Βορειοατλαντικό Σύμφωνο ή Αμερικανικό «Προτεκτοράτο»;

Η Βορειοατλαντική Συμμαχία, περισσότερο γνωστή ως ΝΑΤΟ, ιδρύεται την 4η μέρα ενός μήνα σαν αυτόν που διανύουμε, πριν από 71 χρόνια. Στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, υπήρξε σημαντικό ανάχωμα στον βίαιο και ολοκληρωτικό κομμουνισμό που επέβαλλε η σταλινική Σοβιετική Ένωση στο Μπλοκ της. Δρούσε, κατά μια έννοια, εξισορροπητικά . Με το τερματισμό του Συμφώνου της Βαρσοβίας, ωστόσο, ο συνασπισμός δεν διαλύθηκε, επιβεβαιώνοντας τους χειρότερους φόβους των κριτικών του: δεν είχε κατασκευαστεί προσωρινά, για την αναχαίτιση μίας πιθανής παγκόσμιας απειλής. Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, το ισχυρότερο κράτος στον κόσμο και σύμβολο του καπιταλισμού, υπό τον μανδύα του, ανέδειξαν ελεύθερα το ιμπεριαλιστικό τους πρόσημο, παραβιάζοντας κατάφωρα ανθρώπινα και εδαφικά δικαιώματα. Κύριος στόχος, η ένταξη κάθε «ουδέτερης» χώρας, ειρηνικά ή βίαια, στο σύστημα της ελεύθερης αγοράς, στο οποίο εκείνες κυριαρχούν.

Οι πρώτες χώρες που ίδρυσαν το ΝΑΤΟ: ΗΠΑ, Καναδάς, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Νορβηγία, Δανία, Ισλανδία, Λουξεμβούργο και Πορτογαλία

Δύο πόλεμοι, οι οποίοι συνοψίζονται σε μια ονομασία, τον Πόλεμο του Κόλπου, ανέδειξαν ιδιαίτερα την επεκτατική διάθεση που κυριαρχεί στον αμερικανικό τρόπο σκέψης, ο οποίος είχε αρχίσει να εισχωρεί και στη στρατιωτική ένωση. Αρχικά, το Γενάρη του 1991, με πρόσχημα την «κλοπή» εγχώριου πετρελαίου, το Ιράκ εισβάλλει στο Κουβέιτ. Το γεγονός αυτό δίνει πάτημα στις ΗΠΑ να απλώσουν τα χέρια τους σε νέους πόρους της Μέσης Ανατολής, ενισχύοντας την επιρροή τους στον χώρο. Πίσω από την προφορική καταδίκη του Ιράκ από τον ΟΗΕ (καταπάτηση εθνικής κυριαρχίας, κατοχή χημικών όπλων μαζικής καταστροφής), νατοϊκός στρατός βομβαρδίζει ασύστολα τις μονάδες του Χουσεΐν. Ο δρόμος προς την Βασόρα, μοναδική οδό υποχώρησης πολιτών και στρατευμάτων, θα στοχοποιηθεί ανεξήγητα. 25.000 οι νεκροί, πολλαπλές παράπλευρες απώλειες σε μία επιπρόσθετη και -σίγουρα- μη αναγκαία και αιματοβαμμένη επέμβαση του Οργανισμού. Το 2003, ύστερα, στο όνομα του «Πολέμου κατά της Τρομοκρατίας», οι χώρες της Συμμαχίας θα λάβουν εντολή να εξοντώσουν τον Ιρακινό ηγέτη. Παρά την αυταρχική διακυβέρνηση του τελευταίου, οι πολίτες του ανατολικού κράτους δεν θα «αγκαλιάσουν» την παράνομη εισβολή ξένων δυνάμεων και θα αντισταθούν. Ο Σαντάμ Χουσεΐν θα εκτελεστεί πίσω από ψεύτικες κατηγορίες, ενώ λαός και ένοπλες δυνάμεις θα μετρήσουν χιλιάδες νεκρών, στο όνομα της εδραίωσης του καπιταλιστικού συστήματος. Θα ακολουθήσουν και άλλα αθώα θύματα, μαζί με 7 χρόνια έντονης αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή. Η Βορειοατλαντική Συμμαχία είχε αποδείξει, παρά την όποια παραποίηση γεγονότων και προπαγάνδα εφάρμοσε (περιορισμός θεοκρατίας, Τζιχάντ), την αληθινή του ταυτότητα και επιδίωξη. Την πλήρη πολιτική ευθυγράμμιση με τις Πολιτείες και την τυφλή εξυπηρέτηση του Κεφαλαίου, με ταυτόχρονη ένδειξη πλήρης άγνοιας για το έμψυχο υλικό, τα άτομα. 

Αλεξιπτωτιστές των Η.Π.Α. φέρνουν τη “Δημοκρατία” στη Μέση Ανατολή, όπως πολλές φορές υποστήριζε ο αρχιτέκτονας της εισβολής στο Ιράκ, πρόεδρος Τζορτζ Μπους (πηγή: REUTERS)

Συνήθως, ο ΟΗΕ παρείχε τυπική κάλυψη για τις ενέργειες του νατοϊκού στρατού. Ωστόσο, δεν συνέβη κάτι ανάλογο στην περίπτωση του βομβαρδισμού της Γιουγκοσλαβίας και της παράνομης προσάρτησης του Κοσσυφοπεδίου από την Συμμαχία (1998-1999). Ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών την εξέθεσε, διερωτώντας την, μέσω δηλώσεων, για την νομιμότητα των πράξεών της. Σχέδιο εξαρχής υπήρξε η προσάρτηση εδάφους από την μερικώς -ακόμα- σοσιαλιστική Γιουγκοσλαβία. Μεταφέροντας εντολές στον αλβανικό παραστρατιωτικό οργανισμό, Ου Τσε Κα (UCK= Απευθερωτικός Στρατός Κοσόβου), οι βορειοατλαντικές χώρες επιτέθηκαν σε φυλάκια της αστυνομίας και των ένοπλων δυνάμεων στην περιοχή. Οι σερβικές Αρχές απάντησαν με τα όπλα, κλιμακώνοντας τα επίπεδα βίας και σημειώνοντας θανάτους και για τις δύο πλευρές. Παρότι οι Γιουγκοσλάβοι προσπαθούσαν κυρίως να απωθήσουν τους Αλβανούς αντάρτες, το ΝΑΤΟ εξαπέλυσε μία τρομαχτική βομβαρδιστική επίθεση σε όλη τα εδάφη τους, σκοτώνοντας χιλιάδες άμαχου πληθυσμού. Εντέλει, το κράτος-εντολοδόχος των ΗΠΑ, Κόσοβο, δημιουργήθηκε, αν και τα κυριαρχικά του δικαιώματα αμφισβητούνται μέχρι σήμερα.

Μια από τις χαρακτηριστικότερες φωτογραφίες του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας

Εν κατακλείδι, φαίνεται άσκοπη η μακρά αφήγηση κάθε ιμπεριαλιστικής εμπλοκής του ΝΑΤΟ στα παγκόσμια πολιτικοστρατιωτικά παιχνίδια. Πίσω από το προσωπείο της, αποκαλύπτεται ξεκάθαρα η κυριαρχία που εδραιώνουν, συνεχώς πιο δυναμικά, προς συμφέρον τους οι Ηνωμένες Πολιτείες. Τα τελευταία χρόνια, με ομόφωνες (;) αποφάσεις στα συμβούλια της Συμμαχίας, έχει καταστεί σαφές αυτό (διοικητική εξουσία ΗΠΑ), με την παράλληλη «επίταξη» μεγάλου μέρους των εθνικών στρατών για πιθανή χρήση τους. Ο θεσμός καταπιέζει τις λαϊκές μάζες, ενώ πολλές φορές τις αποδεκατίζει. Παρομοιάζεται με ένα σύστημα ασφαλείας που αποτρέπει με κάθε τρόπο την κοινωνική αντίδραση. Προφυλάσσει, φυσικά, την κατεστημένη αστική τάξη και ιεραρχία σε ένα διεθνές -πλέον- επίπεδο. Ο κόσμος οφείλει, λοιπόν, να κινητοποιηθεί ενάντιας στον ιμπεριαλισμό και τις ανισότητες που δημιουργεί το καπιταλιστικό σύστημα, μέσα από ένα προστατευτικό πλαίσιο (ΝΑΤΟ). Να δυναμώσει την φωνή του, προκειμένου να διαλύσει έναν οπισθοδρομικό θεσμό, ή να τον αναδιαρθρώσει, για το κοινό καλό.

+ posts

Παύλος Γιαννόπουλος... Αμέ, έχω και εγώ ένα όνομα. Ένα όνομα και ένα επίθετο, ανάμεσα σε τόσα άλλα στον κόσμο ετούτο. Ένας απλός φοιτητής του Καποδιστριακού, συγκεκριμένα στο τμήμα των Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης, διαβάζοντας και γράφοντας συνεχώς, προσπαθώντας να αφυπνίσω συνειδήσεις προπαγανδίζοντας (αν υπάρχει τέτοια φράση), ώστε στον βαθμό που και εγώ μπορώ να δώσω το θετικό μου στίγμα σε μία Γη που βράζει. Σε κοινωνίες και άτομα που χρήζουν εν συναίσθησης και εν συνείδησης.
ΦΚ λέγεται το project που μπορεί να πετύχει και να μετουσιώσει τα παραπάνω. Mία φοιτητική ιστοσελίδα που χαρακτηρίζεται από μία ανιδιοτέλεια και μία αντικειμενική υποκειμενικότητα που στους καιρούς μας απουσιάζουν.