Β. Μακεδόνια: Παραιτήθηκε ο Ζόραν Ζάεφ

Β. Μακεδόνια: Παραιτήθηκε ο Ζόραν Ζάεφ

Πολιτική κρίση στη Βόρεια Μακεδονία έφερε το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών, καθώς το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα υπέστη συντριπτική ήττα.

Μετά τα αποτελέσματα ο Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη και παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία της χώρας, αλλά και από την ηγεσία του SDMS.

Οι σοσιαλδημοκράτες έχασαν με μεγάλη διαφορά τόσο στον δήμο των Σκοπίων, όσο και σε όλους τους άλλους μεγάλους δήμους της χώρας όπου στήθηκαν σήμερα κάλπες.

Ο Ζόραν Ζάεφ είναι πρωθυπουργός της χώρας από τον Μάιο του 2017.

Ωστόσο, ο ηγέτης της γειτονικής χώρας δεν τάχθηκε υπέρ πρόωρων εκλογών, αλλά δήλωσε ότι θα στηρίξει την υπάρχουσα κυβέρνηση της οποίας ηγούνται οι Σοσιαλδημοκράτες υπό νέο πρωθυπουργό.

«Αναλαμβάνω την ευθύνη για τα άσχημα αποτελέσματα σε αυτές τις εκλογές. Περιμένω ότι οι προοδευτικές δυνάμεις θα παραμείνουν, θα συνεχίσουν να αγωνίζονται. Δεν χρειάζονται πρόωρες εκλογές. Θα παραμείνω Πρωθυπουργός την επόμενη περίοδο έως ότου αναδιοργανώσουμε μια νέα κυβέρνηση με προοδευτική πλειοψηφία που υπάρχει και θα μπορούσε να αναπτυχθεί στο μέλλον. Έχουμε εξαιρετικές ευκαιρίες στα δύο χρόνια που έχουμε μπροστά μας, να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και να πετύχουμε οικονομική επιτυχία», είπε ο Ζάεφ.

Ο ίδιος είχε δεσμευθεί σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι εάν το κόμμα του υποστεί μεγάλη ήττα στις δημοτικές εκλογές, θα αποχωρήσει από τη θέση του.

Ο Ζάεφ έχει 62 από τις 120 έδρες στο Κοινοβούλιο. Η αξιοπιστία πολλών από τους συμμάχους του είναι αβέβαιη, ειδικά μετά την ήττα του στις τοπικές εκλογές, στις οποίες ονομαστικοί σύμμαχοι όπως το DOM και το LPD έκαναν ανοιχτά εκστρατεία εναντίον του, ενώ άλλοι, όπως το DUI, προφανώς δεν στήριξαν τους υποψηφίους του στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Πηγές: efsyn.gr, News24/7 και ΑΠΕ-ΜΠΕ

+ posts