Δελτίο Τύπου Παντείου: Η γιορτή της 25ης Μαρτίου

Δελτίο Τύπου Παντείου: Η γιορτή της 25ης Μαρτίου

Με μεγάλη επιτυχία οργανώθηκε η γιορτή της 25ης Μαρτίου στην αίθουσα τελετών του Παντείου Πανεπιστημίου, δια ζώσης για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια. Την τελετή παρακολούθησαν διδάσκοντες και διδάσκουσες, φοιτητές και φοιτήτριες, διοικητικό προσωπικό, εκπρόσωποι του Πολεμικού Μουσείου και φίλοι του Παντείου. Η τελετή ξεκίνησε με χαιρετισμό από την Πρύτανη Καθηγήτρια Χριστίνα Κουλούρη, η οποία επισήμανε τη σημασία της ανανοηματοδότησης της επετείου μέσα από το βλέμμα του παρόντος.

Η Καθηγήτρια Λίνα Λούβη εκφώνησε την κεντρική ομιλία με θέμα “Από Έλληνες Ευρωπαίοι: Επανάσταση και Κράτος”, όπου παρουσίασε κριτικά τις σχέσεις της Ευρώπης και κυρίως των τριών Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής με τους Έλληνες στη διάρκεια της Επανάστασης και μετά τη δημιουργία του ελληνικού κράτους.

Η Αν. Καθηγήτρια Ανδρομάχη Γκαζή, με γεγονός αναφοράς την πολιορκία της Ακρόπολης από τον Κιουταχή, παρουσίασε μια ψηφιακή  διαδραστική εφαρμογή περιήγησης γύρω από τον βράχο της Ακρόπολης που θα δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα να «συναντήσουν» παραδείγματα ιστορικών χαρακτήρων που έζησαν την πολιορκία του 1826-27. Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με τη χορωδία του Παντείου υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Γιάννη Βρυζάκη, η οποία εκτέλεσε τρία τραγούδια: 1. Το Χάραμα επήρα, Χρήστου Λεοντή – Δ. Σολωμού: Ελεύθεροι Πολιορκημένοι 2. Θούριος του Ρήγα,  Χρήστου Λεοντή 3. Ήρθε ο καιρός, Σταύρου Ξαρχάκου – Νίκου Γκάτσου.

Η γιορτή έκλεισε με τη φιλική συμμετοχή της Φωτεινής Δάρρα, η οποία συνεργάστηκε με τη χορωδία και συγκίνησε με την εκτέλεση του τραγουδιού “Hey You” των Pink Floyd (The Wall 1979), με τον Γιώργο Παπαχριστούδη στο πιάνο. Παράλληλα, προβλήθηκε το σύντομο φιλμ «Τετράδιο Γενεθλίων μιας Όμορφης και Παράξενης Πατρίδας» σε ευγενική προσφορά του Πολεμικού Μουσείου.

+ posts