Η Καθημερινότητα μας

Η Καθημερινότητα μας

Του Μανώλη Θεοχάρη, πρώην συντάκτη μας

Όλοι έστω μία φορά στη ζωή μας έχουμε μιλήσει για την 1,3,7 τριμεθυλοξανθίνη. Εντάξει μπορεί να μην έχουμε χρησιμοποιήσει ακριβώς αυτό το όνομα, αλλά σίγουρα έχουμε πει: «πάμε για καφέ;». Βέβαια ο καφές μπορεί να μην αποτελείται αποκλειστικά από 1,3,7 τριμεθυλοξανθίνη, δηλαδή καφεϊνη,όμως αυτή αποτελεί το πιο γνωστό συστατικό του, αλλά και ίσως τον κύριο λόγο που πίνουμε καφέ.

Γενικά για τον καφέ

Ως τώρα δεν υπάρχει μια καθολικά αποδεκτή ιστορία για την προέλευση του καφέ. Το σίγουρο είναι ότι η συστηματική καλλιέργεια του ξεκίνησε στην Αιθιοπία περίπου τον 4ο αι.μ.Χ., ενώ τα πρώτα καφενεία λειτούργησαν στη Μέκκα όταν πρωτοέφτασε εκεί ο καφές περί το 1470. Το φυτό από το οποίο συλλέγεται ονομάζεται «καφέα» και υπάρχουν περίπου 60 ποικιλίες καφέ, εκ των οποίων εμπορικά χρησιμοποιούνται μόλις 25, με τις πιο γνωστές να είναι η «arabica» και η «robusta» με την πρώτη να είναι ποιοτικότερη. Οι κόκκοι του καφέ μόλις συλλεχθούν από το φυτό έχουν πρασινωπό χρώμα και αποκτούν το χαρακτηριστικό καφέ χρώμα ύστερα από καβούρδισμα με το οποίο αφαιρείται η υγρασία από τους κόκκους και έτσι ξεδιπλώνονται τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του καφέ.

Για την καφεϊνη

Η εν λόγω ουσία είναι μια ψυχοδιεγερική ουσία η οποία,όπως ξέρουμε όλοι, βοήθα την καταπολέμηση της υπνηλίας αλλά και τονώνει τις νοήτικες ικανότητες του οργανισμού για ένα χρονικό διάστημα, κατά το οποίο βρίσκεται στο σώμα μας. Πώς όμως το καταφέρνει αυτό; Η καφεϊνη υποκαθιστά την αδενοσίνη σε ορισμένους ειδικούς υποδοχείς. Η αδενοσίνη σχετίζεται με τη λειτουργία του εγκεφάλου όσον αφορά τις καταστάσεις διέγερσης,αλλά και τον ύπνο (οδηγώντας προς την ηρεμία). Επειδή ο μηχανισμός δράσης των δύο αυτών ουσιών είναι παρόμοιος και στην καρδιά, δικαιολογείται με αυτόν τον τρόπο τυχόν ταχυκαρδία ύστερα από την κατανάλωση καφεϊνης. Τέλος, η καφεϊνη εμπεριέχεται σε ορισμένα αναλγήτικα σκευάσματα καθώς και πάλι αντικαθιστώντας την αδενοσίνη επιφέρει αγγειοσυστολή καταπραύνωντας τον πονοκεφάλο.

Κλείνοντας, θεωρώ πολύ σημαντικό να τονιστεί πως επιδημιολογικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωση έως και 300 mg (περίπου 3 φλιτζάνια καφέ) δεν μπορεί να θεωρηθεί επιβλαβής για την υγεία. Άρα αφού μας το επιτρέπουν οι ειδικοί, μπορούμε άφοβα να απολαμβάνουμε ένα ρόφημα με καφεϊνη είτε αυτό ειναι καφές,ειτέ τσάι, είτε κάποιο άλλο ρόφημα που την περιέχει, έχοντας πάντα στο μυαλό μας το μέτρο.