Τελικά κολλάνε και τα Σώματα Ασφαλείας… και μάλιστα σοκαριστικά γρήγορα με την μετάλλαξη «Όμικρον» να σαρώνει τη χώρα μας και να αγγίζει το 90% των κρουσμάτων. Δυστυχώς τον κ. Σκέρτσο η πραγματικότητα τον διαψεύδει. Προ 2 μηνών, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου είχε δηλώσει πως «δεν υπάρχει έρευνα που να δείχνει πως μεταδίδουν τον ιό τα Σώματα Ασφαλείας». Χθες με διαρροές της ΕΛ.ΑΣ. που έκαναν τον γύρο του ελληνικού διαδικτύου επιβεβαιώθηκαν 2.000 κρούσματα, με τη ΓΑΔΑ να είναι το επίκεντρο της μετάδοσης με 800 κρούσματα στα γραφεία της!
Ήδη σε ρεπορτάζ του το OPEN, προχθές (4/1), ανέφερε ότι τα κρούσματα άγγιζαν τα 1.700 στους κόλπους της Αστυνομίας. Η υπερμετάδοση συνεχίστηκε μάλιστα χθες (5/1) με πάνω από 2.000 κρούσματα επιβεβαιωμένα και μέσα σε 6 ώρες 200 αστυνομικοί να δηλώνουν ασθένεια. 20 υπάλληλοι της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται στα νοσοκομεία, ενώ οι νοσήσαντες ανήκουν σε βασικές υπηρεσίες, όπως η Ασφάλεια, η Άμεση Δράση, η Ομάδα ΔΙΑΣ. Μέσα σε αυτές είναι και μονάδες που ελέγχουν και για την τήρηση των μέτρων από τους πολίτες.
Να υπενθυμίσουμε πως παρά τα ήπια συμπτώματά της, η μετάλλαξη «Όμικρον» μπορεί να μην χτυπάει τους εμβολιασμένους, αλλά οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας κινδυνεύουν. Υπολογίζοντας και την απίστευτη υπερμετάδοση των προηγούμενων ημερών (28 έως 31/2: 126.625 κρούσματα και από 1η έως και 5/1: 177.401 κρούσματα) το ΕΣΥ βρίσκεται προ των πυλών μιας πραγματικής Κόλασης, με τους διευθυντές των ΜΕΘ να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Αίτημα αυτονόητο και που πρέπει να εκπληρωθεί άμεσα είναι η δημοσιοποίηση των εμβολιαστικών ποσοστών των Σωμάτων Ασφαλείας. Ποιος θα μας προστατεύσει, αν οι ίδιοι οι «φύλακες» μας φέρουν τον ιό; Θυμίζουμε πως τα δικά μας ποσοστά εμβολιασμού ανά ΑΕΙ, όπως και των καθηγητών μας, δημοσιεύτηκαν κανονικότατα σε δημοσίευμα της Καθημερινής λίγο πριν το άνοιγμα των ΑΕΙ. Τα εμβολιαστικά ποσοστά των Αστυνομικών; Ουδέποτε δημοσιεύτηκαν, ενώ ακόμα και σήμερα δεν γνωρίζουμε πόσοι ακριβώς παραμένουν ανεμβολίαστοι.
Σε όλα αυτά ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη απαντά πως δεν υπάρχει πρόβλημα στη λειτουργία των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. χωρίς, ωστόσο, να τοποθετείται ξεκάθαρα για τον αριθμό των κρουσμάτων.
Ο Τάκης Θεοδωρικάκος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση σήμερα σημείωσε ότι μόλις 20 αστυνομικοί από τους 56.500 είναι σε νοσοκομεία, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και πως υφίσταται ο απαραίτητος σχεδιασμός για να μην υπάρξουν δυσλειτουργίες.
Εκείνο που δεν απάντησε ο Υπουργός είναι το εάν τα κρούσματα εντός της ΕΛ.ΑΣ. είναι τόσα πολλά όσα αναφέρονται σε δημοσιεύματα.
Να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο ότι προ μηνών, ανώτερα κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης, παραδεχόντουσαν πως δεν μπορεί η κυβέρνηση να επιβάλει τον εμβολιασμό στα σώματα ασφαλείας (τον Νοέμβρη υπολογίζονταν σε 40.000 οι ανεμβολίαστοι σε ΕΛ.ΑΣ. και Λιμενικό) γιατί δεν υπάρχει η δυνατότητα αντικατάστασής τους, σε αντίθεση με τους υγειονομικούς.
Τέλος, να επισημανθεί ότι από την αρχή της πανδημίας έχουν υπάρξει πολλές καταγγελίες κατά αστυνομικών πως δεν τηρούν τα μέτρα την εφαρμογή των οποίων έχουν την ευθύνη να ελέγχουν. Τελευταίο παράδειγμα, ο αστυνομικός στην Πάτρα, ο οποίος έκοβε πρόστιμα για μάσκα… χωρίς να φοράει μάσκα και ο οποίος τιμωρήθηκε με παρέμβαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη.
Άραγε ο κ. Θεοδωρικάκος ενδιαφέρεται για τους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. ή τους βλέπει ως μονάδες που εξυπηρετούν την καταστολή και τους δήθεν ελέγχους για τα μέτρα; Οι αριθμοί του ιού και όσα μάθουμε τις επόμενες μέρες θα μας αποκαλύψουν την αυτονόητη απάντηση.
Ονομάζομαι Βαγγέλης Βαλαβάνης. Συντάκτης, από τα ιδρυτικά μέλη του Φοιτητικού Κόσμου. Είμαι φοιτητής του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Αν και ερωτευμένος βαθιά με την Ιστορία και το Ιστορικό-Αρχαιολογικό, ο αέρας των Πανελληνίων με έστειλε στο εξωτικό και γυναικοκρατούμενο Πάντειο. Ιστορία, η πρώτη αγάπη. Πολιτικές Επιστήμες η δεύτερη. Η συγγραφή όμως, μια και μοναδική. Ίσως ο μοναδικός τρόπος να μπορώ να είμαι κοντά και στις δυο μου αγάπες. Να εκφράζομαι, να προβληματίζομαι, να αναδεικνύω τα κακώς κείμενα της εποχής μου, να δέχομαι και να ασκώ κριτική, να…να…να… Να ταξιδεύω και να αναπνέω.
Γιατί αυτό είναι η συγγραφή. Μια ανάσα μες στην σκόνη του κόσμου. Μια πράξη βαθιά πολιτική και συναισθηματική. Γιατί η γραφή ήταν, είναι και θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα δημιουργήματα του Ανθρώπου. Ο τρόπος του να αποτυπώσει την ψυχή του, το αέναο πάθος του για τη ζωή και να ακολουθεί το βαθύ του χτυποκάρδι. Ένα ταξίδι για να τον ανακαλύψουμε και να τον κάνουμε καλύτερο. Και αυτός εδώ στον Φ.Κ. είναι και ο δικός μας στόχος. Γράψτε. Προβληματιστείτε. Ανακαλύψτε και Ονειρευτείτε για τον δικό σας. Για έναν κόσμο που μας αξίζει. Για τον δικό μας κόσμο. Τον Φοιτητικό Κόσμο.