Δολοφονία Φλόυντ: Απροκάλυπτος αυταρχισμός του Τραμπ στο Twitter

Της Ανδρομάχης Αρβανίτη, πρώην συντάκτριάς μας

Το φλεγόμενο αστυνομικό τμήμα της Μινεάπολης

Με το βίντεο της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόυντ να κάνει το γύρο του κόσμου μέσω των φορέων κοινωνικής δικτύωσης και να σοκάρει, επανέρχεται στην επιφάνεια το γεγονός ότι η αστυνομική βία και οι φυλετικές διακρίσεις είναι ζητήματα που στον -υποτιθέμενα εκσυγχρονισμένο- 21ο αιώνα, δυστυχώς, δεν έχουν εξαλειφθεί αλλά εξακολουθούν να υφίστανται και να αφαιρούν ζωές.

Η υπενθύμιση αυτή έχει εξοργίσει τον κόσμο στη Μινεάπολις (τόπο του εγκλήματος) και τον έχει ωθήσει να βγει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί μαζικά και εκρηκτικά. Ποιά η στάση του αμερικανού Προέδρου σχετικά με τα τεκταινόμενα;

Αν και τα αρχικά του λόγια υπήρξαν συμπονετικά, καθώς δήλωσε «σοκαρισμένος» με το συμβάν, γρήγορα η «ευαισθητοποιημένη» του στάση υπέστη μία μετάλλαξη. Σχολιάζοντας στο Twitter την τριήμερη εξέγερση στη Μινεσότα, αποκαλεί τους διαδηλωτές «τραμπούκους», τον δήμαρχο της πόλης «αδύναμο ακροαριστερό» και στη συνέχεια, απειλεί απροκάλυπτα για επικείμενη χρήση βίας από τον στρατό: «Όταν αρχίζουν οι λεηλασίες, αρχίζουν οι πυροβολισμοί».

Όπως μας ενημερώνει αργότερα σε άλλο tweet, o στρατός (500 μονάδες) έχει καταφθάσει και είναι έτοιμος για δράση.

Σήμανση από το Twitter

Γεγονός αποτελεί πως η εχθρική και ετοιμοπόλεμη στάση του Τραμπ, δεν ερμηνεύεται μόνο από μία μερίδα ανθρώπων ως ένδειξη ολοκληρωτισμού, αλλά και από την ίδια την κοινωνική πλατφόρμα του Twitter. Για αυτόν τον λόγο, έβαλε μία σήμανση σε tweet του πλανητάρχη, καθώς το συγκεκριμένο «έχει παραβιάσει κανόνες του Twitter» και «εκθειάζει τη βία». Παρ’όλα αυτά, παραμένει προσβάσιμο προς το κοινό για «λόγους δημοσίου συμφέροντος».

+ posts