Βιβλική καταστροφή στο Κεντάκι – Εξαφανίστηκαν ολόκληρες πόλεις

Βιβλική καταστροφή στο Κεντάκι – Εξαφανίστηκαν ολόκληρες πόλεις

Πρωτοφανή στα αμερικανικά χρονικά καταστροφή βιώνουν έξι πολιτείες των κεντροδυτικών και νότιων ΗΠΑ, με το Κεντάκι να θρηνεί δεκάδες νεκρούς και να μετράει ακόμα περισσότερους αγνοούμενους, μετά το χτύπημα κατά ριπάς θυελλωδών ανεμοστρόβιλων την Παρασκευή.

Ο κυβερνήτης του Κεντάκι, Άντι Μπεσίρ, δήλωσε σήμερα πως οι εκτεταμένες ζημιές δυσχεραίνουν σημαντικά τις προσπάθειες διάσωσης στην πολιτεία του.

«Έχω κωμοπόλεις που έχουν εξαφανιστεί», δήλωσε ο Μπεσίρ στο CNN. «Η γενέτειρα του μπαμπά μου, το Πάξτον, δεν υπάρχει πια. Είναι δύσκολο να το περιγράψεις».

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη, μόνο στο Κεντάκι έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 80 άνθρωποι. «Ο αριθμός θα ξεπεράσει τους 100», πρόσθεσε κι έκανε λόγο για «τους πιο φονικούς» ανεμοστρόβιλους στην ιστορία της πολιτείας. Ο συνολικός απολογισμός σε όλες τις ΗΠΑ είναι πλέον τουλάχιστον 93 νεκροί.

Στο Κεντάκι, η καταστροφή εκτείνεται σε μερικά μέρη σε δεκάδες τετράγωνα και πολλοί έχουν μείνει χωρίς ηλεκτροδότηση, δήλωσε ακόμη ο κυβερνήτης. Η πολιτεία έχει ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια διάσωσης, όμως οι μεγάλες ζημιές εμποδίζουν την προσπάθεια αυτή και προβλέπεται πως θα πάρει καιρό.

«Νομίζεις ότι μπορείς να πας πόρτα με πόρτα και να διαπιστώσεις αν οι άνθρωποι είναι εντάξει, όμως δεν υπάρχουν πόρτες. Το ερώτημα είναι, υπάρχει άραγε κάποιος μέσα στα συντρίμμια χιλιάδων επί χιλιάδων κατασκευών;», δήλωσε. «Είναι συντριπτικό».

Ο ίδιος έκανε γνωστό πως τουλάχιστον 56.000 κατοικίες παραμένουν χωρίς ηλεκτροδότηση.

Σωρός από ερείπια στο Ντόσον Σπρινγκς
AP Photo/Michael Clubb

Ο Μπεσίρ δεν μπορούσε να δώσει κάποιον αριθμό για τους αγνοούμενους στην πολιτεία του. Είπε πως στην πόλη της οικογένειάς του, το Ντόσον Σπρινγκς, με πληθυσμό 2.700 ανθρώπους, ο κατάλογος των αγνοουμένων εκτείνεται σε οκτώ σελίδες με μονό διάστημα ανάμεσα στα ονόματα. «Είναι πολύ άσχημα», δήλωσε.

Στο Μπόουλινγκ Γκριν, 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν μέσα και γύρω από την πόλη. 

Η Ντιν Κρίσγουελ, διευθύντρια της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων (FEMA), δήλωσε στο CNN πως οι προσπάθειες διάσωσης συνεχίζονται σε όλη την περιοχή και πως εξακολουθούν να υπάρχουν ελπίδες να βρεθούν επιζώντες. Η ίδια και ο υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας, Αλεχάντρο Μαγιόρκας, επρόκειτο να μεταβούν σήμερα στην περιοχή της καταστροφής.

Ένας οίκος ευγηρίας και ένα κέντρο διανομής της Amazon καταστράφηκαν επίσης σε άλλες πολιτείες, από το ασυνήθιστο για την εποχή μπαράζ ανεμοστρόβιλων στα κεντροδυτικά και νότια των ΗΠΑ.

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ιλινόις, όπου χτυπήθηκε μια εγκατάσταση της Amazon στο Έντουαρντσβιλ, τέσσερις στο Τενεσί, δύο στο Αρκάνσας, όπου καταστράφηκε ένα γηροκομείο και δύο στο Μιζούρι.

Στο Μέιφιλντ, μια πόλη περίπου 10.000 κατοίκων, το έδαφος έχει καλυφθεί από συντρίμμια  κατεστραμμένων κτιρίων και κομμένα δέντρα. Στους δρόμους αντικρίζεις άμορφες μάζες από λαμαρίνες, καλώδια και διαλυμένα οχήματα, ενώ στα κτίρια που μένουν ακόμα όρθια λείπουν πόρτες, παράθυρα και στέγες.

Μεταξύ των αγνοουμένων στο εργοστάσιο κεριών είναι η Τζανίν Ντενίζ Τζόνσον Ουίλιαμς, μια 50χρονη μητέρα τεσσάρων παιδιών, της οποίας όλη η οικογένεια ξαγρύπνησε στα χαλάσματα του κτιρίου.

«Είναι Χριστούγεννα και εργάζεται σε ένα μέρος που φτιάχνει κεριά για δώρα», δήλωσε ο αδερφός της, Ντάριλ Ουίλιαμς και πρόσθεσε: «Να εγκαταλείψει το δώρο της ζωής για να κάνει ένα δώρο. Δεν έχουμε ακούσει τίποτα και δεν υποθέτω οτιδήποτε, αλλά περιμένω το χειρότερο».

Εικόνες από την καταστροφή στο Μέιφιλντ
AP Photo/Gerald Herbert

Η Κιάνα Πάρσονς-Περέζ, επίσης υπάλληλος στο εργοστάσιο, παγιδεύτηκε κάτω από ερείπια πάχους 1,5 μέτρου, για τουλάχιστον δύο ώρες, έως ότου οι διασώστες κατάφεραν να την απεγκλωβίσουν. Αμέσως μετά, δήλωσε ότι το σπάνιο αυτό καιρικό φαινόμενο ήταν «απολύτως το πιο τρομακτικό» γεγονός που είχε βιώσει ποτέ. «Δεν πίστευα ότι θα τα κατάφερνα καθόλου».

Λίγο πριν χτυπήσει ο ανεμοστρόβιλος, τα φώτα του κτιρίου τρεμόπαιξαν. Ένιωσε μια ριπή ανέμου, τα αυτιά της άρχισαν να βουίζουν και μετά, «Μπουμ. Όλα έπεσαν πάνω μας». Οι άνθρωποι άρχισαν να ουρλιάζουν και άκουσε άλλους εργάτες να προσεύχονται.

Τα συνεργεία διάσωσης χρησιμοποιούν βαρύ εξοπλισμό για να μετακινήσουν τα ερείπια στο εργοστάσιο κεριών, ενώ στο σημείο παρευρίσκονται και ιατροδικαστές.

Πηγή: efsyn.gr

+ posts