Η αλήθεια απέναντι σε έναν αντισυνταγματικό γύψο στα Πανεπιστήμια (σε ένα βίντεο)

Η αλήθεια απέναντι σε έναν αντισυνταγματικό γύψο στα Πανεπιστήμια (σε ένα βίντεο)

Σε ένα από αυτά τα μοναδικά ηλιοβασιλέματα που μόνο ο αττικός ουρανός ξέρει να ζωγραφίζει, φοιτήτριες και φοιτητές μαζικά και σήμερα συγκεντρώθηκαν έξω από το Κοινοβούλιο. Παρά τα συνεχή ραπίσματα της Αντιπολίτευσης, τους έντονους τόνους εκτός και εντός των τοίχων του Κοινοβουλίου η κυβέρνηση με τις χουντικές ευλογίες της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου, ψήφισε με 166 υπέρ το αντιδημοκρατικά επικίνδυνο και αντισυνταγματικό νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη. 133 κατά από Τσίπρα, Βαρουφάκη, Γεννηματά και Κουτσούμπα. Για μια «ανάσα δημοκρατίας» έκανε λόγο ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος να υπενθυμίσουμε πως ποτέ δεν έδωσε Πανελλήνιες, όπως και η κυρία Κεραμέως και ποτέ δεν έχουν πατήσει το πόδι τους σε ένα ελληνικό Πανεπιστήμιο.

Δίχως πολλά σχόλια (θα επανέλθουμε με ρεπορτάζ και αναλύσεις για το ανησυχητικό μέλλον των Α.Ε.Ι.), και μόνο ένα τεράστιο ευχαριστώ από καρδιάς σε αυτούς τους υπέροχους καλλιτέχνες, δείτε το εξαιρετικό αυτό βίντεο με τίτλο «Το Αμφιθέατρο του Παραλόγου». Αξίζει να το μοιραστείτε και στα social media σας.

Για να ξέρουμε τι μας ξημερώνει. Δεν πρόκειται πλέον για κάτι απλό. Αλλά για κάτι που αφορά τις ζωές όλων μας.

Και με τις ζωές μας δεν μπόρεσε ποτέ κανείς, ακόμη και σε πιο σκοτεινά χρόνια, δεν μπορεί και τώρα και ποτέ δε θα μπορέσει να παίζει με τις ζωές μας. Οι φοιτήτριες και οι φοιτητές, το Αύριο και το Μέλλον αυτής της χώρας έχουν απαντήσεις να δώσουν πολλές. Γιατί το δίκιο είναι ιερότερο από έναν ιδεοληπτικό πρωθυπουργό και μια άσχετη νομοθέτη που κάνει κουρελόχαρτο το Σύνταγμα.

Οι γύψοι που φτιάχνονται σπάνε. Και η νεολαία αυτή της γης έχει μια παράδοση στο να σπάει γύψους.

Η περιγραφή του βίντεο από την πρωτοβουλία «Όχι Αστυνομία στα Πανεπιστήμια».

Σήμερα (11.2.2021) ψηφίζεται το νομοσχέδιο για την Παιδεία. Με αφορμή αυτό το κομβικό γεγονός, ένα σημείο καμπής σε μία ιστορία δύο αιώνων της πανεπιστημιακής ζωής στην Ελλάδα, αναρωτιόμαστε: σε τι αμφιθέατρο θα επιστρέψουμε με το τέλος της πανδημίας; μάλλον στο Αμφιθέατρο του Παραλόγου!

Ως μέλη της Πρωτοβουλίας ΟΧΙ Αστυνομία στα Πανεπιστήμια έχουμε εκφράσει την έντονη αντίθεσή μας στην παρουσία της αστυνομίας στα Πανεπιστήμια και έχουμε διατυπώσει συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις. Αλλά και χιλιάδες πανεπιστημιακοί από όλη την Ευρώπη αντιτίθενται στο νομοσχέδιο που κινείται στην κατεύθυνση που επιχειρεί να εφαρμόσει το αυταρχικό καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν στα πανεπιστήμια της Τουρκίας, με τα ίδια επιχειρήματα, με τον ίδιο αυταρχισμό. Αυτές τις δύσκολες ώρες για τα ελληνικά πανεπιστήμια, ο κόσμος του πολιτισμού, παρότι στενάζει και αυτός από τις δραματικές επιπτώσεις της πανδημίας και των κυβερνητικών επιλογών, ήρθε να σταθεί δίπλα μας, δίπλα στους πανεπιστημιακούς δασκάλους, στο διοικητικό προσωπικό των ΑΕΙ, στους φοιτητές και τις φοιτήτριες. Κινηματογραφιστές, ηθοποιοί και καλλιτέχνες του ήχου και της εικόνας συνεργάστηκαν για τη δημιουργία ενός βίντεο που αναδεικνύει το Πανεπιστήμιο ως αυτό που είναι, και όχι αυτό που δείχνουν η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ: Χώρος έρευνας, διδασκαλίας, διαλόγου, επαγγελματικής ευσυνειδησίας και συνομιλίας με την κοινωνία, χώρος που εμπνέει ανθρώπους με τη φλόγα της ελευθερίας, της δημιουργίας και της προσφοράς, ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες.

Το Αμφιθέατρο του Παραλόγου παραμονεύει, ας μην το αφήσουμε να κυριαρχήσει!

Υλοποίηση: Αλέξης Αλεξίου, Αλεξάνδρα Ανδρούσου, ΑΝΜΑΡ, Άκης Γουρζουλίδης, Χρήστος Δούρος, Νίκος Έξαρχος, Ειρήνη Θεοδωροπούλου, Χρήστος Καραμάνης, Κόρα Καρβούνη, Τάκης Καρδάσης, Βασιλική Γιολάντα Κήτα, Νίκος Κορωνίδης, Φανή Κουντούρη, Χριστίνα Λαρδίκου, Μανώλης Μανουσάκης, Ειρήνη Μίχα, Νίκη Μπίζου, Αφροδίτη Νικολαΐδου, Μάκης Παπαδημητρίου, Δημήτρης Ρουχίτσας, Αντιγόνη Ρώτα, Ναταλία Σουΐφτ, Γιάννης Στάνκογλου, Χρήστος Στέργιογλου, Κώστας Στυλιανού, Γιώργος Τασιούλας, Θανάσης Τότσικας, Γιώργος Φουρτούνης, Λάμπης Χαραλαμπίδης, Ελίνα Ψύκου Ειδικές ευχαριστίες στον Φοίβο Δεληβοριά.

Ονομάζομαι Βαγγέλης Βαλαβάνης. Συντάκτης, από τα ιδρυτικά μέλη του Φοιτητικού Κόσμου. Είμαι φοιτητής του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Αν και ερωτευμένος βαθιά με την Ιστορία και το Ιστορικό-Αρχαιολογικό, ο αέρας των Πανελληνίων με έστειλε στο εξωτικό και γυναικοκρατούμενο Πάντειο. Ιστορία, η πρώτη αγάπη. Πολιτικές Επιστήμες η δεύτερη. Η συγγραφή όμως, μια και μοναδική. Ίσως ο μοναδικός τρόπος να μπορώ να είμαι κοντά και στις δυο μου αγάπες. Να εκφράζομαι, να προβληματίζομαι, να αναδεικνύω τα κακώς κείμενα της εποχής μου, να δέχομαι και να ασκώ κριτική, να…να…να… Να ταξιδεύω και να αναπνέω.
Γιατί αυτό είναι η συγγραφή. Μια ανάσα μες στην σκόνη του κόσμου. Μια πράξη βαθιά πολιτική και συναισθηματική. Γιατί η γραφή ήταν, είναι και θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα δημιουργήματα του Ανθρώπου. Ο τρόπος του να αποτυπώσει την ψυχή του, το αέναο πάθος του για τη ζωή και να ακολουθεί το βαθύ του χτυποκάρδι. Ένα ταξίδι για να τον ανακαλύψουμε και να τον κάνουμε καλύτερο. Και αυτός εδώ στον Φ.Κ. είναι και ο δικός μας στόχος. Γράψτε. Προβληματιστείτε. Ανακαλύψτε και Ονειρευτείτε για τον δικό σας. Για έναν κόσμο που μας αξίζει. Για τον δικό μας κόσμο. Τον Φοιτητικό Κόσμο.