Επιτέλους!

Επιτέλους!

Το καλοκαιρινό αεράκι, η μυρωδιά του βουτύρου στα ποπ-κορν, η συντροφιά που έχεις πλάι σου, το θέαμα της ταινίας, ο σχολιασμός της με την παρέα σου παίρνοντας τον δρόμο της επιστροφής…

Αυτά είναι μερικά από τα πολλά ερεθίσματα που «ξύπνησαν» μέσα μας από τη χειμερία νάρκη που είχαν υποπέσει εδώ και 6 μήνες με την επαναλειτουργία των -θερινών- κινηματογράφων, την Παρασκευή 21 Μαΐου.

Σε μια περίοδο κατά την οποία ο πολιτισμός στην Ελλάδα βομβαρδίζεται, ή για να το γράψω πιο ουσιαστικά, τσιμεντώνεται, το παραπάνω άνοιγμα ήταν κάτι που το είχαμε ανάγκη όλοι, ο καθένας για τους δικούς του λόγους· οι θεατές για την ψυχαγωγία, οι συντελεστές για τη χαρά της προσφοράς του καλλιτεχνικού τους έργου προς τους προαναφερθέντες, οι εταιρείες για το κέρδος κ.λπ.

Η στήριξη του κόσμου ήταν και ευχόμαστε να παραμείνει τέτοια που, παρά το γεγονός πως τα θερινά κέντρα αποφασίστηκε να λειτουργούν με το 75% της πληρότητάς τους, αυτά για καλή τους τύχη δυσαρεστούν αρκετούς πελάτες, αφού οι τελευταίοι έρχονται αλλά δε βρίσκουν θέση, ακριβώς επειδή στις αίθουσες έχει πραγματοποιηθεί ήδη «sold out».

Συγγράφω αυτό το άρθρο εμπειρικά, έχοντας παρακολουθήσει στο άκρως φιλόξενο cine-Άνεσις την ταινία «Πρόστιμο» του Φωκίωνα Μπόγρη σε πρώτη κυκλοφορία, καθώς το 2020 που πρωτοκυκλοφόρησε δεν πρόλαβε να προβληθεί. Ένα νατουραλιστικό έργο, «νεονουάρ»¹ όπως έχει χαρακτηριστεί, επηρεασμένο από την «Οικονομιδική Σχολή», φωτίζει τις πτυχές μιας σκοτεινής -από πολλές απόψεις- κοινωνικής πλευράς. Πρωταγωνιστούν οι: Βαγγέλης Ευαγγελινός, Στάθης Σταμουλακάτος, Μαρία Μπαλούτσου, Βασίλης Άγγελος Αναστασίου, Φένια Αποστόλου, Βαγγέλης Μουρίκης, Τζένη Κιτσέλη, Σίσσυ Τουμάση, Όμηρος Πουλάκης, Κώστας Στεφανάκης, Γιάννης Οικονομίδης.

Δεν μπορούμε παρά να ελπίζουμε πως η λειτουργία των θερινών κινηματογραφικών κέντρων να κυλήσει ομαλά, και ο μόνος λόγος για να κλείσουν να είναι επειδή έφτασε ο Οκτώβρης και ο καιρός χειμωνιάζει.

Πηγές:

  1. https://www.athinorama.gr/cinema/article/o_fokion_mpogris_mas_kobei_neonouar_prostimo-2548183.html

Πηγή εξωφύλλου: @city_owls 

+ posts

Ζήτα μου να γράψω για τον εαυτό μου· δεν έχω χειρότερο. Προτιμώ να με γνωρίσεις διαβάζοντας τα γραπτά μου, κατανοώντας την οπτική και την ψυχοσύνθεσή μου.
Ωστόσο, για τα διαδικαστικά της υπόθεσης, δηλώνω λάτρης κάθε μορφής τέχνης, ειδικά όταν αυτή απεικονίζεται με ρεαλιστικό τρόπο. Ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής, φοιτητής, αρθρογράφος, podcaster και ποιητής. Δε με απασχολεί αν στο τέλος συμφωνήσουμε, με ενδιαφέρει ως το τέλος να συζητήσουμε.
Παράλειψή μου, να συστηθώ. Ανδρέας Μαντζεβελάκης, από τα ανατολικά τής πρωτεύουσάς μας.