Η αλήθεια να λέγεται…

Της Μυρτώς Κατσούλη, πρώην συντάκτριάς μας

Στην Ελλάδα, τουλάχιστον, βρισκόμαστε -μετά κόπων και πολλών βασάνων-  στην καθοδική πορεία της πανδημικής έξαρσης του κορωνοϊού. Τα μέτρα αποκτούν ελάσσονα αυστηρότητα και εκφάνσεις της ανθρώπινης ελευθερίας ανακάμπτουν. Όλα σταδιακά και όχι απότομα, καθώς ο κίνδυνος για υποτροπή είναι ακόμα μεγάλος. Και μέσα στο πλαίσιο της ολοκληρωτικής άρσης οιουδήποτε περιορισμού, τα σχέδια για πιθανές θεραπείες, φάρμακα και εμβόλια έχουν αρχίσει να υλοποιούνται. Επιστήμονες, εταιρείες και οργανισμοί εργάζονται αδιάκοπα για τη συνταγή της επιτυχίας που θα «σώσει» την υφήλιο από αυτή τη θανατηφόρο νόσο. Και, ευλόγως, αν θεωρήσουμε ότι πρόκειται για ένα κυνήγι θησαυρού, αφού ο «νικητής» σε αυτόν τον αγώνα επιβίωσης, ο μεγάλος ευεργέτης που θα ανακαλύψει τον πιο άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο καταπολέμησης του ιού, ίσως μονοπωλήσει -για αρχή- την παγκόσμια αγορά, σε βάρος, ωστόσο, άλλων, ενδεχομένως ασφαλέστερων, εγχειρημάτων.

Το «παιχνίδι» μοιράζεται μεταξύ «Τιτάνων». Ο Bill Gates είχε ήδη μιλήσει από το 2015 για τη πιθανότητα να ξεσπάσει μία παγκόσμια ασθένεια και, ως εκ τούτου, είχε προτείνει την «περισσότερη χρηματοδότηση της ιατρικής έρευνας» σαν ένα μέτρο πρόληψης.*1 Μάλιστα ο ίδιος, φτάνοντας στο παρόν, αντιμέτωπος πλέον με μια πραγματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, χρηματοδότησε με εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια έρευνες για την παρασκευή εμβολίου, κάνοντας πράξη τα προ πενταετίας λεγόμενά του.*2 Πολλοί, ίσως όχι άδικα, εκφράζουν προβληματισμούς για το ποσοστό της παγκόσμιας οικονομίας που θα βρίσκεται υπό τον έλεγχό του, σε περίπτωση που η χρηματοδοτούμενη από αυτόν πατέντα «πουλήσει», και τί είδους επιρροή μπορεί να ασκήσει στον Π.Ο.Υ., κινώντας πλέον αρκετά από τα νήματα και του ιατρικού κλάδου. 

Η ανησυχία, όμως, είναι ότι ένας τόσο οικονομικά ισχυρός άνθρωπος, ο οποίος έχει αφειδώς συνεισφέρει για το κοινό καλό, υποστηρίζει ότι η πάταξη της μάστιγας και η όποια επιστροφή στην κανονική ζωή θα καταστούν εφικτές μόνο με την ύπαρξη κάποιου εμβολίου, αποδεδειγμένα ικανού να σταματήσει ολοκληρωτικά την εξάπλωση του ιού.

Σε προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανακοίνωσε δημόσια ότι η παρασκευή του σωτήριου εμβολίου θα διαρκέσει από 9 μήνες έως και 2 έτη. Παράλληλα, ο Δρ. Anthony S. Fauci, ο καλύτερος εμπειρογνώμων για τις μολυσματικές ασθένειες της επιτροπής του Donald Trump για την καταπολέμηση του κορονοϊού, εκτιμά και εκείνος πως το εμβόλιο θα είναι έτοιμο τουλάχιστον σε 12 έως 18 μήνες από σήμερα.

Ένας άλλος γιατρός, ο Δρ. Rashid Buttar, ο ιατρικός διευθυντής στα κέντρα προηγμένης ιατρικής σε κλινικές της Καλιφόρνια και της Βόρειας Καρολίνα, έχει εκφράσει σπαρακτικά την ένστασή του για οποιαδήποτε τέτοια απόπειρα, στοχοποιώντας -μάλιστα- και κατηγορώντας τόσο τον Bill Gates και τον Fauci, όσο και τις παρασκευαστικές εταιρείες εμβολίων, προτάσσοντας τις επιστημονικές του απόψεις διατυπωμένες σε ένα πιο συνωμοτικό επίπεδο.

Συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι το όλο θέμα του κορονοϊού πρόκειται για ένα μεγάλο «φιάσκο» που στηρίζεται στην παραπληροφόρηση, τη διάδοση πλαστών ειδήσεων και την τρομολαγνεία από μέρους των κυβερνήσεων, με τους γιατρούς ανά τον κόσμο να συγκαλύπτουν την αλήθεια όντας απλώς οι «μαριονέτες» αυτού του νοσηρού συστήματος. Λέει χαρακτηριστικά ότι επί τούτου προσπαθούν να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση της θανατηφόρου νόσου αλλοιώνοντας τα δεδομένα, με σκοπό να προκαλέσουν στον παγκόσμιο πληθυσμό μία κατάσταση άγχους και πανικού που θα τον καταστήσει -εν τέλει- πιο ευάλωτο σε ιούς και ασθένειες.

 Και η αντίδρασή του δεν σταματά εκεί, καθώς στη συνέχεια αμφισβητεί την εγκυρότητα των διαγνωστικών τεστ, χαρακτηρίζοντας τα θετικά ως ψευδο-θετικά, αφού, κάλλιστα, όπως αναφέρει, αυτό μπορεί να είναι το αποτέλεσμα διαφόρων μιγμάτων εμβολίων που χορηγούνται στους ανθρώπους τόσα χρόνια. Μάλιστα, στην προκειμένη περίπτωση για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού φαίνεται να συμφωνεί με την (μάλλον εξεζητημένη) θεωρία της «εγκατάστασης μικρο-τσιπ» στον ανθρώπινο οργανισμό, το οποίο -θεωρητικά- θα τον αρρωστήσει ακόμα περισσότερο, οδηγώντας τον σε έναν αναπόφευκτο φαύλο κύκλο χρείας εμβολίων.

Τελειώνοντας με τον προβληματισμό του, εκφράζει τις ανησυχίες του για το μέλλον σχετικά με τη χρησιμότητα οποιωνδήποτε εμβολίων για τη θωράκιση του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος. Όπως ισχυρίζεται, όλα αυτά συνιστούν προσχεδιασμένες και καλά μεθοδευμένες τακτικές των «μεγάλων» με σκοπό να αποχαυνώσουν τον ανθρώπινο πληθυσμό και να τον χειραγωγήσουν, με απώτερα κίνητρα.*3

Ανεξάρτητα από το εάν αληθεύει κάτι τόσο ακραίο ή όχι, οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι ο ιός υφίσταται και πολλοί άνθρωποι έχουν προσβληθεί. Όπως και κάθε άλλη ασθένεια, υπάρχουν οι παράπλευρες απώλειες που, σε καμία περίπτωση, δεν είναι αμελητέες. Το πρόβλημα όμως παραμένει άλυτο και η εύρεση τρόπων αντιμετώπισης εξακολουθεί να είναι μια δαπανηρή και χρονοβόρος διαδικασία.

Εντούτοις, για να βάλουμε τα πράγματα σε σωστή βάση, μέχρι τώρα δεν υπήρχε εμβόλιο κατά του κορωνοϊού για τους ανθρώπους, πράγμα που σημαίνει ότι η παρασκευή του δεν αποτελεί -μάλλον- μια εύκολη διαδικασία που μας «παίρνει» να την εκτελέσουμε σχετικώς γρήγορα (όπως υποστηρίζουν οι Gates και Fauci). Ένα απλό εμβόλιο για να παρασκευαστεί θέλει κατά προσέγγιση τουλάχιστον 4 χρόνια. Για μια μολυσματική ασθένεια, ωστόσο, από την οποία δεν έχει ξαναπροσβληθεί το ανθρώπινο είδος, είναι ρεαλιστικό να ελπίζουμε ότι θα βρεθεί το κατάλληλο εμβόλιο σε σύντομο χρονικό διάστημα;

Προκειμένου να έχει αποτέλεσμα και να είναι ασφαλές το συγκεκριμένο για τον ανθρώπινο οργανισμό, προαπαιτείται η ακολουθία μιας  αυστηρά τυπικής σειράς ενεργειών (όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα των New York Times):

  • Ακαδημαϊκή έρευνα (2020-2022)
  • Προ κλινική μελέτη (2022-2024+)
  • 1η φάση δοκιμών (2024-2026)
  • 2η φάση δοκιμών (2024-2028)
  • 3η φάση δοκιμών (έως 2028)
  • Κατασκευή του στα εργαστήρια-εργοστάσια (2028-2034)
  • Βιομηχανική παραγωγή εμβολίων (2032-2036)
  • Έγκριση (έως 2036)
  • Διανομή εμβολίων στο κοινό (2036-Μάιος 2036)*4

Και το ερώτημα παραμένει. Κατά πόσο είναι εφικτό να επισπεύσουμε κάποια υποχρεωτική διαδικασία ή να παραλείψουμε κάποιο βήμα, χωρίς να ρισκάρουμε περεταίρω την υγεία μας, για να έχουμε στα χέρια μας το εμβόλιο όσο το δυνατόν ταχύτερα; Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πρωτεύων στόχος όλων θα πρέπει να είναι από εδώ και στο εξής η προφύλαξή μας από τον ιό με κάθε άλλο δυνατό τρόπο (π.χ. τήρηση κανόνων προσωπικής υγιεινής, χρήση θεραπευτικών φαρμάκων), οι οποίοι μπορούν κάλλιστα να μας οδηγήσουν σε ένα εξίσου επιθυμητό αποτέλεσμα στη μάχη κατά της πρωτόγονης αυτής κατάστασης. Στο μεταξύ, σαν ανθρωπότητα έχουμε χρέος να προσέχουμε πολύ τις πηγές πληροφοριών, να εξετάζουμε τα δεδομένα από κάθε πλευρά και να λειτουργούμε αυτοβούλως, κρατώντας -πάντοτε- μια μετριοπαθή στάση απέναντι στις εξελίξεις.

*1 https://www.youtube.com/watch?v=6Af6b_wyiwI

*2https://www.protothema.gr/technology/article/1001257/koronoios-bil-geits-milise-pote-o-idrutis-tis-microsoft-gia-hrisi-emvoliou-me-mikrotsip/

*3https://www.brighteon.com/38cf789e-a44c-4864-9600- 08dba7abf7bd?fbclid=IwAR0XYp9E3aVFqqswOefFNumHjapz__qNiHxkn5nfp7BEYV_r7ExiAQT_lZk

*4https://www.nytimes.com/interactive/2020/04/30/opinion/coronavirus-covid-vaccine.html?fbclid=IwAR0ojCjeWVP54tETEKRtJxGFkVsgaB1tieB18bMhRYKK9ET36qUOQATLuHo

+ posts