Εγκληματικές είναι οι συνθήκες στα ΜΜΜ, όχι οι δια ζώσης εξεταστικές κύριε Σαρηγιάννη (Ανοιχτή επιστολή)

Εγκληματικές είναι οι συνθήκες στα ΜΜΜ, όχι οι δια ζώσης εξεταστικές κύριε Σαρηγιάννη (Ανοιχτή επιστολή)

Ο κ. Σαρηγιάννης, όπως και όλες/όλοι οι επιστημόνισσες και επιστήμονες που συμβουλεύουν την κυβέρνηση αποτελούν παραδείγματα για εμάς τους νέους που θέλουμε να ανοίξουμε τα φτερά μας και τα όνειρά μας εδώ στην Ελλάδα. Δεν θέλουμε να είμαστε το επόμενο μεγάλο κύμα του «brain drain». Εκείνοι πέτυχαν στην Ελλάδα κι εμείς στα απόνερα της οικονομικής και της υγειονομικής κρίσης καθημερινά προβληματιζόμαστε για το μέλλον. Εξαίρεση στο θαυμασμό μας αποτελούν οι επιστήμονες που ξεπούλησαν την ακαδημαϊκή τους αξιοπρέπεια ή λόγω του αδύναμου χαρακτήρα τους δεν επιθυμούν να αναδείξουν τις πραγματικές επιστημονικές λύσεις, μήπως κοντραριστούν με τους πολιτικούς που διοικούν τη χώρα και εν προκειμένω την κυβέρνηση (βλ. «πες κι εσύ Σωτήρη»). Όχι, αυτή η ξεπουλημένη ακαδημαϊκή αξιοπρέπεια δεν είναι άξια θαυμασμού όταν πεθαίνουν 100 άνθρωποι τη μέρα. Ο κ. Σαρηγιάννης δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία, όμως οφείλουμε να του απαντήσουμε σε μια παντελώς λανθασμένη δήλωση που έκανε και αγγίζει τα όρια της ντροπής.

Αξιότιμε κύριε Καθηγητά,

Πάντα με σεβασμό στην επιστημονική σας ιδιότητα και έργο κι επειδή είστε από τους πρώτους που κρατούν στοιχεία για την πορεία της πανδημίας, δεν αρμόζει στο κύρος σας να αποκαλείτε έγκλημα κάτι το οποίο για εμάς είναι αναγκαίο για την ακαδημαϊκή μας πιστοποίηση και εξέλιξη. Αναφέρατε πως δεν πρέπει να ανοίξουμε μετά τις 10 Ιανουαρίου και μετά λέτε πως η δια ζώσης εξεταστική μας είναι κάτι εγκληματικό αν πραγματοποιηθεί. Πώς προκύπτει αυτό κύριε καθηγητά; Ως ακαδημαϊκός παίρνετε τόσο ελαφρά τη καρδία το πάγωμα των ζωών μας και τα όργια αντιγραφής που όλοι ζήσαμε στις εξ αποστάσεως εξεταστικές;

Γιατί να είναι εγκληματικό η κοινωνική ομάδα που έχει τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού και αποτελεί το Μέλλον αυτής της χώρας να εξεταστεί δια ζώσης τηρώντας όλα τα ήδη υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα; Κύριε Καθηγητά δυστυχώς, παρά τη συνεχή σας επαφή με εμάς τους νέους, σας πιάνουμε αδιάβαστο. ΕΜΠ 78%, το ΕΑΠ (77%), το ΕΚΠΑ (73%), Πανεπιστήμιο Πειραιώς (72%) και Πάντειο (72%), αυτά είναι τα ποσοστά εμβολιασμού εμάς των «απρόσεχτων» νέων. Κι έχουν αυξηθεί από τις 15 Σεπτέμβρη που πρωτοδημοσιεύτηκαν αυτά τα δεδομένα. 3 στους 4 φοιτητές ήταν εμβολιασμένοι, ενώ πάνω από 91% των καθηγητών μας και συναδέλφων σας έχουν εμβολιαστεί.

Τρεις μήνες μετά, κύριε Σαρηγιάννη, προσέχαμε στην επιστροφή μας, πολλοί νόσησαν εξ ημών, αλλά τα ποσοστά μας μόνο ανεβαίνουν. Έχουμε τοίχος ανοσίας στα ΑΕΙ, ελάχιστα έως καθόλου κρούσματα και οι συνθήκες που ζούμε όμως είναι το πραγματικό πρόβλημα.

Εγκληματικοί, κύριε Σαρηγιάννη, είναι οι χειρισμοί της κυβέρνησης στα ΜΜΜ, όπου ο συνωστισμός είναι ο κανόνας. Ειδικά στην Αθήνα οι μετακινήσεις, οι καθυστερήσεις και τα λίγα ΜΜΜ κάνουν τις μετακινήσεις αβίωτες. Δεν είναι έγκλημα να φοβάσαι μην κολλήσεις στο Μετρό ή το λεωφορείο γιατί κάποιος δεν έχει κάνει την αυτονόητη δουλειά του; Με 113 νέα περιπολικά (έχουμε χάσει το μέτρημα) κι άλλους τόσους εξοπλισμούς σε άλλους τομείς, νομίζουμε πως είναι λίγο άκυρος ο ισχυρισμός του συναδέλφου σας κ. Τσιόδρα ότι δεν μπορούσαμε να επενδύσουμε σε άλλα ΜΜΜ.

Εγκληματική είναι η εγκατάλειψη των Πανεπιστημίων μας κύριε Σαρηγιάννη. Υποστελεχωμένα και προ covid-19, με ελάχιστη χρηματοδότηση, πλημμυρίζουν στα έντονα καιρικά φαινόμενα (άλλη μια πρωτιά της κα. Κεραμέως), οι αίθουσες δεν φτάνουν και δεν υπάρχει καμιά μέριμνα για τον έλεγχό μας (testing για όλους-όπως γίνεται σε αρκετούς χώρους εργασίας) από το Υπουργείο. Και μέσα σε όλο το χάος που επικρατεί, επειδή η κυβέρνηση δεν σας ακούει και θρηνούμε πάνω από 20.000 νεκρούς συνανθρώπους μας, οι νέοι προσπαθούμε και διεκδικούμε τα αυτονόητα. Να σπουδάζουμε σε ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες.

Έγκλημα είναι οι αναξιοκρατικές εξεταστικές εξ αποστάσεως με τα κυκλώματα της ΠΑΣΠ και της ΔΑΠ να μοιράζουν σημειώσεις, να ξεφτιλίζουν την ακαδημαϊκή διαδικασία και σαν παράσιτα να παρεμβαίνουν στις ζωές των φοιτητών. Έγκλημα απέναντι στην ίδια ιερή διαδικασία είναι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Μια διαδικασία που γνωρίζετε και από πρώτο χέρι πως δεν γίνεται δίχως την κανονική παρουσία στο Πανεπιστήμιο, στο αμφιθέατρο, εκεί όπου η αμφισβήτηση, ο επιστημονικός λόγος και η έρευνα συναντιούνται.

Εγκληματικές, κύριε Σαρηγιάννη, είναι οι στημένες αξιολογήσεις Τμημάτων και ΑΕΙ που επιθυμούν να εξαφανίσουν την ελάχιστη χρηματοδότηση μας και η δήθεν θεοποίηση της τηλεκπαίδευσης. Έχουμε χτίσει ένα τοίχος ανοσίας στα περισσότερα Πανεπιστήμιά μας, έχουμε πλέον φτάσει στο +80% στην εμβολιαστική μας κάλυψη (Σε χαμηλές πτήσεις οι Εκκλησιαστικές Σχολές… Τυχαίο; Δεν νομίζω.) και παρά τις επιθέσεις στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο, οι καθηγητές μας κι εμείς παλεύουμε να συνεχίσουμε το έργο μας. Δεν είναι εγκληματικά άδικο, όταν για παράδειγμα στο Πάντειο (σ.σ. Το ΑΕΙ φοίτησης του γράφοντος) έλεγχοι γίνονται από νοσηλευτές, πάνω από 85% των φοιτητών είναι εμβολιασμένοι και τηρούνται υγειονομικά πρωτόκολλα (όσο γίνεται-απαραίτητες κι άλλες αίθουσες)… δεν είναι άδικο να επιστρέψουμε στον εφιάλτη της εξ αποστάσεως διδασκαλίας;

Η τελική απόφαση θα είναι του πρωθυπουργού μετά τις γιορτές, όμως απευθυνόμαστε σε εσάς ως ακαδημαϊκό, άνθρωπο, επιστήμονα και σε κάθε στέλεχος της Επιτροπής. Τα Πανεπιστήμια δεν πρέπει να κλείσουν. Δεν είναι υγειονομικά ορθό, όταν τηρούνται πολλά από τα πρωτόκολλα (όχι σε όλα τα Τμήματα και τα ΑΕΙ) να μας παίρνει κι εμάς η μπάλα. Πρέπει μόνο να θωρακιστούμε ακόμα περισσότερο. Έκτακτη χρηματοδότηση για αίθουσες, φίλτρα εξαερισμού, testing για όλους μας δωρεάν άνευ περιορισμών και αύξηση των δρομολογίων των ΜΜΜ. Αυτά θέλουμε.

Δεν είναι εγκληματικό, κύριε Σαρηγιάννη, να θέλουμε να σπουδάσουμε αξιοπρεπώς. Εγκληματικό είναι να μας συμπεριφέρονται ως παιδιά ενός κατώτερου Θεού. Βοηθήστε μας να προστατευτούμε, όχι να κλείσουμε.

Δεν αποτελούμε καμία υγειονομική βόμβα ή βάρος για την υπόλοιπη κοινωνία μας. Είμαστε το Μέλλον της και θέλουμε να προστατευτούμε. Καμιά εξ αποστάσεως διδασκαλία. Μόνο υγειονομική θωράκιση των Πανεπιστημίων μας.

Ζητούμε τα αυτονόητα και τη στήριξή σας στην προστασία μας. Αγωνιζόμαστε για το Δημοκρατικό, Δημόσιο και Δωρεάν Πανεπιστήμιο, για ασφαλείς και αξιοπρεπείς σπουδές.

Με εκτίμηση,

Β.Β.

+ posts

Ονομάζομαι Βαγγέλης Βαλαβάνης. Συντάκτης, από τα ιδρυτικά μέλη του Φοιτητικού Κόσμου. Είμαι φοιτητής του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Αν και ερωτευμένος βαθιά με την Ιστορία και το Ιστορικό-Αρχαιολογικό, ο αέρας των Πανελληνίων με έστειλε στο εξωτικό και γυναικοκρατούμενο Πάντειο. Ιστορία, η πρώτη αγάπη. Πολιτικές Επιστήμες η δεύτερη. Η συγγραφή όμως, μια και μοναδική. Ίσως ο μοναδικός τρόπος να μπορώ να είμαι κοντά και στις δυο μου αγάπες. Να εκφράζομαι, να προβληματίζομαι, να αναδεικνύω τα κακώς κείμενα της εποχής μου, να δέχομαι και να ασκώ κριτική, να…να…να… Να ταξιδεύω και να αναπνέω.
Γιατί αυτό είναι η συγγραφή. Μια ανάσα μες στην σκόνη του κόσμου. Μια πράξη βαθιά πολιτική και συναισθηματική. Γιατί η γραφή ήταν, είναι και θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα δημιουργήματα του Ανθρώπου. Ο τρόπος του να αποτυπώσει την ψυχή του, το αέναο πάθος του για τη ζωή και να ακολουθεί το βαθύ του χτυποκάρδι. Ένα ταξίδι για να τον ανακαλύψουμε και να τον κάνουμε καλύτερο. Και αυτός εδώ στον Φ.Κ. είναι και ο δικός μας στόχος. Γράψτε. Προβληματιστείτε. Ανακαλύψτε και Ονειρευτείτε για τον δικό σας. Για έναν κόσμο που μας αξίζει. Για τον δικό μας κόσμο. Τον Φοιτητικό Κόσμο.