Βιβλιοπαρουσίαση: Το Σύνταγμα της Ελεύθερης Ελλάδας-Αύριο 12/5 στις 19:00 στο Πάντειο

Βιβλιοπαρουσίαση: Το Σύνταγμα της Ελεύθερης Ελλάδας-Αύριο 12/5 στις 19:00 στο Πάντειο

Αυτή την Πέμπτη 12 Μαΐου 2022, στις 19:00 στην Αίθουσα Τελετών του Παντείου Πανεπιστημίου, θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου των Δ. Καλτσώνη – Γ. Αυδίκου (επιμ.), Το Σύνταγμα της Ελεύθερης Ελλάδας, εκδ. Τόπος, 2022. Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δουλειά των κύριων καθηγητών για ένα τόσο ιδιαίτερο νομικά και ιστορικά ζήτημα, όπως τα Συντάγματα της Εθνικής Αντίστασης. Πρόκειται για την τότε Ελεύθερη Ελλάδα, που μέσα στην Κατοχή κατάφερε να συγκροτήσει την Κυβέρνηση του Βουνού και μάλιστα να παράξει και πλούσιο νομικό έργο. Έργο που δυστυχώς ελάχιστα γνωρίζουν οι περισσότεροι.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Γ. Κασιμάτης, ομ. καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου

Κ. Παπαδάκης, δικηγόρος

Δ. Σαραφιανός, δικηγόρος, δρ. Νομικής, μέλος ΔΣ του ΔΣΑ

Δ. Καλτσώνης, καθηγητής Θεωρίας Κράτους και Δικαίου, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Λαμπρινή Θωμά

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Το Σύνταγμα της Ελεύθερης Ελλάδας είναι ένα σχέδιο ριζοσπαστικής αναθεώρησης. Αποτελεί το ελάχιστο αναγκαίο για να ανοίξει ο δρόμος για μια άλλου τύπου δημοκρατία και μια άλλου τύπου κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη που έχει ανάγκη ο ελληνικός λαός. Η συνολική κατεύθυνσή του μπορεί να διευκολύνει τη μετάβαση σε μια δημοκρατία γνήσια λαϊκή σε αντίθεση με τη σημερινή φθίνουσα δημοκρατία των αρχόντων, της οικονομικής ολιγαρχίας. Μπορεί να οδηγήσει στην πραγματική εθνική ανεξαρτησία της χώρας και στην άνθιση των παραγωγικών της δυνατοτήτων σε όφελος των εργαζομένων. Μπορεί δηλαδή να ανοίξει το δρόμο για έναν ελεύθερο λαό σε μια ελεύθερη Ελλάδα.

Εμπνέεται από συνταγματικά κείμενα όπως της Πορτογαλίας του 1976, της Βενεζουέλας, της Βολιβίας, το προοίμιο του Γαλλικού Συντάγματος του 1946, το Ιταλικό Σύνταγμα του 1948, το σχέδιο αναθεώρησης του Συντάγματος της κυβέρνησης Αλιέντε στη Χιλή, το σχέδιο Συντάγματος του Ρήγα Φεραίου, τις νομοθετικές εμπειρίες της εθνικής μας Αντίστασης, τις προτάσεις της αντιπολίτευσης κατά την αναθεωρητική διαδικασία του 1975. Απευθύνεται στο ευρύτερο κοινό και όχι μόνο σε νομικούς ή πολιτικούς επιστήμονες.

Οι συντελεστές του τόμου

Γρηγόρης Αυδίκος, δικηγόρος, Δρ. Συνταγματικού Δικαίου Νομικής Αθήνας

Δημήτρης Καλτσώνης, καθηγητής Θεωρίας Κράτους και Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Γιάννης Κουζής, καθηγητής Εργασιακών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Δημήτρης Μασούρας, δικηγόρος, ΔΜΣ Αστικού και Εργατικού Δικαίου, ΑΠΘ

Βρασίδας Πολυμενάκος, δικηγόρος, Δρ. Νομικής Αθήνας

Δήμητρα Σταυρομήτρου, δικηγόρος, υποψήφιος Δρ. Παντείου Πανεπιστημίου