Ενημερωτική Παρέμβαση Παντείου: Κάλεσμα (Τρίτη, 16/3, 11:00) για τη σύσταση δημοσιογραφικής ομάδας

Ενημερωτική Παρέμβαση Παντείου: Κάλεσμα (Τρίτη, 16/3, 11:00) για τη σύσταση δημοσιογραφικής ομάδας

Κάτι νέο γεννιέται στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Μια νέα ομάδα ενημέρωσης φοιτητών καλεί παντειακές και παντειακούς να συμμετέχουν σε μια πρωτότυπη προσπάθεια. Την Ενημερωτική (Ενεργή ονομάζετο αρχικά και σύντομα θα αλλάξει και το όνομα στο Facebook της) Παρέμβαση Παντείου. Όπως και οι ίδιοι οι φοιτήτριες και φοιτητές αναφέρουν:

«Έκλεισε και επίσημα 1 χρόνος από το κλείσιμο των πανεπιστημίων μας. Ένας χρόνος όπου η μόνη επαφή των φοιτητών με το πανεπιστήμιό τους είναι οι τηλεδιασκέψεις. Ένας χρόνος όπου η μόνη ενημέρωση των φοιτητών για το πανεπιστήμιό τους είναι οι ανακοινώσεις στο διαδίκτυο και οι συνεντεύξεις της Υπουργού. Αυτή η αποσύνδεση των φοιτητών από τα πανεπιστήμια, από τον κοινωνικό τους χώρο, υποβαθμίζει την ίδια τους τη φοιτητική υπόσταση. Πρόσφατα, η συζήτηση και ψήφιση του νόμου Κεραμέως προκάλεσε αντιδράσεις στους Συλλόγους Φοιτητών, τα πρώτα σημεία φοιτητικής ζωής μετά από 12 μήνες. Πάνω σε αυτήν τη συγκυρία, ιδρύεται και λειτουργεί η Ενημερωτική Παρέμβαση Παντείου.

Η Ε.Π.Π. έχει στόχο την επανασύνδεση των φοιτητών του Παντείου με το πανεπιστήμιό μας και την αποκατάσταση της φοιτητικής υπόστασής μας, τη διατήρηση και ενίσχυση αυτών των σημείων φοιτητικής ζωής. Παράλληλα, αποσκοπεί στην αντιμετώπιση του φαινομένου των «echo chambers» που έχει δημιουργηθεί χάρη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου ο καθένας συναναστρέφεται μονάχα με τα άτομα και τις απόψεις που συμφωνεί, καθώς αυτό εντείνει την αποσύνδεση των φοιτητών από τον Σύλλογό τους.

Συνολικά, ο στόχος της Ε.Π.Π. είναι να δώσει πεδίο έκφρασης στους ενεργούς φοιτητές, καθώς και να ενεργοποιήσει όσους αδρανούν. Για να το καταφέρει αυτό, η Ε.Π.Π. έχει διττή λειτουργία: σε πρώτο χρόνο, η Ε.Π.Π. θα ενημερώνει τους φοιτητές του Παντείου για όλες τις εξελίξεις που προέρχονται από το Υπουργείο Παιδείας, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, τον Σύλλογο Φοιτητών, καθώς και των πολιτικών δυνάμεων που δραστηριοποιούνται σε αυτόν. Όμως η δράση της δεν μπορεί να περιοριστεί εκεί. Καθώς απαρτίζεται από ανθρώπους με απόψεις, η Ε.Π.Π. θα προβαίνει και σε παρεμβάσεις, ιδίως ακτιβιστικού χαρακτήρα, εντός και εκτός του Συλλόγου.

Η Ε.Π.Π. δεν είναι πολιτική δύναμη. Δεν είναι ούτε παράταξη, ούτε σχήμα. Δεν θα καταθέσει ποτέ πλαίσιο σε Γενική Συνέλευση. Δεν θα συμμετάσχει ποτέ σε εκλογικές διαδικασίες. Δεν θα φερθεί ποτέ ανταγωνιστικά προς τις πολιτικές δυνάμεις του Πανεπιστημίου. Η Ε.Π.Π. αποσκοπεί μονάχα στην ενημέρωση και παρέμβαση, και οι δράσεις της θα αντικατοπτρίζουν ακριβώς αυτό.

Η συμμετοχή στην Ε.Π.Π. είναι ανοιχτή σε όλους τους φοιτητές του Παντείου που θέλουν να τοποθετηθούν, να είναι ενεργοί. Για το Δημοκρατικό, Δημόσιο, Δωρεάν Πανεπιστήμιο. Ξεκινώντας σήμερα, ώστε οι φοιτητές να αποκτήσουν πάλι τη ζωή τους και κάθε της πτυχή.»

Πρόκειται για μια πρωτότυπη πρωτοβουλία ανένταχτων φοιτητών που επιθυμεί να ενεργοποιήσει κάθε φοιτητή ενός μεγάλου και ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών, όπως είναι αυτό του Παντείου Πανεπιστημίου.

Κάλεσμα για τη δημιουργία δημοσιογραφικής ομάδας

Την περασμένη Τετάρτη 10 Μαρτίου υπήρξε μάλιστα και επίσημη συνάντηση της Ε.Π.Π. με την Πρύτανη κα. Χριστίνα Κουλούρη σχετικά με επαναλειτουργία του διαδικτυακού Ραδιοφώνου του Παντείου.

Το κλίμα της συνάντησης ήταν ιδιαίτερα θετικό και η κα. Κουλούρη φάνηκε να ενδιαφέρεται αρκετά για την πρόταση· άλλωστε, ήταν ιδιαίτερα ενεργή στη συζήτηση, κάνοντας προτάσεις για πιθανό όνομα και πρόγραμμα. Το σημαντικότερο εμπόδιο που πρέπει με ξεπεραστεί, όπως υπέδειξε και η Πρύτανης, είναι το υλικοτεχνικό/οικονομικό. «Όταν θες να δημιουργήσει κάτι θες υλικούς και ανθρώπινους πόρους. Εγώ θα ερευνήσω για τους υλικούς κι εσείς καλέστε συμφοιτήτριες και συμφοιτητές σας για να έχουμε και τους υλικούς πόρους.» επισήμανε χαρακτηριστικά η Πρύτανις του Ιδρύματος. Ήδη κάποιοι φοιτητές διαφόρων τμημάτων έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ενώ η Ενημερωτική Παρέμβαση Παντείου ενημερώσει μέσω του Facebook της: «Εφόσον η έρευνα έχει το αποτέλεσμα που ελπίζουμε, θα ξεκινήσουν οι απαραίτητες διεργασίες για να ξεκινήσει οσονούπω η λειτουργία του ραδιοφώνου. Σε πρώτο χρόνο, θα προταθεί στον Σύλλογο Φοιτητών η στήριξη και στελέχωσή του.

Από εκεί και πέρα, θα χρειαστεί να συγκροτηθεί μια πάγια ομάδα φοιτητών, η οποία θα αναλάβει το ραδιόφωνο. Αυτόν τον ρόλο ελπίζει να φέρει η Ενημερωτική Παρέμβαση Παντείου. Για αυτόν τον λόγο, καλούμε όσους φοιτητές ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε αυτήν την πρωτοβουλία να συζητήσουμε από κοντά στο Πάντειο, την ερχόμενη Τρίτη (16/3), στις 11:00, στην κεντρική πύλη του Παντείου, πλησίον της καντίνας που βρίσκεται αριστερά της.

Σας περιμένουμε να συνδιαμορφώσουμε κάτι νέο στο Πάντειο!

+ posts

Ονομάζομαι Βαγγέλης Βαλαβάνης. Συντάκτης, από τα ιδρυτικά μέλη του Φοιτητικού Κόσμου. Είμαι φοιτητής του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Αν και ερωτευμένος βαθιά με την Ιστορία και το Ιστορικό-Αρχαιολογικό, ο αέρας των Πανελληνίων με έστειλε στο εξωτικό και γυναικοκρατούμενο Πάντειο. Ιστορία, η πρώτη αγάπη. Πολιτικές Επιστήμες η δεύτερη. Η συγγραφή όμως, μια και μοναδική. Ίσως ο μοναδικός τρόπος να μπορώ να είμαι κοντά και στις δυο μου αγάπες. Να εκφράζομαι, να προβληματίζομαι, να αναδεικνύω τα κακώς κείμενα της εποχής μου, να δέχομαι και να ασκώ κριτική, να…να…να… Να ταξιδεύω και να αναπνέω.
Γιατί αυτό είναι η συγγραφή. Μια ανάσα μες στην σκόνη του κόσμου. Μια πράξη βαθιά πολιτική και συναισθηματική. Γιατί η γραφή ήταν, είναι και θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα δημιουργήματα του Ανθρώπου. Ο τρόπος του να αποτυπώσει την ψυχή του, το αέναο πάθος του για τη ζωή και να ακολουθεί το βαθύ του χτυποκάρδι. Ένα ταξίδι για να τον ανακαλύψουμε και να τον κάνουμε καλύτερο. Και αυτός εδώ στον Φ.Κ. είναι και ο δικός μας στόχος. Γράψτε. Προβληματιστείτε. Ανακαλύψτε και Ονειρευτείτε για τον δικό σας. Για έναν κόσμο που μας αξίζει. Για τον δικό μας κόσμο. Τον Φοιτητικό Κόσμο.