Η Ιστορία μακριά από τα καθιερωμένα, σχολικά, γραφικά και βαρετά καλούπια. Αυτή που βρίσκεται στην καρδιά του χώρου που κινούμαστε, στο επίκεντρο της πόλης, στη ουσία της ιδιότητάς μας (ως πολίτες μιας δημοκρατίας) και συγκροτεί την ταυτότητά μας, αυτή είναι η πραγματική Ιστορία. Και αυτή θα συναντήσετε στο νέο βιβλίο του κ. Χάρη Αθανασιάδη, καθηγητή Δημόσιας Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. «Η Μνήμη και η Πόλις» (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Ασίνη”), το νέο του έργο, αποτελεί ένα βιβλίο που δεν πρέπει να λείπει από καμία βιβλιοθήκη.
Τόσο για τους λάτρεις και γνώστες της ιστορίας όσο και για τους «άσχετους» έως και ανίδεους, η γραφή του κ. Αθανασιάδη ικανοποιεί, διδάσκει και πολύ περισσότερο προβληματίζει. Οι «40+1 Δημόσιες Ιστορίες» όπως αναφέρει τα κείμενά του μέσα, αποτελούν τα άρθρα που για περίπου ενάμιση χρόνο έγραψε για λογαριασμό της ερευνητικής εφημερίδας «Documento». Σε μια στήλη, 750 λέξεων, με αφορμή κάποιο γεγονός της επικαιρότητας «βουτούσε» στο παρελθόν και την Ιστορία και καλούσε τον αναγνώστη να αναρωτηθεί γιατί, πώς, πότε και -το κυριότερο- ποιος ο λόγος που δεν πρέπει να ξεχνάμε. Άκρως συγκινητική για τον ίδιο υπήρξε και η βιβλιοπαρουσίαση στην Ν. Σμύρνη, τόπο κατοικίας του, από την δημοτική ομάδα «Στροφή Ν. Σμύρνης». Πάνω από 200 συμπολίτες του, δημοτικοί σύμβουλοι, συνάδελφοι, φίλες και φίλοι τον τίμησαν στον Πολυχώρο Πολιτισμού Γαλαξία.
Ένα δυναμικό πάνελ ομιλητών παρουσίασαν στο κοινό το βιβλίο. Ο ακαδημαϊκός κ. Nίκος Βαφέας (Πανεπιστήμιο Κρήτης), ο κ. Κώστας Γαβρόγλου (ακαδημαϊκός-πρώην Υπ. Παιδείας), ο Θέμης Παυλόπουλος (επικεφαλής της δημοτικής ομάδας «Στροφή Ν. Σμύρνης») και η κα. Ηλέκτρα Ζαργάνη (δημοσιογράφος) η οποία συντόνιζε την εκδήλωση. Οι ομιλητές μίλησαν για τα κείμενα που ξεχώρισαν και τους λόγους που τους άρεσαν. Η αφηγηματική τεχνική του κ. Αθανασιάδη που σε προκαλεί να προβληματιστείς, η αναδρομή από το παρόν στο παρελθόν και οι «λογοτεχνικές πινελιές» (ειδικά στο κείμενο για τον παππού του) συνθέτουν την καρδιά του βιβλίου. Ο ίδιος, φανερά συγκινημένος από τα λόγια των ομιλητών, ευχαρίστησε όλες κι όλους για την παρουσία τους, ενώ συνεχίζει τις παρουσιάσεις του βιβλίου του και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Εμείς του ευχόμαστε από καρδιάς να είναι καλοτάξιδο και να αποτελέσει «κτήμα» για αναγνώστες όλων των ηλικιών (ειδικά για τους νέους), όπως πρέπει να είναι η Ιστορία κατά τον Θουκυδίδη. Κτήμα για την απόκτηση της γνώσης, την κατανόηση του παρελθόντος και οδηγός για το Παρόν και το Μέλλον. Ταξιδέψτε κι εσείς στην «Μνήμη και την Πόλιν, στις «40+1 Δημόσιες Ιστορίες» από τον κ. Χ. Αθανασιάδη και ανακαλύψτε την Ιστορία αλλιώς.
«Δεν θέλω τίποτα άλλο παρά να μιλήσω απλά» έχει γράψει ο Γιώργος Σεφέρης, όπως ανέφερε και ο κ. Βαφέας κατά τη διάρκεια της βιβλιοπαρουσίασης. Αυτό είναι που κάνει και το βιβλίο του κ. Χάρη Αθανασιάδη.
Ονομάζομαι Βαγγέλης Βαλαβάνης. Συντάκτης, από τα ιδρυτικά μέλη του Φοιτητικού Κόσμου. Είμαι φοιτητής του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Αν και ερωτευμένος βαθιά με την Ιστορία και το Ιστορικό-Αρχαιολογικό, ο αέρας των Πανελληνίων με έστειλε στο εξωτικό και γυναικοκρατούμενο Πάντειο. Ιστορία, η πρώτη αγάπη. Πολιτικές Επιστήμες η δεύτερη. Η συγγραφή όμως, μια και μοναδική. Ίσως ο μοναδικός τρόπος να μπορώ να είμαι κοντά και στις δυο μου αγάπες. Να εκφράζομαι, να προβληματίζομαι, να αναδεικνύω τα κακώς κείμενα της εποχής μου, να δέχομαι και να ασκώ κριτική, να…να…να… Να ταξιδεύω και να αναπνέω.
Γιατί αυτό είναι η συγγραφή. Μια ανάσα μες στην σκόνη του κόσμου. Μια πράξη βαθιά πολιτική και συναισθηματική. Γιατί η γραφή ήταν, είναι και θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα δημιουργήματα του Ανθρώπου. Ο τρόπος του να αποτυπώσει την ψυχή του, το αέναο πάθος του για τη ζωή και να ακολουθεί το βαθύ του χτυποκάρδι. Ένα ταξίδι για να τον ανακαλύψουμε και να τον κάνουμε καλύτερο. Και αυτός εδώ στον Φ.Κ. είναι και ο δικός μας στόχος. Γράψτε. Προβληματιστείτε. Ανακαλύψτε και Ονειρευτείτε για τον δικό σας. Για έναν κόσμο που μας αξίζει. Για τον δικό μας κόσμο. Τον Φοιτητικό Κόσμο.