Εργαζόμενοι Οξφόρδης: Μεγαλειώδες άδειασμα στην Ν. Κεραμέως για την αστυνόμευση στα Α.Ε.Ι.

Εργαζόμενοι Οξφόρδης: Μεγαλειώδες άδειασμα στην Ν. Κεραμέως για την αστυνόμευση στα Α.Ε.Ι.

Η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στην Οξφόρδη, ενός εκ των κορυφαίων και αρχαιότερων πανεπιστημίων παγκοσμίως, θα μπορούσε να συνοψιστεί σε μια και μόνο φράση: «Αυτά μόνο στην Ελλάδα γίνονται». Μετά από τα δεκάδες σωματεία και τα εκατοντάδες χιλιάδες μέλη της ακαδημαϊκή κοινότητας (Πρυτάνεις, μέλη Δ.Ε.Π., φοιτητές, μεταπτυχιακοί, συνδικαλιστικές ενώσεις κ.α.) οι εργαζόμενοι του βρετανικού πανεπιστημίου με την ανακοίνωσή τους δίνουν ένα ηχηρό χαστούκι σε όλους τους δήθεν θεωρητικούς ακραίους της Ν.Δ. (βλ. κ. Μπογδάνο ή συνδικαλιστές αστυνομικούς) που όλο το εξωτερικό επικαλούνται και ποτέ δεν ασχολούνται με την πραγματικότητα που βιώνουμε όλοι μας οι φοιτητές στα Α.Ε.Ι.

Με απόφαση που έλαβε προχτές στις 26 Ιανουαρίου, κατά τη Γενική Συνέλευσή του το Σωματείο εργαζομένων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης διαψεύδει ότι το κορυφαίο βρετανικό Α.Ε.Ι. έχει πανεπιστημιακή αστυνομία και επισημαίνει ότι η φύλαξη των χώρων του Πανεπιστημίου γίνεται από υπαλλήλους του Πανεπιστημίου. Εκφράζει την αλληλεγγύη του στους Έλληνες και Ελληνίδες συναδέλφους τους, αλλά και στους φοιτητές που αντιτίθενται στην ίδρυση του ειδικού σώματος από την κυβέρνηση. «Χωρίς να έχει πλήρως ερευνήσει εναλλακτικές λύσεις είναι ανησυχητική και δεν είναι σύμφωνη με την καλή πρακτική», σημειώνουν.

Πρόκειται για την πλήρη και ολοφάνερη κατάλυση των αστείων επιχειρημάτων της Νίκης Κεραμέως και του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Επιχειρήματα επενδυμένα με «αριστεία», αλλά βαθιά μέσα τους αντισυνταγματικά και με μια άκρως επικίνδυνη εσάνς για τη δημοκρατική λειτουργία των Α.Ε.Ι. Κανένα face control, καμία εμπλοκή ξένου θεσμού, πάρα μόνο με υψηλών προδιαγραφών εγκαταστάσεις, υπερσύγχρονες και δίπλα στις ανάγκες του φοιτητή με παχυλή χρηματοδότηση… έτσι λειτουργούν τα Πανεπιστήμια που επικαλούνται οι διάφοροι «άριστοι», μέσα σε αυτούς και ο Πρωθυπουργός και η Υπουργός Παιδείας. Αλλά σωστά… Δεν φοίτησαν σε ελληνικό πανεπιστήμιο κανένας από τους 2 για να γνωρίζουν πώς είναι η καθημερινότητα, οι πραγματικές ανάγκες και ποια είναι η ειδοποιός διαφορά μεταξύ της φύλαξης και της αστυνόμευσης. Αρκεί να ανοίξουν τα κολλέγια. Είναι τα ίδια Ι.Ε.Κ. που κατά την περίοδο της πανδημίας, σε ολιγομελή τμήματα, άνοιξαν, ενώ εδώ κι ένα χρόνο σχεδόν, οι σπουδές μας, ο κοινωνικός μας χώρος και οι ζωές μας έχουν μπει στον πάγο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Σωματείου των Εργαζομένων της Οξφόρδης:

Το Σωματείο της Οξφόρδης επισημαίνει ότι το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δεν έχει πανεπιστημιακή αστυνομία, και ότι η φύλαξη των χώρων του Πανεπιστημίου λαμβάνει χώρα από υπαλλήλους του Πανεπιστημίου.

Το Σωματείο της Οξφόρδης θεωρεί ότι η πρόθεση της Ελληνικής Κυβέρνησης να ιδρύσει ειδικό αστυνομικό σώμα για τα Ελληνικά Πανεπιστήμια, χωρίς εκτεταμένη διαβούλευση και χωρίς να έχει πλήρως ερευνήσει εναλλακτικές λύσεις, είναι ανησυχητική και δεν είναι σύμφωνη με την καλή πρακτική.

Το Σωματείο της Οξφόρδης εκφράζει την αλληλεγγύη του στους Έλληνες και τις Ελληνίδες συναδέλφους/ισσες, φοιτητές/τριες, γονείς και πολίτες που αντιτίθενται στην ίδρυση ειδικής πανεπιστημιακής αστυνομίας, μια κίνηση που δεν φαίνεται ικανή να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στην Ελλάδα, όπως η χρόνια υποχρηματοδότηση (συμπεριλαμβανομένων των κονδυλίων για φύλαξη) και οι περικοπές προσωπικού.

Το Σωματείο της Οξφόρδης έχει αποφασίσει να εκδώσει και να δημοσιεύσει αυτή τη δήλωση, μεταξύ άλλων και σε σχετικά μέσα ενημέρωσης, χρησιμοποιώντας τα μέσα που βρίσκονται στη διάθεση του Σωματείου.

[…] Η λέξη «ανησυχητική», όπως και το σύνολο της ανακοίνωσης αποδεικνύουν σε πόσο βαθύ σκοτάδι επιθυμεί η Ν. Κεραμέως να βυθίσει τα δημόσια Α.Ε.Ι. και μαζί με αυτά και τις ζωές μας στο γύψο.

Υ.Γ.: Στους υπέρμαχους συμφοιτητές μας για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία. Η Σύνοδος των Πρυτάνεων δεν σας κάνει. Οι καθηγητές μας πανελλαδικά σε κοινό μέτωπο που δεν τη θέλουν ένα τέτοιο σώμα τους θεωρείτε βαλτούς.

Άραγε, για εσάς ποιανού η γνώμη μετράει περισσότερο; Του κ. Μπογδάνου και του κ. Μπαλάσκα ή της Οξφόρδης; Χμμ… Εδώ μάλλον κάτι χωλαίνει, ε;

+ posts

Ονομάζομαι Βαγγέλης Βαλαβάνης. Συντάκτης, από τα ιδρυτικά μέλη του Φοιτητικού Κόσμου. Είμαι φοιτητής του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Αν και ερωτευμένος βαθιά με την Ιστορία και το Ιστορικό-Αρχαιολογικό, ο αέρας των Πανελληνίων με έστειλε στο εξωτικό και γυναικοκρατούμενο Πάντειο. Ιστορία, η πρώτη αγάπη. Πολιτικές Επιστήμες η δεύτερη. Η συγγραφή όμως, μια και μοναδική. Ίσως ο μοναδικός τρόπος να μπορώ να είμαι κοντά και στις δυο μου αγάπες. Να εκφράζομαι, να προβληματίζομαι, να αναδεικνύω τα κακώς κείμενα της εποχής μου, να δέχομαι και να ασκώ κριτική, να…να…να… Να ταξιδεύω και να αναπνέω.
Γιατί αυτό είναι η συγγραφή. Μια ανάσα μες στην σκόνη του κόσμου. Μια πράξη βαθιά πολιτική και συναισθηματική. Γιατί η γραφή ήταν, είναι και θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα δημιουργήματα του Ανθρώπου. Ο τρόπος του να αποτυπώσει την ψυχή του, το αέναο πάθος του για τη ζωή και να ακολουθεί το βαθύ του χτυποκάρδι. Ένα ταξίδι για να τον ανακαλύψουμε και να τον κάνουμε καλύτερο. Και αυτός εδώ στον Φ.Κ. είναι και ο δικός μας στόχος. Γράψτε. Προβληματιστείτε. Ανακαλύψτε και Ονειρευτείτε για τον δικό σας. Για έναν κόσμο που μας αξίζει. Για τον δικό μας κόσμο. Τον Φοιτητικό Κόσμο.