Ας πούμε κάποια πράγματα για το ΠΑΠΕΙ (Πανεπιστήμιο Πειραιά) πριν ξεκινήσουμε το -φυσιολογικό πλέον- φοιτητικό μας έτος. Ας παραβλέψουμε το γεγονός πως το Πανεπιστήμιό μας υποδέχεται τους φοιτητές του από τις 18/10/21, ενώ όλες οι άλλες σχολές είναι ανοιχτές. Δεν μπορούμε να εικάζουμε γιατί συμβαίνει αυτό, οπότε και το προσπερνάμε.
Τον τελευταίο καιρό γίνεται συζήτηση για ένα θέμα που όλοι οι φοιτητές του ΠΑΠΕΙ θεωρούσαμε νεκρό. Το Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο Άρσης Βαρών Νίκαιας, το οποίο είναι κτήριο που ανήκει στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά κι εδώ και πολλά χρόνια έχει μείνει ανενεργό, συζητιέται να αντικαταστήσει τον χώρο διδασκαλίας του κτηρίου που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Καραολή και Δημητρίου 80 στον Πειραιά. Στην πραγματικότητα, από μέρα σε μέρα περιμένοντας το πρόγραμμα για το φοιτητικό μας εξάμηνο αναμένουμε να δούμε στις αίθουσές μας και μια άλλη διεύθυνση. Έχουν ήδη ετοιμαστεί 20 νέα τμήματα και 4 εργαστήρια για μεταπτυχιακούς φοιτητές που θα φτάνουν για αρχή τον αριθμό των 1.100. Στόχος είναι να μεταφερθούν οι μεταπτυχιακοί και οι διδακτορικοί φοιτητές εκεί, ενώ σε δεύτερη φάση να μεταφέρονται όλο και περισσότερα τμήματα. Θα το γνωρίσουμε άραγε φέτος αυτό το κτήριο από κοντά; Θα στείλουν και προπτυχιακούς ή μόνο μεταπτυχιακούς φοιτητές;
Η μεγαλύτερη απορία κάθε φοιτητή, έτσι και η δικιά μου είναι το «πώς θα πηγαίνουμε εκεί;». Σύμφωνα με τον δήμαρχο Νίκαιας, Γιώργο Ιωακειμίδη, έχουν ήδη προστεθεί δρομολόγια κι έχει αλλάξει η συγκοινωνία για να έχουν πρόσβαση οι φοιτητές να φτάσουν με ένα λεωφορείο από την στάση μετρό Νίκαιας ή την στάση ηλεκτρικού Πειραιά. Διαφορετικά, η απόσταση με τα πόδια από το μετρό Νίκαιας είναι 1,6 χλμ., 20 λεπτά περπάτημα περίπου.
Σε πιο… εγκυκλοπαιδικές γνώσεις το κτήριο είναι ανέγγιχτο από το 2006 στην ιδιοκτησία του ΠΑΠΕΙ αλλά μόνο η τελευταία Πρυτανεία ασχολήθηκε για μια τέτοια κίνηση. Χτίστηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και κόστισε περίπου 50.000.000 ευρώ για να δουλέψει 40 μέρες, δηλαδή πάνω από 1.000.000 ευρώ την μέρα. Έτσι η Πρυτανεία και ο Δήμος Νίκαιας πιστεύει πως αυτό το κτήριο αξίζει να αξιοποιηθεί και να μην πάει χαμένο. Πολλές αίθουσες, πάνω από 6.000 τ.μ. περιβάλλοντας χώρος, και όμορφη αισθητική. Συγκεκριμένα, για την αλλαγή αυτή ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς Καθηγητής Άγγελος Κότιος δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που υπογράψαμε τη σύμβαση αυτή. Είναι ένα μεγάλο βήμα για την ολοκληρωμένη αξιοποίηση του συγκροτήματος της Νίκαιας. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα δεύτερο μεγάλο campus, ώστε να επιλυθεί οριστικά το τεράστιο πρόβλημα κτιριακών υποδομών του Ιδρύματός μας. Το δίπολο Πειραιάς-Νίκαια θα καλύψει για πολλά χρόνια τις εκπαιδευτικές, ερευνητικές και πολιτιστικές δραστηριότητές μας και θα δώσει ζωντάνια και λάμψη στην ευρύτερη περιοχή.»
Σαν φοιτητής του Πανεπιστημίου δεν μπορώ να κρίνω ακόμα αν θα βγει σε καλό αυτή η αλλαγή αλλά μπορούμε να ελπίζουμε.
Ονομάζομαι Γιώτης Πέτρος και είμαι μεγαλωμένος στην όμορφη πρωτεύουσα της Ελλάδας, την Αθήνα. Σήμερα, φοιτώ στο τμήμα της Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά, παρόλα αυτά οι ασχολίες μου δεν μένουν στα πλαίσια αυτής της σχολής.
Η συγγραφή για εμένα είναι ο τρόπος να εκφράσω την ελευθερία που δεν μπορώ να βρω στον κόσμο μου. Η ενασχόλησή μου με την Τέχνη, την Μουσική και το Θέατρο με ώθησε στο να αποτυπώνω αυτόν τον κόσμο πάνω στο χαρτί.
Η αρθρογραφία που χρειάζεται η εποχή μας είναι στην σωστή ενημέρωση και στις πολύπλευρες απόψεις. Για αυτόν τον λόγο, ο Φοιτητικός Κόσμος αποτελεί για εμένα ένα εργαστήρι τέχνης που δημιουργεί ιδέες και τις μεταδίδει στους αναγνώστες του. Η φράση η οποία θεωρώ πως με χαρακτηρίζει και θα ήθελα καθένας να σκέφτεται στα καλά και στα δύσκολα είναι «χαμογέλα ρε, τι σου ζητάνε;»