Δήμαρχος Χαλανδρίου: δίνει το παράδειγμα κόντρα στην κερδοσκοπία των PCR

Δήμαρχος Χαλανδρίου: δίνει το παράδειγμα κόντρα στην κερδοσκοπία των PCR

Τελικά υπάρχουν και φθηνότερα PCR τεστ και εντός των συνόρων μας. Ο δήμαρχος Χαλανδρίου κ. Σίμος Ρούσσος με έναν απλό διαγωνισμό, απέδειξε πως δεν υπάρχει «δεν μπορώ» στις κυβερνητικές αποφάσεις για αξιόπιστο testing, αλλά «δεν θέλω». Υπενθυμίζουμε πως η μόνη παρέμβαση από το Υπουργείο Ανάπτυξης ήταν μια δήθεν έκπτωση λίγων ευρώ στο ακριβότερο και πιο σημαντικό τεστ για τη διάγνωση της νέας μετάλλαξης «Ο» και γενικά της νόσου Covid-19. Από 60 ευρώ σε 47 ευρώ με την νέα έξαρση κρουσμάτων και την υπερμετάδοση ειδικά στους νέους για μια οικογένεια με 4 ή 5 μέλη, εξακολουθεί το κόστος του υγειονομικού της ελέγχου (βάσει των υγειονομικών πρωτοκόλλων) να παραμένει δυσβάσταχτο.

Η αλήθεια είναι πως τα άλλα 2 τεστ (self και rapid) δεν φτάνουν σε αξιοπιστία το μοριακό το οποίο είναι η μόνη σίγουρη απάντηση στο αν κάποιος είναι θετικός ή όχι. Επίσης self και rapid δεν ανιχνεύουν εύκολα τη νέα μετάλλαξη. Την ίδια ώρα στην Ευρώπη παντού τα ακριβά μοριακά που έχουμε εδώ δίνονται δωρεάν ή σε χαμηλές τιμές, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Κύπρο, όπου το μοριακό του ίδιου ομίλου που εμπορεύεται τα τεστ και στην Ελλάδα κοστίζει μόλις 15 με 20 ευρώ! Τι διαφορετικό έχει η Βιοϊατρική της Κύπρου με την Βιοϊατρική στην Ελλάδα; Στην Κύπρο, η κυβέρνηση του νησιού δεν επιθυμεί να κερδοσκοπούν σε βάρος των πολιτών, ενώ αντιλαμβάνεται το πόσο πολύτιμο είναι για τους επιστήμονες το αξιόπιστο testing του πληθυσμού. Εδώ; Εδώ είχαμε ανοιχτά τα μπουζούκια άνευ ελέγχων και την Αράχοβα ως κέντρο υπερμετάδοσης του κορωνοϊού.

Τι έκανε ο κ. Ρούσσος που δεν μπορεί να κάνει η κυβέρνηση;

Για την ακρίβεια, ο Δήμος Χαλανδρίου έχει εξασφαλίσει από τον Μάιο του 2021 σε συνεργασία με ιδιωτικό κέντρο την τιμή των 25 ευρώ για μοριακό έλεγχο των εργαζομένων στο Δήμο του.

Όπως γράφει ο Σίμος Ρούσος «επειδή πολύς λόγος γίνεται για την τιμή του μοριακού τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού και για την επιβολή πλαφόν στα 47 ευρώ, που παρουσιάστηκε ως δήθεν μεγάλη παρέμβαση στην ελεύθερη αγορά, ενημερώνω ότι ο δήμος Χαλανδρίου έχει ενεργή σύμβαση με ιδιωτικό εργαστήριο για την ανίχνευση κορωνοϊού για τους υπαλλήλους του δήμου με μοριακό τεστ στην τιμή των 25 ευρώ, από τον Μάιο του 2021».

Όπως εξηγεί ο Δήμαρχος Χαλανδρίου, «η τιμή αυτή επιβαρύνεται με 10 ευρώ εφόσον γίνεται μαζικά σε χώρο του δήμου, ενώ υπάρχει και πρόβλεψη για κατ’ οίκον δειγματοληψία στην τιμή των 40 ευρώ».

«Φυσικά, όλοι γνωρίζουμε πια ότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες το τεστ ελέγχου παρέχεται δωρεάν στις δομές υγείας…» σημειώνει με νόημα ο Σίμος Ρούσος.

Το ρεπορτάζ μας σχετικά με το testing στους πληθυσμούς και η σύγκριση της χώρας μας με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Υγειονομικοί και αντιπολίτευση απαιτούν τώρα την συνταγογράφηση των μοριακών τεστ για τους πολίτες, όπως γίνεται και στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. Η κίνηση του Δημάρχου Χαλανδρίου που αποτέλεσε ένα ισχυρό χαστούκι για το κυβερνητικό αφήγημα «πληρώστε μόνοι σας για το τεστ» έχει ξεσηκώσει τους πολίτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Με το άνοιγμα των Σχολείων και των Πανεπιστημίων υπάρχουν τεράστιοι φόβοι τόσο από τις οικογένειες όσο και από τους επιστήμονες για την άνοδο των κρουσμάτων. Επίσης, ενώ τους μαθητές προβλέπονται δωρεάν self τεστ, για τους φοιτητές, για μια ακόμη φορά, η Νίκη Κεραμέως ούτε που ενδιαφέρθηκε και θεώρησε αυτονόητο πως η τσέπη του μέσου φοιτητή μπορεί να σηκώσει το κόστος των τεστ. Συντόμως θα νιώσουμε το “ενδιαφέρον” της κα. Κεραμέως και στις τσέπες μας.

+ posts

Ονομάζομαι Βαγγέλης Βαλαβάνης. Συντάκτης, από τα ιδρυτικά μέλη του Φοιτητικού Κόσμου. Είμαι φοιτητής του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Αν και ερωτευμένος βαθιά με την Ιστορία και το Ιστορικό-Αρχαιολογικό, ο αέρας των Πανελληνίων με έστειλε στο εξωτικό και γυναικοκρατούμενο Πάντειο. Ιστορία, η πρώτη αγάπη. Πολιτικές Επιστήμες η δεύτερη. Η συγγραφή όμως, μια και μοναδική. Ίσως ο μοναδικός τρόπος να μπορώ να είμαι κοντά και στις δυο μου αγάπες. Να εκφράζομαι, να προβληματίζομαι, να αναδεικνύω τα κακώς κείμενα της εποχής μου, να δέχομαι και να ασκώ κριτική, να…να…να… Να ταξιδεύω και να αναπνέω.
Γιατί αυτό είναι η συγγραφή. Μια ανάσα μες στην σκόνη του κόσμου. Μια πράξη βαθιά πολιτική και συναισθηματική. Γιατί η γραφή ήταν, είναι και θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα δημιουργήματα του Ανθρώπου. Ο τρόπος του να αποτυπώσει την ψυχή του, το αέναο πάθος του για τη ζωή και να ακολουθεί το βαθύ του χτυποκάρδι. Ένα ταξίδι για να τον ανακαλύψουμε και να τον κάνουμε καλύτερο. Και αυτός εδώ στον Φ.Κ. είναι και ο δικός μας στόχος. Γράψτε. Προβληματιστείτε. Ανακαλύψτε και Ονειρευτείτε για τον δικό σας. Για έναν κόσμο που μας αξίζει. Για τον δικό μας κόσμο. Τον Φοιτητικό Κόσμο.