Επιστροφή με χρυσό μετάλλιο για την ομάδα της Αθήνας στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας στο Παρίσι

Επιστροφή με χρυσό μετάλλιο για την ομάδα της Αθήνας στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας στο Παρίσι

Την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου και συγκεκριμένα 26-28 του μήνα, πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι ο ετήσιος Παγκόσμιος Διαγωνισμός Συνθετικής Βιολογίας [1] iGEM 2022 στον εκθεσιακό χώρο Paris Expo-Porte de Versailles. Σε αυτόν έλαβαν μέρος 8 ελληνικές ομάδες δια ζώσης και μία διαδικτυακά, ανάμεσα σε 356 συνολικά ομάδες διακεκριμένων πανεπιστημίων από 42 χώρες. Η Αθήνα εκπροσωπήθηκε από 9 προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του Εθνικού και Καποδιαστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) στο πεδίο Foundational Advanced Overgraduate. Μετά από 9 μήνες εντατικής προσπάθειας και συστηματικής ενασχόλησης, η iGEM Athens 2022 παρουσίασε το ερευνητικό της project «PERpectives» ενόψει 6 κριτών και απέσπασε χρυσό μετάλλιο και δύο υποψηφιότητες διάκρισης στις κατηγορίες «Best Safety and Security Award» και «Best Education Award».

Η ομάδα σχεδίασε και υλοποίησε ένα σύστημα που περιλαμβάνει την ενσωμάτωση ενός υπολογιστικού αλγορίθμου σε ένα βακτηριακό βιολογικό κύκλωμα, με στόχο την δημιουργία ενός εργαλείου που θα μπορεί να επεξεργάζεται διαφορετικά ερεθίσματα, να τα ταξινομεί με βάση τη σημαντικότητά τους και αντίστοιχα να παίρνει μία τελική απόφαση εκπομπής ή μη σήματος. Η ερευνητικής τους δουλειά εντάσσεται στον ταχέως αναδυόμενο κλάδο της Βιοπληροφορικής και αποτελεί έναν καινοτόμο σχεδιασμό ενός πρώιμου σταδίου βακτηριακής τεχνητής νοημοσύνης.

Αναλυτικότερα μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για όλο το ερευνητικό αυτό project στην ιστοσελίδα που δημιούργησε η ομάδα για τον Διαγωνισμό με δωρεάν πρόσβαση για όλους στον παρακάτω σύνδεσμο: https://2022.igem.wiki/athens/. Το βίντεο με τη βασική ιδέα του project είναι επίσης διαθέσιμο: https://www.youtube.com/watch?v=q93ad1xYYHU

Ευχόμαστε συγχαρητήρια σε όλες τις ελληνικές ομάδες για τις εξίσου υψηλές επιδόσεις τους σε ένα εγχείρημα παγκόσμιου βεληνεκούς και ευελπιστούμε ανάλογες προσπάθειες και τις επόμενες χρονιές.

[1]: Ο όρος «Συνθετική Βιολογία» αναφέρεται στο διεπιστημονικό πεδίο που περιλαμβάνει τον επανασχεδιασμό οργανισμών με τη χρήση των τεχνικών της γενετικής μηχανικής, ώστε να αποκτήσουν νέες χρήσιμες ιδιότητες.

+ posts