Εύβοια: Από άλλο πλανήτη οι Ρουμάνοι πυροσβέστες (βίντεο)

Εύβοια: Από άλλο πλανήτη οι Ρουμάνοι πυροσβέστες (βίντεο)

Προχώρησαν στη χαρτογράφηση των δασικών δρόμων με drones, υπολόγισαν τη φορά του ανέμου και επιστράτευσαν ενδοεπικοινωνία τελευταίας τεχνολογίας.

Οι Ρουμάνοι πυροσβέστες που ήρθαν στην χώρα μας για να ενισχύσουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις και να καταπολεμήσουν τις φωτιές μοιάζουν πραγματικά να ήρθαν από άλλον… πλανήτη.

Η ταχύτητα, η οργάνωση, η σχολαστικότητα και τα ενστικτώδη αντανακλαστικά είναι εκπληκτικά.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως εκεί που υπήρχε το μεγάλο πρόβλημα, στον άξονα Φαράκλα- Σπαθάρι- Καλύβια -Τρούπι, εκτός από τις ρίψεις που έγιναν από τα αεροσκάφη και ελικόπτερα κυρίως χθες το απόγευμα, όλη νύχτα δούλεψαν, μαζί με τους 200 πυροσβέστες που ήρθαν σε βοήθεια από την Ουκρανία και τη Ρουμανία, δεκάδες έμπειροι κάτοικοι της περιοχής που έχουν σχέση με τη συλλογή του ρετσινιού και την περιποίηση των δασών και όλοι μαζί σταμάτησαν το μέτωπο να μην περάσει τα κρίσιμα σημεία.

Με το που έφτασαν πάντως στην Εύβοια οι Ρουμάνοι πυροσβέστες, έστησαν ανεξάρτητο στρατηγείο εν μία νυκτί με τροφοδοσία και επιμελητεία.

Στη συνέχεια προχώρησαν στη χαρτογράφηση των δασικών δρόμων με drones, υπολόγισαν τη φορά του ανέμου και επιστράτευσαν ενδοεπικοινωνία τελευταίας τεχνολογίας.

Την ίδια στιγμή, εκμεταλλεύτηκαν τα δεκάδες ρυάκια που περνάει νερό και με τις 60μετρες μάνικες έσπευσαν να κατασβέσουν τις φωτιές.

Επίσης, κινούνταν από δρόμους όπου δεν υπήρχαν Ι.Χ. ώστε να μην εμποδίσουν την κυκλοφορία.

Η έκπληξη των Ρουμάνων πυροσβεστών ήταν στην απάντηση που έλαβαν όταν ρώτησαν για ποιο λόγο δεν έσβηναν οι Φωτιές και τα μέτωπα ένα-ένα, ενώ αποτελεί διεθνής πρακτική σε όλες τις μεγάλες πυρκαγιές.

Η πρακτική λοιπόν των Ρουμάνων πυροσβεστών όχι μόνο είναι αξιοθαύμαστη, αλλά σίγουρα αποτελεί καθρέφτη μιας εξελιγμένης χώρας και όχι μιας υπανάπτυκτης, όπως πολλοί έχουν στο νου τους.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο των επιχειρήσεών του έχει ως εξής:

Σε μια νύχτα έστησαν δικό τους ανεξάρτητο κέντρο επιχειρήσεων με τροφοδοσία και οργάνωση.

Με το πρώτο φως της ημέρας σήκωσαν drones και χαρτογράφησαν τα ρυάκια και τους δασικούς δρόμους της ζώνης ευθύνης που τους ανατέθηκε.

Το ίδιο πρωί το κέντρο επιχειρήσεών τους, υπολόγισε τον άνεμο και είδαν τα πιθανά σενάρια εξάπλωσης της φωτιάς.

Τα μηχανήματα και τα ερπυστριοφόρα ήταν ήδη σε πλήρη ετοιμότητα και αναπτύχθηκαν αμέσως βάσει των οδηγιών του δικού τους κέντρου επιχειρήσεων.

Οι 112 πυροσβέστες είναι απόλυτα οργανωμένοι και φοράνε υπερσύγχρονες στολές με ενδοεπικοινωνία τριών συχνοτήτων.

Με τα drones καθοδηγούν τους ντόπιους και τους δασοπυροσβέστες για το πού πρέπει να κάνουν διανοίξεις με μπουλντόζες σε στρατηγικά σημεία.

Με βάση τα στοιχεία της χαρτογράφησης που έκαναν, ξεδίπλωσαν μάνικες και παίρνουν νερό με οχήματα-αντλίες από ρυάκια και τοπικές δεξαμενές νερού.

Για να μην καταστραφούν οι μάνικες από τα αυτοκίνητα σε σημεία που διασχίζουν δρόμους, τις κάλυψαν με ειδικά προστατευτικά.

Πηγή: https://www.grland.info