Εκλογές 2023

Εκλογές 2023

Στο παρακάτω άρθρο θα παρουσιάσω τα κόμματα-συνδυασμούς που θα είναι υποψήφια στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023, καθώς και μερικά στοιχεία για αυτά.

ΝΔ: Το κυβερνόν κόμμα, με ηγέτη του τον πρωθυπουργό της χώρας, Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι με βάση τα προγνωστικά και τις δημοσκοπήσεις αυτό που έχει τις περισσότερες πιθανότητες επικράτησης στις εκλογές. Τα ποσοστά του μειώθηκαν μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, για το οποίο του καταλογίστηκε το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης. Παρ‘ όλα αυτά παραμένει πρώτο στις δημοσκοπήσεις (έχοντας βέβαια απολέσει τα ποσοστά αυτοδυναμίας) και πλέον διαφαίνεται ότι δύναται να κυβερνήσει αποκλειστικά και μόνο σε συνεργασία με κάποιο άλλο κόμμα (επικρατέστερο είναι το σενάριο να συγκυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ύστερα από την διεξαγωγή δεύτερου κύκλου εκλογών). Να θυμίσω οτι το κόμμα κινείται ιδεολογικά στον χώρο της κεντροδεξιάς, με αρκετά συντηρητικές θέσεις και πρόταγμά του την ασφάλεια και σταθερότητα της χώρας. Στηρίζεται κατά βάση στην στρατηγική του για την δημόσια τάξη και ασφάλεια. Πέραν του σιδηροδρομικού δυστυχήματος (για το οποίο οι επικριτές του δηλώνουν σθεναρά οτι ήταν κρατικό έγκλημα) δεν μπορεί να κριθεί αντικειμενικά η τετραετία που κυβέρνησε την χώρα, καθότι σε αυτήν συμπεριληφθηκαν η κρίση της πανδημίας και η ενεργειακή κρίση ή κρίση του πληθωρισμού, θολώνοντας την οπτική του μέσου πολίτη όσον αφορά το κατά πόσο μπορεί να κυβερνήσει αξιόπιστα την χώρα σε περίοδο “ηρεμίας”.

ΣΥΡΙΖΑ: Το Σύριζα-Προοδευτική Συμμαχία με αρχηγό του τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας, Αλέξη Τσίπρα, είναι δεύτερο αυτήν την στιγμή στα ποσοστά δημοσκοπήσεων σε “απόσταση αναπνοής” από την ΝΔ. Τα ποσοστά του επίσης δεν οδηγούν σε καμία περίπτωση σε αυτοδύναμη κυβέρνηση, συνεπώς η μόνη περίπτωση να κυβερνήσει είναι η συνεργασία του με δύο (τουλάχιστον) ακόμη κόμματα. Ανήκει στον χώρο της αριστεράς και οι βασικές του θέσεις υποστηρίζουν την στήριξη των μεσαίων και ασθενέστερων στρωμάτων της κοινωνίας, καθώς και την φορολόγηση των πλούσιων. Βασικό του μειονέκτημα είναι η δυσαρέσκεια μεγάλου μέρος των πολιτών από την τετραετή περίοδο που κυβερνησε την χώρα (2015-2019), όπως και οι αντικρουόμενες θέσεις του για τα εθνικά θέματα (π.χ. Μακεδονικό Ζήτημα). Στα υπέρ του μπορεί να καταλογιστεί ότι το διάστημα που κυβέρνησε είναι πολύ μικρότερο από τα άλλα δύο μεγάλα κόμματα (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ), ζητώντας μια δεύτερη ευκαιρία για να αποδείξει ότι με οδηγό τα λάθη της προηγούμενης τετραετίας μπορεί να κυβερνήσει πλέον δίκαια και αξιοκρατικά.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Με άλλο όνομα, ανανεωμένο σχήμα και ηγέτη του ένα νέο πρόσωπο, τον Νίκο Ανδρουλάκη (με καταγωγή από την Κρήτη, από την οποία προέρχεται πλήθος υποστηρικτών του τέως ΠΑΣΟΚ), το ΚΙΝΑΛ προσπαθεί να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, την οποία έχασε καταφανώς το ΠΑΣΟΚ λόγω της ανεπαρκής διακυβέρνησής του για πολλά χρόνια μετά το 1975. Οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα θα καταταχθεί τρίτο στις εκλογές με διψήφια ποσοστά (για την πιθανότητα συγκυβέρνησης αναφέρθηκα πιο πάνω). Κινείται στο χώρο της κεντροαριστεράς με “σημαία” του την σοσιαλδημοκρατία, τουτέστιν ένα κράτος δικαίου με πρόνοια και αλληλεγγύη για τους οικονομικά ασθενείς.

ΚΚΕ: Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος είναι από τα πλέον γνωστά κόμματα στην χώρα μας. Είναι ο εκπρόσωπος του ελληνικού κομμουνισμού και με ηγέτη του τον Δημήτρη Κουτσούμπα φαντάζει ως το πλέον φιλεργατικό κίνημα στην Ελλάδα. Τα ποσοστά του παραμένουν διαχρονικά σταθερά (κάπου ανάμεσα στο 4-9%). Ένα κόμμα που ποτέ δεν ενέπνευσε την πλειοψηφία των συμπολιτών μας, ώστε να του δώσει μεγάλα ποσοστά. Οι κατήγοροί του προτάσσουν ότι βολεύεται με τα χαμηλά ποσοστά και δεν επιδιώκει κάτι παραπάνω. Οι υποστηρικτές του παρουσιάζουν ένα αγνό κόμμα που ποτέ δεν διεφθάρη από την λάμψη της Βουλής ή της εξουσίας. Φυσικά ανήκει στον χώρο της αριστεράς.

Ελληνική Λύση: Ένα καινούργιο σχετικό κόμμα που ιδρύθηκε το 2016 και κατάφερε να εισαχθεί στα έδρανα της Βουλής στις εκλογές του 2019. Ιδρυτής και αρχηγός του ένα αμφιλεγόμενο πρόσωπο: ο Κυριάκος Βελόπουλος (γνωστός από τις επιστολές του Ιησού που προωθούσε μέσω τηλεμάρκεντιγκ). Άκρως συντηρητικό με ακροδεξιές τάσεις, διαφαίνεται από τις παρούσες δημοσκοπήσεις ότι θα καταφέρει να εισέλθει ξανά στην Βουλή. Αξίζει να αναφέρουμε ότι είναι το πλέον δημοφιλές ανάμεσα στα ακροδεξιά κόμματα.

ΜέΡΑ25: Το Μέτωπο Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Αριστεράς ιδρύθηκε το 2018, από τον πρώην Υπουργό Οικονομικών Ιωάννη Βαρουφάκη και μάλιστα εισήλθε στην Βουλή στις εκλογές του 2019 λαμβάνοντας έξι έδρες. Η πρόσφατη επίθεση κατά του Βαρουφάκη στα Εξάρχεια φαίνεται να συσπείρωσε ξανά ένα μέρος των υποστηρικτών του και όπως όλα δείχνουν διεκδικεί με αξιώσεις την επανεκλογή του στις ερχόμενες εκλογές. Ανήκει στον χώρο της αριστεράς με προοδευτικές κατά βάση θέσεις. Το ηγετικό του πρόσωπο θεωρείται επίσης αμφιλεγόμενο από πολλούς, καθότι η οικονομική του πολιτική οδήγησε στην παρολίγον χρεωκοπία του 2015, καθώς και στον αυστηρό περιορισμό των αναλήψεων μετρητών από τις τράπεζες (capital control).

Εθνικό Κόμμα-Έλληνες: Το κόμμα αυτό είναι το πλέον πολυσυζητημένο κατά την τρέχουσα επικαιρότητα.  Ιδρυτής του είναι ο καταδικασμένος πρωτόδικα για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση Ηλίας Κασιδιάρης. Ιδρύθηκε το 2020 και παρουσίασε στα ποσοστά δημοσκοπήσεων έντονα αυξητικές τάσεις. Μετά από τρεις πρόσφατες τροπολογίες, αναμένεται η απόφαση του Αρείου Πάγου για το αν θα έχει ή όχι δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι, αν συμμετέχει στις εκλογές, θα βρίσκεται οριακά εντός Βουλής. Ανήκει στον πλέον ακροδεξιο χώρο, με φανατικούς υποστηρικτές και εχθρούς. Οι επικριτές του κατηγορούν τον Ηλία Κασιδιάρη ως φασίστα και ως άτομο με νεοναζιστικές αντιλήψεις. Οι υποστηρικτές του ως πατριώτη και αντισυστημικό, ο οποίος διώκεται αδίκως από την διεφθαρμένη καθεστηκυία τάξη.

Παρακάτω θα αναφερθούν αποσπασματικά τα κόμματα που βάσει των δημοσκοπήσεων θα βρεθούν εκτός Βουλής.

Εθνική Λαϊκή Συνείδηση: Ιδρυτής του ο καταδικασθέντας για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, πρώην στέλεχος της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός. Ιδρύθηκε το 2019 και ανήκει στον ακροδεξιό χώρο.

Εθνική Δημιουργία: Ιδρύθηκε το 2022. Πρόεδρός του είναι ο Θάνος Τζήμερος, ο οποίος έκανε πολλές αποτυχημένες προσπάθειες εισόδου στην Βουλή ως αρχηγός άλλων παρατάξεων (μάλιστα αναφέρει ότι αυτή θα είναι η τελευταία). Ανήκει στον συντηρητικό χώρο.

Πατρίδα-Αφροδίτη Λατινοπούλου: Επίσης στα όρια ανάμεσα στην δεξιά και την ακροδεξιά, η ηγέτης του κόμματος Αφροδίτη Λατινοπούλου θεωρείται ως ένα εξαιρετικά αμφιλεγόμενο πρόσωπο λόγω των  συντηρητικών της θέσεων.

Βολτ Ελλάδος: Ένα νέο κόμμα, παράρτημα του ευρωπαϊκού κόμματος με την ίδια ονομασία. Στηρίζει και οραματίζεται μια οικουμενική ευρωπαϊκή διακυβέρνηση με προοδευτικό χαρακτήρα.

Πλεύση Ελευθερίας: Αρχηγός του και ιδρύτριά του είναι η πρώην πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου. Με τον έντονα πληθωρικό και δυναμικό της χαρακτήρα, η κυρία Κωνσταντοπούλου δημιούργησε ένα κόμμα που προτάσσει την κοινωνική και νομική δικαιοσύνη. Κινείται στον άξονα της αριστεράς πτέρυγας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι υπάρχουν μερικά ακόμη κόμματα τα οποία κινούνται είτε στον ακροαριστερό είτε ακροδεξιό χώρο. Δεν θα αναφερθούν λόγω της χαμηλής δημοφιλίας τους, ωστόσο προτρέπω τον αναγνώστη να τα ερευνήσει, ώστε να έχει μια σφαιρική εικόνα προτού ασκήσει το δικαίωμα ψήφου στις επερχόμενες εκλογές.

Σας συστήνω να ψηφίσετε με διακριτικότητα και σύνεση, επιλέγοντας με βάση τον ικανότερο συνδυασμό διακυβέρνησης (τουλάχιστον βάσει της γνώμης σας) και όχι με κριτήριο προσωπικά συμφέροντα ή ρουσφέτια. Καλή επιτυχία σε όλους μας!

+ posts

Ονομάζομαι Κωνσταντίνος Ξανθόπουλος και είμαι τεταρτοετής φοιτητής στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου.
Στην προσπάθειά μου να γίνω καλύτερος ψάχνω συνεπιβάτες σε ένα ταξίδι με προορισμό την προσωπική και συλλογική βελτίωση.
Μετά το Ράδιο Πάντειον ο επόμενος σταθμός γράφει Φοιτητικός Κόσμος και ως συντάκτης του πλέον θα γράφω κείμενα αυτοβελτίωσης και όχι μόνο.