Δίκη Χ.Α.: Αντιφασιστικό-δημοκρατικό κάλεσμα στο Εφετείο και το χρέος μας

Δίκη Χ.Α.: Αντιφασιστικό-δημοκρατικό κάλεσμα στο Εφετείο και το χρέος μας

5,5 χρόνια μιας επεισοδιακής Δίκης που διακυβεύονταν πολλά. Οι μνήμες των νεκρών που βρίσκονταν γραμμένα τα ονόματά τους στη δικογραφία της, το κύρος της Δικαιοσύνης, αλλά και το αν η Δημοκρατία θα μπορούσε επιτέλους να ξεριζώσει το φίδι της Χρυσής Αυγής, τουλάχιστον σε θεσμικό επίπεδο (σε κοινωνικό ο δρόμος πολύς γενικότερα και πάντα αναγκαία η επαγρύπνηση). Μια μέρα, ίσως η πιο γλυκιά του 2020. Τα ομορφότερα 45 δευτερόλεπτα της ενήλικης ζωής για εμάς, τη γενιά της κρίσης (μέχρι να επέλθει η αναίτια καταστολή των ΜΑΤ έξω από το Εφετείο κόντρα σε μια ειρηνική συγκέντρωση 30.000 πολιτών).

Τι μέρα, πράγματι, που ήταν η 7η του Οκτώβρη… «Επόμενη ανακοίνωση του Τριμελούς Εφετείου: Η Χ.Α. αποτελεί εγκληματική οργάνωση!». Το «οργάνωση» ίσα που ακούστηκε με τον κόσμο απέξω να ξεσπάει σε κλάματα, αγκαλιές, πανηγυρισμούς και μια δικαίωση για τον Παύλο, τον Σαχζάτ και όλους όσους βιώσαν τη βία του νεοναζισμού. Μια στιγμή που γράφτηκε Ιστορία… μια στιγμή που ένα πανανθρώπινο ποτάμι φώναζε «ο Παύλος ζει. Τσακίστε τους ναζί», «Φασίστες κουφάλες, έρχονται κρεμάλες». Είχε γίνει αυτό που όλοι βαθιά μέσα τους εύχονταν με όλη τη δύναμη της ψυχής τους. Να καταδικαστεί η εγκληματική νεοναζιστική οργάνωση της Χ.Α. χωρίς αστερίκους, ναι μεν αλλά και κανένα περιθώριο για τον κάθε «Κυρ-Παντελή» να πει «αυτοί ήταν λίγο υπερβολικοί πατριώτες». Και κάπου εκεί, η ίδια η Μάγδα Φύσσα με όλη την ομάδα των δικηγόρων να ξεσπούν όλοι σε κλάματα, γιατί πράγματι… ο Παύλος τα κατάφερε.

Πήραν τη θέση που τους άξιζε ως δολοφόνοι, μαφιόζοι, λαθρέμποροι πόνου και βίας σε μια κοινωνία τραυματισμένη από την κρίση. Σε μια χώρα που οι πρόγονοί τους τη γλίτωσαν, όταν απελευθερώθηκε η Ελλάδα το 1944, έστω και μια καθυστέρηση 70 και χρόνων, έστω και με τη θυσία του Παύλου που έμεινε όρθιος μπροστά στο μαχαίρι του Ρουπακιά, τα φίδια του ναζισμού στάλθηκαν εκεί που τους άξιζε. Τελειώσαμε όμως με τη Χρυσή Αυγή;

Σίγουρα όχι. Το μίσος, ο ρατσισμός και ο φόβος για το διαφορετικό ακόμα υπάρχουν στην κοινωνία μας με τα ίδια τα φίδια να τα συναντάμε γύρω μας ακόμα και σήμερα. Αυτό μας επεσήμαναν συνεχώς σε όλους τους τόνους και οι 2 δικηγόροι της Πολιτικής Αγωγής, κύριοι Κ. Παπαδάκης (εδώ η ΦΚ Συνέντευξή του) και Θ. Καμπαγιάννης (εδώ η ΦΚ Συνέντευξή του) που μίλησαν στον “Φοιτητικό Κόσμο”. 2 χρόνια μετά, οι άνθρωποι που έδωσαν τη μάχη στην Δίκη της Χ.Α., οι αγωνιστές δικηγόροι, οι άνθρωποι των θυμάτων και το δημοκρατικό μας χρέος μας καλούν ξανά έξω από το Εφετείο. 2 χρόνια μετά καλούν όλες, όλους κι όλ@ μας στον 2ο γύρο της Δίκη της Χ.Α.

Στάση εργασίας στις 15 Ιουνίου, από τις 7.00 έως τις 11.00, κηρύσσει η ΑΔΕΔΥ για όλες τις δημόσιες υπηρεσίες στο λεκανοπέδιο Αττικής, προκειμένου να συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στη συγκέντρωση. «Είναι μια δίκη που αφορά το εργατικό και δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα, τη νεολαία κι όλους τους δημοκρατικούς πολίτες», υπογραμμίζει το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο των δημοσίων υπαλλήλων, θυμίζοντας ότι μπροστά στη φασιστική απειλή δεν χωράει κανένας εφησυχασμός.

«Η παρουσία μας στο Εφετείο είναι επιβεβλημένη, για να μην αφήσουμε κανένα περιθώριο να υπονομευθεί η πρωτόδικη απόφαση που οδήγησε τους νεοναζί στη φυλακή. Ο αγώνας μας ενάντια στον φασισμό, τον ναζισμό, τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία ήταν, είναι και θα είναι ανυποχώρητος», τονίζει η ΑΔΕΔΥ. Την ίδια μέρα και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας καλεί σε 3ωρη στάση εργασίας 8 π.μ.-11 π.μ.

Ανακοίνωση με την οποία καλούν όλους όσους διαπνέονται από δημοκρατικά και αντιφασιστικά αισθήματα, να στηρίξουν με την παρουσία τους και τη νέα μάχη που θα δοθεί στη δίκη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή σε δεύτερο βαθμό, από τους δικηγόρους της οικογένειας του Παύλου Φύσσα, που έπεσε νεκρός από τη δολοφονική επίθεση του Γιώργου Ρουπακιά. Η δίκη θα ξεκινήσει στις 15 Ιουνίου, στο Εφετείο Αθηνών.

Όπως επισημαίνουν, οι δικηγόροι θα εκθέσουν ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων όλα εκείνα τα στοιχεία που αποδεικνύουν πλήρως τις παράνομες πράξεις των κατηγορουμένων, έχοντας την πεποίθηση ότι η πρωτόδικη απόφαση θα επικυρωθεί από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Η ανακοίνωση των συνηγόρων της οικογένειας Φύσσα

Την Τετάρτη 15 Ιουνίου στις 9:00, στην αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών ξεκινάει η δίκη σε δεύτερο βαθμό της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», στο πλαίσιο λειτουργίας της οποίας τελέστηκε, μεταξύ άλλων, και η ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα. Η πρωτόδικη απόφαση, αποτέλεσμα πολυετούς και κοπιώδους εργασίας των παραγόντων της δίκης, δικαίωσε τα θύματα αλλά και τις φωνές που επί σειρά ετών προειδοποιούσαν για τον εγκληματικό χαρακτήρα της ναζιστικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή».

Antifascist demonstration for the one year since the end of the Golden Dawn Trial, in Athens, on Oct. 7, 2021 / Αντιφασιστική συγκέντρωση και πορεία για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το τέλος της Δίκης της Χρυσής Αυγής, στο Εφετείο, Αθήνα, στις 7 Οκτωβρίου 2021.

Από μέρους μας, οι παριστάμενοι προς υποστήριξη της κατηγορίας καλούμαστε εκ νέου να εκθέσουμε ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων όλα εκείνα τα στοιχεία που αποδεικνύουν πλήρως τις παράνομες πράξεις των κατηγορουμένων, έχοντας την πεποίθηση ότι η πρωτόδικη απόφαση θα επικυρωθεί από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Καλούμε και πάλι όσες και όσους διαπνέονται από δημοκρατικά και αντιφασιστικά αισθήματα, να στηρίξουν με την παρουσία τους και αυτή την μάχη.

Οι συνήγοροι της οικογένειας του Παύλου Φύσσα

Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος

Χρύσα Παπαδοπούλου

Ελευθερία Τομπατζόγλου

Αργύρης Συρίγος

Μαρίνα Δαλιάνη

Αύριο όλοι οι δρόμοι οδηγούν έξω από Εφετείο της Αθήνας. Για τον Παύλο, για τον Σαχζάτ, για να μην ξεχάσουμε ποτέ πως «Δεν είναι Αθώοι».

Πηγές: efsyn.gr, ethnos.gr

+ posts

Ονομάζομαι Βαγγέλης Βαλαβάνης. Συντάκτης, από τα ιδρυτικά μέλη του Φοιτητικού Κόσμου. Είμαι φοιτητής του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Αν και ερωτευμένος βαθιά με την Ιστορία και το Ιστορικό-Αρχαιολογικό, ο αέρας των Πανελληνίων με έστειλε στο εξωτικό και γυναικοκρατούμενο Πάντειο. Ιστορία, η πρώτη αγάπη. Πολιτικές Επιστήμες η δεύτερη. Η συγγραφή όμως, μια και μοναδική. Ίσως ο μοναδικός τρόπος να μπορώ να είμαι κοντά και στις δυο μου αγάπες. Να εκφράζομαι, να προβληματίζομαι, να αναδεικνύω τα κακώς κείμενα της εποχής μου, να δέχομαι και να ασκώ κριτική, να…να…να… Να ταξιδεύω και να αναπνέω.
Γιατί αυτό είναι η συγγραφή. Μια ανάσα μες στην σκόνη του κόσμου. Μια πράξη βαθιά πολιτική και συναισθηματική. Γιατί η γραφή ήταν, είναι και θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα δημιουργήματα του Ανθρώπου. Ο τρόπος του να αποτυπώσει την ψυχή του, το αέναο πάθος του για τη ζωή και να ακολουθεί το βαθύ του χτυποκάρδι. Ένα ταξίδι για να τον ανακαλύψουμε και να τον κάνουμε καλύτερο. Και αυτός εδώ στον Φ.Κ. είναι και ο δικός μας στόχος. Γράψτε. Προβληματιστείτε. Ανακαλύψτε και Ονειρευτείτε για τον δικό σας. Για έναν κόσμο που μας αξίζει. Για τον δικό μας κόσμο. Τον Φοιτητικό Κόσμο.