Εξελίξεις με την Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και μαρτυρία του γραμματέα του Δ.Σ.

Εξελίξεις με την Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και μαρτυρία του γραμματέα του Δ.Σ.

Η απεργία και κινητοποίηση για το νέο νομοσχέδιο-χαράκωμα των ΑΕΙ έλαβε χώρα εχθές (05-07) στις 12:00 στα Προπύλαια. Ωστόσο, καμία επίσημη ανακοίνωση δεν δημοσιεύθηκε από την Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Μάλιστα δεν είναι η πρώτη φορά που οι αρχές δεν δρουν με αμεσότητα, ώστε η φοιτητική κοινότητα να είναι ενήμερη για την λειτουργία ή μη του πανεπιστημίου. Ξανά λοιπόν τίθεται το ερώτημα: πότε οι αρχές και τα διοικητικά μέλη θα αναλάβουν την ευθύνη των φοιτητών τους;

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι όμως και με ένα νέο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, που αναμένεται να επαναφέρει τα ελληνικά πανεπιστήμια σε καθεστώς Μεσαίωνα. Τι κρύβεται πίσω από το νέο μοντέλο πανεπιστημιακών ιδρυμάτων που προτάθηκε στην Βουλή; Ύστερα από την εξίσωση των πτυχίων των δημόσιων και ιδιωτικών πανεπιστημίων, μήπως είναι ένα επόμενο βήμα πιο κοντά στην ιδιωτικοποίηση; Μήπως σκοπός είναι το κράτος να μην παρέχει δωρεάν παιδεία και αυτό είναι το προμήνυμα;

Για όλα αυτά τα ερωτήματα αλλά και για το τι συνέβη στην κινητοποίηση της Κοσμητείας που συγκροτήθηκε την Δευτέρα (04/07) μας μίλησε ο Φοίβος Ζαντές, εκπρόσωπος του Bloco και γραμματέας του ΔΣ της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών.

-Τι κλίμα υπάρχει στην Φιλοσοφική με αφορμή την επικείμενη ψηφοφορία αναφορικά με το νέο σχέδιο νόμου για τα ΑΕΙ; Το ΔΣ τι στάση κρατάει;

-Ο Φοιτητικός Σύλλογος καταρχάς κινητοποιήθηκε στα πλαίσια του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί αυτές τις μέρες σε σχέση με τους νέους ορίζοντες που ονομάζει η κυβέρνηση. Προσπαθήσαμε να βρούμε μια λύση για το τι θα γίνει, αν τελικά θα βγάλει μια ανακοίνωση η κοσμητεία σε σχέση με την απόφαση των μελών ΔΕΠ του συλλόγου καθηγητών μας, οι οποίοι κήρυξαν απεργία και μας κάλεσαν χθες όλους μαζί να διαδηλώσουμε κατά του νομοσχεδίου που κατατίθεται.

Να μας ενημερώσεις λοιπόν για το τι έχει κάνει η κοσμητεία όσον αναφορά το ζήτημα της απεργίας.

-Ο κοσμήτορας λοιπόν μας είπε ότι δεν θα βγάλει κάποια ανακοίνωση, ενώ εμείς ως Bloco τοποθετηθήκαμε να βγάλει θεσμικά ανακοίνωση κι εμείς πιέσαμε να βγάλει θεσμικά ανακοίνωση η κοσμητεία, για να ξέρουν οι φοιτητές τι θα γίνονταν ενόψει της απεργίας. Τα ΕΑΑΚ μιλούσαν σχετικά με το τι θα γίνει για τον σύντροφό τους στην Κρήτη. Εμείς το θίξαμε, ο κοσμήτορας όμως δήλωσε ότι δεν θα βγάλει ανακοίνωση. Η κοσμητεία έχει και πρέπει να έχει θεσμικό ρόλο, να ενημερώνει τους φοιτητές έγκαιρα. Το άλλο κομμάτι που εμείς κάναμε αναφορά είναι ότι αν όχι όλες, οι περισσότερες γραμματείες της Σχολής μας λειτουργούν είτε καθυστερημένα, είτε δυσκολευόμαστε να τις βρούμε εξαιτίας της υποστελέχωσης.

Και αυτό το νομοσχέδιο που κατατίθεται δημιουργεί ακόμα περισσότερα διοικητικά τμήματα κάνοντας πολυπλοκότερη την κατάσταση, θέτοντας ένα ζήτημα του τύπου, ενώ αυτοί οι υπάλληλοι που είναι πάλι ελάχιστοι αλλά είναι μόνιμοι, θέλουν να πάρουν ημιμόνιμους με συγκεκριμένο χρόνο συμβάσεων και σταδιακά να εξαφανιστούν οι μόνιμοι. Ένα καθεστώς όπου κάθε εργαζόμενος θα είναι απροστάτευτος.

-Είναι το νέο νομοσχέδιο προμήνυμα για την ιδιωτικοποίηση και την όσο το δυνατόν μικρότερη προσφορά της πολιτείας στις δαπάνες των ελληνικών δημόσιων πανεπιστήμιων;

-Δεν είναι ένα προμήνυμα, γιατί το προμήνυμα έχει δοθεί από πριν με την εξίσωση των πτυχίων των δημοσίων πανεπιστημίων με των κολλεγίων. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο πάει να εξαρθρώσει τον δημόσιο χαρακτήρα του ελληνικού πανεπιστημίου. Καταστρέφεται ό,τι δημόσιο και δημιουργείται μια κατάσταση όπου ποιοι θα λαμβάνουν τις σοβαρότερες αποφάσεις; Θα τις λαμβάνουν οι μάνατζερ και ο διορισμένος πρύτανης. Ο πρύτανης εκλέγεται από τους καθηγητές επομένως εκεί λογοδοτεί, όμως όντας διορισμένος θα λογοδοτεί κεντρικά σε όποια κυβέρνηση υπάρχει. Θέλουμε μια δημοκρατική δομή όπου καθηγητές-φοιτητές θα καθόμαστε μαζί, θα συζητάμε και θα εκλέγουμε πρύτανη, γιατί ο πρύτανης αφορά και τους φοιτητές.

Πρέπει και οι φοιτητές να έχουν φωνή και να αποφασίζουν στον βαθμό που κρίνει το ακαδημαϊκό σύστημα δημοκρατίας στην χώρα μας.

Στο οικονομικό κομμάτι αφενός μεν η χρηματοδότηση στο νομοσχέδιο προβλέπει να περικοπούν οι χρηματοδοτήσεις. Κόβεται η χρηματοδότηση στο 80% και το 20% θα είναι αναλόγως με τις επιδόσεις της σχολής. Το κτήριο της φιλοσοφικής θέλει ανακαίνιση από το 87.

Ύστερα, κόβονται βασικοί βραχίονες για την χρηματοδότηση. Οι βιβλιοθήκες συγκριμένα παύουν να έχουν χρηματοδότηση από το κράτος και μέριμνα π.χ. για την εστίαση του ΕΚΠΑ. Θέλουμε ενίσχυση μέριμνας επιδόματος σίτισης και στέγαση με κοινωνικά κριτήρια και όχι με ελιτιστικά. Είναι αδιανόητο να δίνεται η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων στους ομίλους, καταστρέφεται το αυτοδιοίκητο και εντάσσονται στις ανάγκες της αγοράς. Το άλλο σκέλος του οικονομικού σχετίζεται με τα δικαιώματα. Τα πτυχία θα είναι “σούπα”, δεν θα είναι σαφώς διευκρινισμένο τι θα βγαίνουμε από τα πανεπιστήμια.

Ζητάμε να μην υπάρχουν δύο και τριών ταχυτήτων πτυχία και στα πλαίσια του Πανεπιστημίου και δωρεάν αν θέλει κάποιος να κάνει κάτι επιπλέον (μεταπτυχιακό, διδακτορικό).

Σύσσωμη η ακαδημαϊκή κοινότητα είναι ενάντια σε αυτό το νομοσχέδιο.

+ posts