Η Θυσία

Του Νίκου Μερκουράκη, πρώην συντάκτη μας

Η τελευταία ταινία του Αντρέι Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι (4 Απριλίου 1932 – 29 Δεκεμβρίου 1986), η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν τον θάνατό του, περιστρέφεται γύρω από τον Αλεξάντερ, έναν πρώην ηθοποιό, ο οποίος ζει με την οικογένειά του σε ένα ήσυχο και ωραίο μέρος.

Εκεί, την ημέρα των γενεθλίων του, μαζί με τους φίλους του, μαθαίνουν για τον επικείμενο πυρηνικό πόλεμο που κηρύσσεται και απειλεί να καταστρέψει τον κόσμο. Ο Αλεξάντερ θα χρειαστεί να κάνει μία θυσία, για να αποτρέψει το κακό.
Ένα ποιητικό κείμενο αποτυπωμένο στην μεγάλη οθόνη. «Η Θυσία» σου αφήνει ένα γλυκόπικρο αίσθημα. Αυτό που μπορεί να κερδίσει ακόμα και τον πιο αυστηρό κριτικό είναι τα υπέροχα τοπία και γενικότερα η πολύ προσεγμένη φωτογραφία του έργου. Κάθε πλάνο και ένας πίνακας. Στην ταινία εκφράζονται κάποιες θεολογικές αναζητήσεις του σκηνοθέτη, η διαφυγή μας προς το θείο στις δύσκολες στιγμές, η ανάγκη της θυσίας για την σωτηρία, καθώς και το κόστος αυτής. Οι σχέσεις των προσώπων του φιλμ, αν και πολλές στιγμές μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα, διαγράφονται με αριστοτεχνικό τρόπο.

Απαραίτητο να το παρακολουθήσει κάθε άνθρωπος που εκτιμά την υψηλή τέχνη και την ομορφιά της απλότητας.
    

+ posts