“Βασιλιάς Ίκελος”

“Βασιλιάς Ίκελος”

Πότε έρχεται η στιγμή που αισθανόμαστε σημαντικοί στη ζωή μας; Όταν παίρνουμε το πρώτο πτυχίο μας; Όταν αποκτούμε τα πρώτα δικά μας χρήματα; Όταν γνωρίζουμε τον μεγάλο έρωτα; Όταν βρίσκουμε το πρώτο μας σπίτι, μακριά από την προστασία που προσφέρουν οι γονείς και το πατρικό; Όταν πλέον νιώθουμε ότι μας σέβεται ο κοινωνικός περίγυρος;

Ο “Βασιλιάς Ίκελος” του Νίκου Καρακάση, μέσα από μία λογοτεχνική ιστορία, προσπαθεί να βρει απάντηση σε αυτό το αιώνιο ερώτημα του ανθρώπου μέσω του Αλέξη, ενός νεαρού άντρα που υπηρετεί στο Ναυτικό αλλά δεν νιώθει ικανοποιημένος από την πορεία της ζωής του, δεν νιώθει σημαντικός. Ωστόσο, δεν καταλαβαίνει τι ακριβώς πρέπει να επιτύχει για να εκπληρώσει αυτό το συναίσθημα. Έτσι, προβληματισμένος, παίρνει την απόφαση να φύγει από μία σταθερή και άνετη ζωή και να κυνηγήσει αυτό που ούτε ο ίδιος δεν γνωρίζει. Έρχεται αντιμέτωπος με την μοίρα, τις δυσκολίες της ζωής, τα μοιραία λάθη της νεανικής ορμής, καταλήγει σε πολλά αδιέξοδα αλλά καταφέρνει να νικήσει εσωτερικούς και εξωτερικούς “δαίμονες” και να φτιάξει μία ζωή που τον γεμίζει, που τον πληροί και τον κάνει να νιώθει ευτυχισμένο.

Είναι όμως πραγματικά ευτυχισμένος; Πέτυχε στα αλήθεια όσα ήθελε τελικά ή όλα ήταν μία πλάνη; Έζησε ή απλώς αφέθηκε στη μοίρα των πραγμάτων;

Ο συγγραφέας του μυθιστορήματος αποσκοπεί, εν τέλει, στο να δείξει τον αναγνώστη ότι σημασία έχει να παλεύεις απέναντι στις δυσκολίες, να μην αδρανείς, να συνεχίσεις να πολεμάς γι’ αυτά που ονειρεύεσαι ανεξαρτήτως των συνθηκών και των αμφιβολιών των άλλων για τους στόχους σου. Μόνο εσύ ξέρεις τι θες, οπότε άδραξε την ευκαιρία. Και ακόμα και αν δεν τα καταφέρεις, η προσπάθεια μετράει. Εξάλλου, η ζωή μόνο ρέει, κινείται, και αν εσύ είσαι θεατής της θα σε πνίξει.

Από τις εκδόσεις “Κέδρος”, θα το βρείτε σε κάθε συνοικιακό και μη βιβλιοπωλείο.

+ posts

Παύλος Γιαννόπουλος... Αμέ, έχω και εγώ ένα όνομα. Ένα όνομα και ένα επίθετο, ανάμεσα σε τόσα άλλα στον κόσμο ετούτο. Ένας απλός φοιτητής του Καποδιστριακού, συγκεκριμένα στο τμήμα των Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης, διαβάζοντας και γράφοντας συνεχώς, προσπαθώντας να αφυπνίσω συνειδήσεις προπαγανδίζοντας (αν υπάρχει τέτοια φράση), ώστε στον βαθμό που και εγώ μπορώ να δώσω το θετικό μου στίγμα σε μία Γη που βράζει. Σε κοινωνίες και άτομα που χρήζουν εν συναίσθησης και εν συνείδησης.
ΦΚ λέγεται το project που μπορεί να πετύχει και να μετουσιώσει τα παραπάνω. Mία φοιτητική ιστοσελίδα που χαρακτηρίζεται από μία ανιδιοτέλεια και μία αντικειμενική υποκειμενικότητα που στους καιρούς μας απουσιάζουν.