Του Μιχάλη Κοττάκη, πρώην συντάκτη μας
Σε προηγούμενο σημείωμα τονίστηκε ο ελλιπής υγειονομικός έλεγχος των επιβατών κατά την είσοδό τους στα προς αναχώρηση για το λιμάνι της Αίγινας. Παρόμοιο καθεστώς επικρατεί και στα υπόλοιπα δρομολόγια προς τον Αργοσαρωνικό. Τα υπάρχοντα μέτρα ελέγχου στα πλοία μαρτυρούν μια πλήρη άγνοια κινδύνου, μια υποτίμηση του αόρατου εχθρού, του Covid-19. Η στρατηγική της χαλαρότητας με την οποία έχει αντιμετωπιστεί η πρόληψη μιας επιδημικής έξαρσης έχει ως αποτέλεσμα τα δυσάρεστα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στον Πόρο.

Τη Δευτέρα 3 Αυγούστου, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ επισκέφθηκε το νησί του Πόρου με στόχο τη διενέργεια τεστ κορωνοϊού. Την Πέμπτη 6 Αυγούστου, ανακοινώθηκαν από τα ΜΜΕ 18 κρούσματα, από τα 119 τεστ που διενεργήθηκαν. Έκτοτε θεσπίστηκαν έκτακτα μέτρα πρόληψης της εξάπλωσης της επιδημίας, όπως απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 23:00 μέχρι τις 07:00, αναστολή εκδηλώσεων και απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων. Αμέσως, άρχισε η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, ώστε να αποτραπεί μια ευρύτερη εξάπλωση του ιού. Η έρευνα επικεντρώθηκε σε μια φυσιοθεραπεύτρια που παρείχε υπηρεσίες ευεξίας και σε ένα pool party. Σύντομα βέβαια άρχισε το ping pong των ευθυνών με την μετάθεση του διοικητή του Α.Τ. Πόρου.
Το κακό όμως είχε συντελεστεί. Οι επισκέπτες που ήδη βρίσκονταν στο νησί για τις διακοπές τους, το εγκατέλειψαν κακήν κακώς. Σε σύντομο χρονικό διάστημα ο Πόρος ερήμωσε, οι κρατήσεις στην συντριπτική τους πλειοψηφία άρχισαν να ακυρώνονται. Ο κλάδος της εστίασης στο νησί αγωνιζόταν να επανέλθει από την οικονομική καταστροφή που επέφερε το lockdown. Ωστόσο, με τις πρόσφατες εξελίξεις το πλήγμα φαντάζει ανεπανόρθωτο. Μπορεί στο νησί να μην έχει επιβληθεί ολικό lockdown, αλλά από μόνη της η είδησης αυτή δίνει την εντύπωση στο ευρύ κοινό ότι ο Πόρος και οι άνθρωποι του είναι μιασματικοί. Τέτοιες καταστάσεις δύνανται να φτάσουν μέχρι και σε εμφάνιση φαινομένων ρατσισμού προς τους ντόπιους κατοίκους τους νησιού, αλλά και γενικότερα των ανθρώπων μεταξύ τους. Μάρτυρες του ίδιου φαινομένου υπήρξαν Κινέζοι κάτοικοι των Ηνωμένων Πολιτειών στα μέσα Φεβρουαρίου, όταν δηλαδή ο κορωνοϊός δεν είχε γίνει ακόμα αντιληπτός ως διεθνές πρόβλημα, αλλά ως πρόβλημα που αφορούσε μόνο το κινεζικό κράτος.
Ενώ στον Πόρο η τοπική οικονομία βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση παρατηρείται το εξής παράδοξο: ο βουλευτής Α’ Πειραιώς και νήσων της Νέας Δημοκρατίας Χριστόφορος Μπουτσικάκης, δημοσίευσε το Σάββατο 8 Αυγούστου φωτογραφία στα social media στην οποία απολαμβάνει δείχνει να τις διακοπές του τρώγοντας ανέμελα παγωτό σε παραλία της Νάξου, ίσως παρέα με τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο που αντλεί την καταγωγή του από το ίδιο νησί. Τη δημοσίευση αυτή στήριξαν o Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο γνωστός μετεωρολόγος και βουλευτής ΝΔ Β’ Αθηνών Νοτίου Τομέα Γιάννης Καλλιάνος και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας πατώντας like.

Το ερώτημα που προκύπτει έπειτα από αυτή τη δημοσίευση είναι το εξής: Κατά πόσο συμπάσχει ο δραστηριοποιηθείς στο χώρο της εστίασης και του τουρισμού και έμπειρος επιχειρηματίας νυν βουλευτής κύριος Μπουτσικάκης με την συγκυρία στην δίνη της οποίας βρίσκονται οι επιχειρήσεις των ντόπιων που εδράζονται στον ίδιο χώρο; Κάθε υποψήφιος βουλευτής κατά τη λήψη της κρίσιμης απόφασης της δήλωση της υποψηφιότητας του οφείλει να έχει γνώση της σημασίας και της βαρύτητας του βουλευτικού αξιώματος και των όσων αυτό συνεπάγεται. Ο βουλευτής, ως αντιπρόσωπος του λαού στο ελληνικό Κοινοβούλιο και ως πολιτικός παύει να ζει για τον εαυτό του, εφόσον ουσιαστικά αποτελεί φορέα των συμφερόντων των ψηφοφόρων του. Έχει ως χρέος που απορρέει από τη λαϊκή εντολή τη θυσία της προσωπικής του ζωής προς χάριν του δημοσίου συμφέροντος. Το νεαρό της ηλικίας του (γεννηθείς το 1980), βέβαια, δικαιολογεί εν μέρει την κατάσταση, καθώς δεν διαθέτει κοινοβουλευτική εμπειρία, εκλεγείς για πρώτη φορά στις εκλογές του 2019. Εκτός της έλλειψης κοινοβουλευτικής εμπειρίας, η νεαρότητα του συγκριτικά με την πλειοψηφία του κοινοβουλίου τον οδηγεί στο σφάλμα της ακολουθίας των νεανικών τάσεων. Οι τάσεις αυτές αφορούν την προώθηση δια του πρίσματος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ενός τρόπου ζωής που χαρακτηρίζεται από ευτυχία, επιτυχία και ευημερία, πάντα στα πλαίσια ενός προσωπικού μάρκετινγκ. Οι ενέργειες αυτές, αλλά και ευρύτερα οι δυνατότητες που παρέχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απαιτούν γνώση και σοβαρότητα κατά τη διαχείριση τους, ιδιαίτερα από άτομα τα οποία εκπροσωπούν το λαό.