Ζαν-Λικ Γκοντάρ: Ο σπουδαίος σκηνοθέτης της «νουβέλ βαγκ», «έφυγε» από την ζωή

Ζαν-Λικ Γκοντάρ: Ο σπουδαίος σκηνοθέτης της «νουβέλ βαγκ», «έφυγε» από την ζωή

Ο Ζαν-Λυκ Γκοντάρ γεννήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 1930 στο Παρίσι από Ελβετούς γονείς. Μεγάλωσε σε μια μεγαλοαστική, πολύτεκνη οικογένεια και πέρασε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του ανάμεσα σε Γαλλία και Ελβετία. Λίγο αργότερα από την ενηλικίωσή του, οι γονείς του παίρνουν διαζύγιο και εκείνος μετακομίζει για σπουδές στην Γαλλία και συγκεκριμένα στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, στο τμήμα της Εθνολογίας.

Σαν φοιτητής απορροφημένος από την κουλτούρα του κινηματογράφου, τον έβρισκες πάντα χωμένο σε μια αίθουσα cinema ή στα cine clubs μαζί με τους φίλους του. Ο Ζαν-Λυκ Γκοντάρ υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες, σεναριογράφους, αλλά και κριτικούς κινηματογράφου. Κατά κύριο λόγο το όνομα του συνδέεται συχνά με την νουβέλ βαγκ, ένα από τα σπουδαιότερα κινήματα στην ιστορία του κινηματογράφου, καθώς αποτέλεσε έναν από τους βασικούς πυλώνες του κινήματος αυτού.

Ως πρωτοπόρος του κύματος καταγράφει στο ιστορικό του μόλις 100 ταινίες, με τις πιο γνωστές να είναι οι Breathless (1960), Vivre Sa Vie (1962), Le mépris (1963), Pierrot le fou (1965).

Ο εμβληματικός αυτός σκηνοθέτης, ο εθνικός θησαυρός όπως τον αποκαλούν οι Γάλλοι, πλησιάζει θέματα στις ταινίες του όπως ο υπαρξισμός, καθώς και οι περισσότερες αυτών εκφράζουν τις ακροαριστερές του πολιτικές απόψεις. Οι ταινίες του θέτουν σαν στόχο να αποκαλύψουν και όπως ανέφερε κάποτε και ο ίδιος «την κρυμμένη πλευρά του παγόβουνου». Η έντονη επιρροή του από τους Ζαν Ρους, Ρομπέρτο Ροσελίνι, Νίκολας Ρέιμοντ, Ζαν Ρενουάρ είναι εμφανής στις ταινίες του. Σαν αντικομφορμιστής σκηνοθέτης αποζητούσε την αλλαγή σε ό,τι είχε συμβεί μέχρι τότε στην ιστορία του cinema: «Ήθελα να ξεκινήσω από μια ιστορία συμβατική και να ανακατασκευάσω, με διαφορετικό τρόπο, ό,τι είχε γίνει μέχρι τότε στον κινηματογράφο», θα πει για την ταινία του «Breathless» σε μια συνέντευξή του στα Cahiers το 1962. Ο Ζαν-Λυκ Γκοντάρ στην συνέχεια φαίνεται να υποστηρίζει, με την τέχνη του ως φωνή, τις επαναστατικές του ιδέες. Τις κρίσιμες μέρες του Μάη του 1968 η νεολαία ζητωκραυγάζει στο θέαμα των γκρεμισμένων φρουρίων. Ο σκηνοθέτης αυτός έρχεται με τις ταινίες του «Pierrot le fou» , «Le mépris», οι οποίες έγιναν τα λάβαρα κάτω από τα οποία μια ολόκληρη γενιά άλλαξε ολόκληρο τον κινηματογράφο αλλά και την ιστορία του. Έγιναν τα θεμέλια για την αλλαγή και την «ανακατασκευή» που εκείνος τόσο ήθελε και λάτρευε.

Αφού είχε ήδη αναγνωριστεί έπειτα από τόσες συνεχόμενες επιτυχίες, πολλά χρόνια αργότερα, και συγκεκριμένα το 2002, σε μια ψηφοφορία του κινηματογραφικού περιοδικού Sight & Sound, ήρθε τρίτος σε κατάταξη ανάμεσα στους δέκα καλύτερους σκηνοθέτες όλων των εποχών. Το ίδιο περιοδικό 10 χρόνια μετά όρισε την ταινία του Breathless ως την 13η καλύτερη ταινία όλων των εποχών, όπως και τρεις ακόμη ταινίες του συμπεριλήφθηκαν στην λίστα των 50 καλύτερων ταινιών. Το 2010 κατάφερε να αποσπάσει το Τιμητικό Όσκαρ και η τελευταία ταινία που γύρισε το 2017, το “Le Livre d’image”, κέρδισε το πρώτο βραβείο Ειδικού Χρυσού Φοίνικα.

Ο Ζαν-Λυκ Γκοντάρ «έφυγε» από την ζωή την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου του 2022 σε ηλικία 91 ετών. Η σύζυγός του, Anne-Marie Miélville μαζί με τους παραγωγούς του επιβεβαίωσαν τον θάνατό του τονίζοντας ότι πέθανε ήρεμα, περιτριγυρισμένος από αγαπημένους του ανθρώπους στην πόλη Ρόλε, στις όχθες της λίμνης της Γενεύης. Ο δικηγόρος της οικογένειας αναλύει και εξηγεί πως ο Γαλλοελβετός σκηνοθέτης επέλεξε να καταφύγει σε υποβοηθούμενη ευθανασία στην Ελβετία εξαιτίας «πολλαπλών παθολογικών καταστάσεων που οδηγούν σε αναπηρία». Στην γαλλική εφημερίδα Liberation, συγγενής της οικογένειας αναφέρει πως «Δεν ήταν άρρωστος, ήταν απλώς εξαντλημένος».

Σίγουρα, ο καταξιωμένος καλλιτέχνης έχει αφήσει πίσω του μεγάλη ιστορία στον χώρο της τέχνης, κατέκτησε όπως εκείνος αποζητούσε τον κινηματογράφο και ανακατασκεύασε και έπλασε με διαφορετικό τρόπο την μεγάλη οθόνη.

+ posts

Γεια σας! Το σίγουρο είναι ότι με λένε Πανταζή, τώρα αν εσείς θα με αποκαλείτε Σωτηρία ή Ραφαέλα, είναι δική σας επιλογή! Είμαι τελειόφοιτη στο τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά. Είμαι λάτρης του καφέ και αγαπώ την λογοτεχνία, την ποίηση, το θέατρο, την μουσική και ό,τι έχει σχέση με την τέχνη. Μέσα
από τη γραφή αποτυπώνω την κάθε μου σκέψη και την αλήθεια μου. Έτσι καταφέρνω να την μοιράζομαι με τον υπόλοιπο κόσμο. Πιστεύω ακράδαντα στον έρωτα, στην αγάπη και στην μαγεία.