Γαλλία: Νίκη Μακρόν, το 42% της Λεπέν που τρομάζει και το μήνυμα των Γάλλων

Γαλλία: Νίκη Μακρόν, το 42% της Λεπέν που τρομάζει και το μήνυμα των Γάλλων

Με την αποχή σε ιστορικά υψηλό ποσοστό, ο Εμμανουέλ Μακρόν επικράτησε της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν σε μία εκλογική αναμέτρηση με σαφές μήνυμα από τους Γάλλους πολίτες. Το 28% απήχε από τις κάλπες, μεγαλύτερο ποσοστό από το 1969, σε μια χώρα με βαθιά δημοκρατική παράδοση. Η λογική του «μη χείρον βέλτιστον» ήταν αυτή που επικράτησε στο 2ο γύρο των προεδρικών εκλογών, ενώ “ρυθμιστής” ξαναγίνεται η Αριστερά στην Γαλλία (θα επανέλθουμε με ανάλυσή μας για τις γαλλικές εκλογές και τη σημασία τους τόσο για την κεντροευρωπαϊκή χώρα, αλλά και για την Ελλάδα).

Με μουσική υπόκρουση τον Ύμνο στη Χαρά του Μπετόβεν, που είναι και ο επίσημος ύμνος της Ε.Ε., ο Εμανουέλ Μακρόν έφτασε τον Πύργο του Άιφελ και υποσχέθηκε να διασφαλίσει την ενότητα της Γαλλίας και ένα μέλλον με ευημερία.

Ευχαριστώ, αγαπητοί φίλοι!“, είπε αρχικά ο Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. «Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους ακτιβιστές, τους εθελοντές, τους συνταξιδιώτες και τους αιρετούς που με συνόδευσαν από την αρχή. Ξέρω ότι έχετε δουλέψει σκληρά. Η αλήθεια έρχεται χτυπώντας την καρδιά και ξέρω τι σας χρωστάω“.

“Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους Γάλλους, άντρες και γυναίκες, που με εμπιστεύτηκαν για να υλοποιήσουμε το σχέδιό μας για μια πιο ανεξάρτητη, ισχυρότερη Γαλλία, για να διασφαλίσουμε την υλοποίηση των έργων και να κάνουμε τη Γαλλία ένα μεγάλο οικολογικό έθνος”, είπε επίσης και πρόσθεσε:

“Ξέρω επίσης ότι πολλοί συμπατριώτες με ψήφισαν, για να μπλοκάρουν τις ιδέες της ακροδεξιάς. Θέλω να τους ευχαριστήσω και να τους πω ότι γνωρίζω ότι αυτή η ψήφος με δεσμεύει για τα επόμενα χρόνια. Είμαι ο θεματοφύλακας της προσκόλλησής τους στη Δημοκρατία”.

Ο ίδιος στη συνέχεια αναφέρθηκε και στο ποσοστό αποχής που καταγράφηκε στον δεύτερο γύρο των εκλογών, το οποίο εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 28,8%, ποσοστό που αν επιβεβαιωθεί θα σημάνει μια από τις μεγαλύτερες αποχές στην ιστορία των γαλλικών εκλογών.

“Σκέφτομαι και όλους τους συμπατριώτες μας που απείχαν, η σιωπή τους σήμαινε άρνηση επιλογής, στην οποία πρέπει να απαντήσουμε και εμείς”, ανέφερε ο επανεκλεγείς πρόεδρος, ενώ ζήτησε από τους ψηφοφόρους του να μη σφυρίζουν και να μη γιουχάρουν λέγοντας χαρακτηριστικά: “Από την αρχή σας ζήτησα να μην σφυρίζετε ποτέ. Γιατί από εδώ και πέρα δεν είμαι πλέον υποψήφιος ενός στρατοπέδου αλλά πρόεδρος όλων. Γνωρίζω ότι για πολλούς συμπατριώτες μας που επέλεξαν την ακροδεξιά, η οργή και οι διαφωνίες που τους οδήγησαν να ψηφίσουν αυτό το έργο, μας αναγκάζουν να βρούμε μια απάντηση. Θα είναι δική μας ευθύνη και έργο μας. Πρέπει να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά στον θυμό που έχει εκφραστεί”.

“Σήμερα επιλέξατε ένα ανθρωπιστικό, φιλόδοξο σχέδιο για την ανεξαρτησία της χώρας μας, για την Ευρώπη”, συνέχισε ο Εμανουέλ Μακρόν. “Ένα ευρωπαϊκό έργο, κοινωνικό, οικολογικό, βασισμένο στην εργασία και τη δημιουργία, ένα έργο απελευθέρωσης των ακαδημαϊκών μας δυνάμεων. Θέλω να συνεχίσω αυτό το έργο με δύναμη για τα επόμενα χρόνια, διασφαλίζοντας τον σεβασμό για όλους καθημερινά και συνεχίζοντας να εργάζομαι για μια δικαιότερη κοινωνία και ισότητα”.

Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε και στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, λέγοντας πως “ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι εκεί, για να μας υπενθυμίσει (ότι) η Γαλλία πρέπει να υψώσει τη φωνή της, να δείξει τη σαφήνεια των επιλογών της και να δείξει τη δύναμή της σε όλους τους τομείς”.

Από το Πεδίον του Άρεως, ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε πως “θα πρέπει να είμαστε καλοπροαίρετοι γιατί η χώρα μας είναι βουτηγμένη σε τόσες πολλές αμφιβολίες, τόσες πολλές διαιρέσεις. Κανείς δεν θα μείνει στην άκρη. Θα εναπόκειται σε εμάς να εργαστούμε μαζί για αυτήν την ενότητα μέσω της οποίας μπορούμε να ζήσουμε πιο ευτυχισμένοι στη Γαλλία. Τα επόμενα χρόνια σίγουρα δεν θα είναι ήσυχα, αλλά θα είναι ιστορικά”.

Κλείνοντας, ανέφερε πως “αυτή η νέα εποχή δεν θα είναι η συνέχεια της πενταετίας που τελειώνει“, υποσχόμενη μια “επαναθεμελιωμένη μέθοδο“. “Καθένας από εμάς θα πρέπει να δεσμευτεί σε αυτό. Αυτό είναι που κάνει τον γαλλικό λαό αυτή τη μοναδική δύναμη που αγαπώ τόσο βαθιά, τόσο έντονα, και που είμαι τόσο περήφανος που υπηρετώ ξανά. Ζήτω η Δημοκρατία και ζήτω η Γαλλία!“, κατέληξε.

Νίκη για την Λεπέν το 42%

Η Μαρίν Λεπέν στην ομιλία της μετά την ανακοίνωση του exit poll, έστειλε από το αρχηγείο της σαφές μήνυμα ότι ο Γάλλος πρόεδρος θα τη βρίσκει μπροστά της.

Χαιρέτισε το γεγονός ότι «παρά τις δύο εβδομάδες άδικων, βίαιων μεθόδων», οι ιδέες «που εκπροσωπούμε φτάνουν σε νέα ύψη, με περισσότερο από 42% των ψήφων, το αποτέλεσμα αντιπροσωπεύει από μόνο του μια ηχηρή νίκη». Και πρόσθεσε: «Εκατομμύρια συμπατριώτες μας επέλεξαν τον Εθνικό Συναγερμό και την αλλαγή. Εκφράζω τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μου σε όσους με εμπιστεύτηκαν στον πρώτο γύρο και σε όσους κατά εκατομμύρια συμμετείχαν μαζί μας στον δεύτερο».

«Η επιθυμία μας είναι να υπερασπιστούμε τους Γάλλους», είπε η Μαρίν Λεπέν και εξέφρασε τον «φόβο» της ότι η νέα προεδρική θητεία Μακρός «δεν θα έρθει σε ρίξη με τις βάναυσες μεθόδους της προηγούμενης» και έδωσε ραντεβού για τις βουλευτικές εκλογές του καλοκαιριού.

Μελανσόν: «Ο “τρίτος γύρος” βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη. Ένας άλλος κόσμος είναι ακόμα δυνατός».

Με ορίζοντα τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία, ο Μελανσόν δήλωσε ότι «ο “τρίτος γύρος” βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη και είναι απαραίτητο οι ενωμένες δυνάμεις της Αριστεράς -η νέα Λαϊκή Ένωση- να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση».

«Ένας άλλος κόσμος είναι ακόμα δυνατός», είπε ο Μελανσόν, «αλλά η δύναμη της Λαϊκής Ένωσης πρέπει να διευρυνθεί. Το λαϊκό μπλοκ είναι η δύναμη που μπορεί να αλλάξει τα πάντα. Στις 12 και 19 Ιουνίου καλείστε να εκλέξετε εμένα πρωθυπουργό. Σας προσκαλώ να φέρετε στη ζωή ένα νέο κοινό μέλλον για τον λαό μας», είπε απευθυνόμενος προς τους ψηφοφόρους.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση στην κάλπη του Ipsos, το 42% των ψηφοφόρων που ψήφισαν στον πρώτο γύρο τον Ζαν Λικ Μελανσόν, στον δεύτερο γύρο ψήφισαν Μακρόν, ποσοστό κατά 10 μονάδες υψηλότερο από το 2017, ενώ 17% επέλεξα τη Λεπέν, 10 μονάδες λιγότεροι απ’ ό,τι πριν από πέντε χρόνια.

«Η κυρία Λεπέν έχει ηττηθεί. Η Γαλλία αρνήθηκε σαφώς να της εμπιστευτεί το μέλλον της και αυτά είναι πολύ καλά νέα για την ενότητα του λαού μας. Ωστόσο, ο Εμανουέλ Μακρόν έχει γίνει ο πρόεδρος της Πέμπτης Δημοκρατίας που έχει εκλεγεί με τους χειρότερους όρους. Η νίκη του πλέει σε έναν ωκεανό αποχής, λευκών και άκυρων ψηφοδελτίων».

Πηγές: efsyn.gr, AΠΕ-ΜΠΕ, news24/7

+ posts