότι το μυαλό και το σώμα από ένα σημείο και μετά κουράζεται, δεν είναι εκεί, παραιτείται. Και ύστερα ακολουθούν μεγάλα διαστήματα, όπου ο οργανισμός εξαιτίας της κόπωσης παύει να κάνει το οτιδήποτε και η πολλή δουλειά που νομίζαμε ότι κάναμε, πάει χαμένη.

Αυτό που λειτουργεί, ωστόσο, είναι να δουλεύεις των αριθμό των ωρών που είσαι εκεί, αποδοτικ@ στο 100% και τις υπόλοιπες, να ψυχαγωγείς και να χτίζεις τον εαυτό σου. Η ψυχολόγος μου στην τελευταία μας συνεδρία, πολύ σοφά μου είπε: χτίσε ένα τοίχος ασφάλειας, ώστε να πέσει το τοίχος ανασφάλειας. Εγώ σήμερα θα σας πω το εξής: χτίστε ένα τοίχος δύναμης, ώστε να γκρεμιστεί το τοίχος αδυναμίας .

Και πώς θα γίνει αυτό όμως; Πώς θα μπορείς να είσαι αποτελεσματικός σε αυτό που κάνεις, αλλά να ζεις και να εξελίσσεσαι παράλληλα; Η μοναδική λύση -και το λέω μετά βεβαιότητος- είναι να έχεις πρόγραμμα.

Πηγή: Facebook->Meteo.gr

Σε ένα ημερολόγιο, να γράφεις τις υποχρεώσεις, να σχεδιάζεις τις κινήσεις και προεργασίες για την υλοποίησή τους. Να κανονίζεις τα ραντεβού, τις συναντήσεις με φίλους, την διασκέδαση και την ξεκούρασή σου.

Όταν θες να τεμπελιάσεις και να αφήσεις κάτι για μετά, τσέκαρε το πρόγραμμά σου. Mια χαλαρή και φλου ολοκληρωτικά μέρα σήμερα, μπορεί να σημαίνει μια υπερφορτωμένη μέρα αύριο. Και αυτό μακροπρόθεσμα δεν φέρνει καλά αποτελέσματα .

Φτιάξε το πρόγραμμά σου, με την προσοχή και την φροντίδα που οργανώνεις τις διακοπές σου. Ο Στέφανος (Ξενάκης) λέει ότι οργανώνουμε τις διακοπές μας πιο προσεκτικά από την ζωή μας, και λέει αλήθεια.

Αν όμως οργανώσεις σωστά το πρόγραμμά σου με κεντρικό άξονα εσένα, αυτό που θέλεις, που χρειάζεσαι και που οφείλεις να κάνεις, τότε η ζωή ολόκληρη θα είναι σαν διακοπές. Ένα ατελείωτο ταξίδι με μουσεία και χώρους αναψυχής, με βιβλία και πνευματική εξέλιξη, με λουκουμάδες και θαλασσινή αλμύρα, με πάρτι, συναυλίες, ηλιοθεραπεία και ραστώνη.

Ήλιος, άμμος, βοριάς των Κυκλάδων και απέραντο γαλάζιο… τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο. Ο παράδεισος εδώ. (Μήλος, παραλία Αγ. Κυριακής)

ΟΙ διακοπές κρατούν λίγες -κατά μέσο όρο- μέρες, η ζωή όμως κρατά λιγουλάκι περισσότερο -ποιος ξέρει;- και αξίζει να την ζεις στο έπακρον.

Γιατί η ζωή τι είναι: ένα σακί μετρημένα κουκιά, που όμως εσύ δεν ξέρεις πότε τελειώνει.

Κάνε την να αξίζει, προτού σου πάρουν το σακούλι από τα χέρια.

+ posts