Στη Γαλλία: 208.0000 νέα κρούσματα την Τετάρτη-Νέο μαύρο ρεκόρ… O Yπουργός Υγείας, Olivier Veran ανέφερε πως “24 ώρες το 24ωρο, μέρα και νύχτα, κάθε δευτερόλεπτο στη χώρα μας, δύο πολίτες διαγιγνώσκονται θετικοί”.
Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι νοσηλεύονται στην Αγγλία, ρεκόρ από τις αρχές Μαρτίου, την ώρα που η Βρετανία κατέγραψε περισσότερες από 183.000 επιπλέον μολύνσεις, ένα νέο ρεκόρ που οφείλεται στη ραγδαία εξάπλωση της Όμικρον.
Στην Αγγλία και τη Βόρεια Ιρλανδία την Τετάρτη δεν υπήρχαν διαθέσιμα ραντεβού να κλείσει κανείς online για τεστ PCR ενώ μέχρι τις 12 το μεσημέρι -σύμφωνα με όσα μεταφέρουν οι New York Times– οι πολίτες δεν είχαν τη δυνατότητα ούτε να παραγγείλουν τεστ διαδικτυακά μέσω των κυβερνητικών υπηρεσιών υγείας. Αρκετοί ήταν ακόμα αυτοί που επισκέφτηκαν τα φαρμακεία όμως έφυγαν με άδεια χέρια.
Η Ιρλανδία συμπεριλήφθηκε και αυτή την Τετάρτη στον κατάλογο των χωρών που έσπασαν τα προηγούμενα ρεκόρ τους ημερήσιων κρουσμάτων, καθώς κατέγραψε 16.428 νέες μολύνσεις, την ώρα που άρχισε επίσης να αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας.
Στην Ισπανία, με περίπου 100.000 κρούσματα ημερησίως, οι προσπάθειες ιχνηλάτησης φτάνουν σε τέλμα ενώ οι νοσούντες σχηματίζουν ουρές έξω από τα νοσοκομεία, προκειμένου να λάβουν ιατρική βεβαίωση και να δικαιολογήσουν τις απαραίτητες ημέρες άδειας. Αν και ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει χαμηλός, ο Ισπανός επιδημιολόγος Mario Fontan ανέφερε πως “η ανησυχία για τις μολύνσεις ολοένα και αυξάνεται”.
Η Πορτογαλία, με μία από τις πιο επιτυχημένες εμβολιαστικές καμπάνιες στον κόσμο κατάφερε πολύ εύκολα να εξαλείψει σε μεγάλο βαθμό τη μετάλλαξη Δέλτα στη χώρα. Όμως οι μολύνσεις από την παραλλαγή Όμικρον οδηγούν εκ νέου τη χώρα σε κατάσταση ανησυχίας με την υπουργό Υγείας, Marta Temido, να προειδοποιεί πως ο αριθμός των μολύνσεων μπορεί να διπλασιάζεται κάθε οκτώ ημέρες.
Μαζικό testing στον πληθυσμό, δωρεάν μοριακά τεστ (τα πιο αξιόπιστα από όλα), Πρωτοβάθμιες Μονάδες Υγείας που αποτελούν την πρώτη γραμμή διάγνωσης και άλλα πολλά, αποτελούν το μωσαϊκό της υγειονομικής θωράκισης των άλλων κρατών. Στην Ελλάδα; Η αισχροκέρδεια καλά κρατεί.
Με το Εθνικό Σύστημα Υγείας ασταμάτητα στο κόκκινο (620 διασωληνωμένους), τους διευθυντές των ΜΕΘ να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και τα μαύρα ρεκόρ να διαδέχονται το ένα το άλλο, οι πολίτες βρίσκονται σε ένα υγειονομικό ναρκοπέδιο. To κόστος των τεστ (μοριακό: 60 ευρώ) και των μέσων προστασίας καθίσταται αβάσταχτο για τον πληθυσμό. Σύμφωνα με πηγές του Φοιτητικού Κόσμου, στο Υπουργείο Υγείας τρέμουν για το τι μπορεί να επακολουθήσει με τη διασπορά στην κοινότητα, ειδικά με την επιστροφή των εκδρομέων (Αράχοβα και Καλάβρυτα έχουν την τιμητική τους φέτος). Παρ’ όλα αυτά, όπως μετέδωσαν και άλλα ΜΜΕ από διαρροές του Υπουργείου Υγείας, η επίταξη ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ, ενώ ήταν στο τραπέζι, ουδέποτε ανακοινώθηκε.
Οι νέοι στο επίκεντρο της υπερμετάδοσης
Δεχόμαστε το ένα μετά το άλλο μηνύματα από τους αναγνώστες μας, φίλους και γνωστούς μας πως είτε κόλλησαν, είτε ήρθαν σε επαφή με κρούσμα τις τελευταίες μέρες. Μια απλή βόλτα στο ελληνικό Instagram τις τελευταίες μέρες πείθει και τον πιο καχύποπτο για την πλήρη απουσία ελέγχων και μέτρων προστασίας σε μπουζούκια, νυχτερινά κέντρα και μαγαζιά της νύχτας. Παράλληλα με την άμεση ανάγκη του πληθυσμού, οι νέοι στην χώρα έρχονται και αντιμέτωποι με το κόστος του συνεχόμενου testing που πλέον καθίσταται αναγκαίο. Το μοριακό ακόμα στη χώρα μας κοστίζει 60 ευρώ, ενώ σε άλλες χώρες όπως η Κύπρος αγγίζει τα 20 ευρώ, ενώ στην Βρετανία σε ενδεχόμενη επαφή με κρούσμα παρέχεται δωρεάν μοριακό τεστ. Στη χώρα μας πάλι, τα ιδιωτικά κέντρα, όπως συνεχόμενα επαναλάμβανε ο πρώην Υπουργός Υγείας κ. Κικίλιας, είναι η μόνη λύση για ένα μοριακό τεστ. Αν κάποιος δεν διαθέτει τα χρήματα… πρόβλημά του.
Οι αντιδράσεις στο Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης για το κέρδος των ιδιωτικών εταιριών είναι αμέτρητες. Σε επόμενο μας ρεπορτάζ θα σας αναλύσουμε τι συμβαίνει στις άλλες χώρες της Ε.Ε. και γιατί στην Ελλάδα παρατηρείται αυτή η κερδοφορία των ιδιωτικών κλινικών που ξεπερνά τα όρια της κερδοσκοπίας.
Σοκαριστική πρόβλεψη Σαρηγιάννη: 60.000 κρούσματα την πρώτη εβδομάδα του 2022
“Είμαστε στην επιθετική ανάπτυξη της Όμικρον, την οποία θα την παρατηρούμε και τις επόμενες ημέρες, καθώς είναι ξεκάθαρο ότι τα μέτρα θα αρχίσουν να δίνουν αποτέλεσμα μετά από μια εβδομάδα. Τότε θα δούμε μια επιβράδυνση της ξέφρενης πορείας της Όμικρον”.
Ο καθηγητής του ΑΠΘ εκτίμησε πως μπορούμε να δούμε τα κρούσματα να ανεβαίνουν ακόμα περισσότερο, προβλέποντας χαρακτηριστικά πως “με την τάση που έχουμε αυτή τη στιγμή μπορεί να φτάσουμε εύκολα και τα 60.000 κρούσματα. Αυτό που είναι σημαντικό είναι, εάν γίνει αυτό, θα πάμε γρήγορα και σε μια φάση αποκλιμάκωσης που θα αρχίσει να φαίνεται από τις 22-23 Ιανουαρίου. Το πρόβλημα σε αυτό θα είναι η επιβάρυνση του ΕΣΥ, καθώς παρά την ηπιότητα της νοσηρότητας της νόσησης από την Όμικρον, όταν οι αριθμοί είναι τόσο μεγάλοι, προφανέστατα ένα μικρό ποσοστό θα χρειαστεί και νοσηλεία”.
Ο κ. Σαρηγιάννης αναφέρθηκε στη συνέχεια και στον ρυθμό αναπαραγωγής, ο οποίος χθες βρισκόταν στο 1,6, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “αν πάμε στα 28.000 κρούσματα αυτό θα ανεβεί πάρα πολύ στην πραγματικότητα και όταν λέμε 1,6, σημαίνει ότι 2 θετικοί κολλούν 3. Στην πράξη, οι 20.000 γίνονται με απλά μαθηματικά 60.000”.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, news24/7, tovima.gr
Ονομάζομαι Βαγγέλης Βαλαβάνης. Συντάκτης, από τα ιδρυτικά μέλη του Φοιτητικού Κόσμου. Είμαι φοιτητής του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Αν και ερωτευμένος βαθιά με την Ιστορία και το Ιστορικό-Αρχαιολογικό, ο αέρας των Πανελληνίων με έστειλε στο εξωτικό και γυναικοκρατούμενο Πάντειο. Ιστορία, η πρώτη αγάπη. Πολιτικές Επιστήμες η δεύτερη. Η συγγραφή όμως, μια και μοναδική. Ίσως ο μοναδικός τρόπος να μπορώ να είμαι κοντά και στις δυο μου αγάπες. Να εκφράζομαι, να προβληματίζομαι, να αναδεικνύω τα κακώς κείμενα της εποχής μου, να δέχομαι και να ασκώ κριτική, να…να…να… Να ταξιδεύω και να αναπνέω.
Γιατί αυτό είναι η συγγραφή. Μια ανάσα μες στην σκόνη του κόσμου. Μια πράξη βαθιά πολιτική και συναισθηματική. Γιατί η γραφή ήταν, είναι και θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα δημιουργήματα του Ανθρώπου. Ο τρόπος του να αποτυπώσει την ψυχή του, το αέναο πάθος του για τη ζωή και να ακολουθεί το βαθύ του χτυποκάρδι. Ένα ταξίδι για να τον ανακαλύψουμε και να τον κάνουμε καλύτερο. Και αυτός εδώ στον Φ.Κ. είναι και ο δικός μας στόχος. Γράψτε. Προβληματιστείτε. Ανακαλύψτε και Ονειρευτείτε για τον δικό σας. Για έναν κόσμο που μας αξίζει. Για τον δικό μας κόσμο. Τον Φοιτητικό Κόσμο.
One thought on “Επέλαση της “Ο”-Μαζικό testing στους πληθυσμούς. Η Ελλάδα;”
Comments are closed.