Διαδήλωση Τουρκοκυπρίων κατά της φίμωσης από την Άγκυρα

Διαδήλωση Τουρκοκυπρίων κατά της φίμωσης από την Άγκυρα

Κόμματα, οργανώσεις και συνδικάτα πραγματοποίησαν διαδήλωση εχθές το Σάββατο 20 Μαρτίου, στη βόρεια Λευκωσία, υπό το σύνθημα «Δε φοβόμαστε, δε φιμωνόμαστε». Συνθήματα ακούστηκαν και εναντίον της Άγκυρας και της συνεχούς παρεμβατικής της πολιτική σε εσωτερικά ζητήματα των Τουρκοκυπρίων.

Στην κοινή δήλωση που διαβάστηκε στη δράση, ειπώθηκε: «Δεν φοβόμαστε, δεν θα σιωπούμε ενάντια στη φασιστική καταστολή και δεν θα υποκύψουμε στις προσπάθειες για στραγγαλισμό της ελευθερίας σκέψης και έκφρασης. Θα συνεχίσουμε τον αποφασιστικό μας αγώνα ενάντια σε αυτό το καθεστώς, το οποίο δεν αντιπροσωπεύει τη βούληση των Τουρκοκυπρίων. Σε αυτό το πλαίσιο, θα συνεχίσουμε να είμαστε αλληλέγγυοι ως πολιτικά κόμματα, συνδικάτα και οργανώσεις υπέρ της εργασίας, της δημοκρατίας και της ειρήνης. Δεν φοβόμαστε. Δεν θα είμαστε σιωπηλοί. Ο δρόμος μας καλεί»

Βίντεο από τις κινητοποιήσεις των Τουρκοκυπρίων:https://www.facebook.com/watch/yeniduzen.kibris/

Να σημειωθεί ότι τη διαδήλωση πυροδότησε η δίωξη, με ψευδείς κατηγορίες, Τουρκοκυπρίων νεολαίων για το βανδαλισμό ενός πανό της νεολαίας του κυβερνητικού AKP που έγραφε «Love Erdogan».

Not Love Erdogan στα κατεχόμενα της Κύπρου.

Αυτά συμβαίνουν στον απόηχο του στραγγαλισμού των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων μετά την αυθαίρετη απομάκρυνση του προηγούμενου προέδρου του ψευδοκράτους, Akinci, ο οποίος δεν ήταν φιλικός προς τον Ερντογάν. Με τις εκλογές του 2020, για τις οποίες οι Τουρκοκύπριοι μιλούν για νοθεία, «εκλέχθηκε» ο πρόεδρος-μαριονέτα της Άγκυρας Ersin Tatar. Ο ίδιος, μάλιστα, με δήλωσή του αρνείται την επίλυση του κυπριακού με δι-ζωνική, δι-κοινοτική ομοσπονδία που είναι ο στόχος τόσο του Ο.Η.Ε., όσο και της ελληνικής και τουρκοκυπριακής φιλειρηνικής μερίδας του κόσμου, όπως εκφράζεται και από τον τέως πρόεδρο Ακιντζί.

Οι διαφορές των της κοινότητας των Τουρκοκυπρίων με την Άγκυρα εντείνονται συνεχώς λόγω της διαφοράς σε αντιλήψεις, σε θέματα θρησκείας, ισότητας και δικαιωμάτων. Αντιλήψεις που η Τουρκία επιβάλλει στην κοινότητα. Το τελευταίο παράδειγμα υπήρξε η αποχώρηση της Τουρκίας με προεδρικό διάταγμα από ευρωπαϊκή επιτροπή για την καταπολέμση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας (Σύμβαση της Κωσταντινούπολης).

Πηγές:

https://www.yeniduzen.com/korkmuyoruz-susmayacagiz-sokak-bizi-cagiriyor-138251h.htm

https://cyprus-mail.com/2021/03/21/turkish-cypriots-hold-demo-for-freedom-of-speech-solution/

+ posts