Η Πανδημία υπό το φως της Κοιν. Θεωρίας/4ο δια ζώσης μάθημα στο Πάντειο

Η Πανδημία υπό το φως της Κοιν. Θεωρίας/4ο δια ζώσης μάθημα στο Πάντειο

Με απόλυτη επιτυχία -και μάλιστα αυτή τη φορά με τη συνδρομή μικροφωνικής εγκατάστασης- ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα των δια ζώσης μαθημάτων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Την Παρασκευή, για μια ακόμη φορά ο κήπος του Παντείου ξαναγέμισε ζωή, με πολλούς φοιτητές να έρχονται να παρακολουθήσουν το αντι-μάθημα της κα. Χρυσούλας Μητσοπούλου, με τίτλο: «Η Πανδημία υπό το φως της Κοινωνικής Θεωρίας».  

Με θέμα άκρως επίκαιρο και πολλές αναφορές στις μέρες που ζούμε, η κα. Μητσοπούλου ταξίδεψε τις φοιτήτριες και τους φοιτητές στο παρασκήνιο της πανδημίας και το πώς αυτή μπορεί να αποτελέσει χρυσή ευκαιρία για την εξουσία ώστε να ακολουθήσει επικίνδυνα μονοπάτια. Αναφέρθηκε, επίσης στην αξία των αντι-μαθημάτων που γίνονται σ’ όλη την Ελλάδα, καθώς αποτελούν την αντίθεση στον αντιδημοκρατικό νόμο 4777/2021 (Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη), και μάλιστα ως πρακτική υπάρχουν από την εποχή του Μάη του 1968. Μερικά από τα ερωτήματα που απασχόλησαν τη διάλεξη-συζήτηση ήταν: Αν ο κοινωνικός δαρβινισμός και η βιοπολιτική είναι ηθικές πολιτικές διακυβέρνησης, αν η ανο(η)σία της αγέλης όπως εφαρμόστηκε από τον Μπόρις Τζόνσον στη Βρετανία αποτελεί ένα δείγμα τέτοιων πολιτικών, και εάν η κατάσταση έκτακτης ανάγκης τείνει να γίνει η νέα κανονικότητα.

  

Το θετικότατο στοιχείο ήταν πως αυτή τη φορά η Λεωφόρος Συγγρού και τα διερχόμενα αυτοκίνητα δεν ενόχλησαν καθόλου το αντι-μάθημα λόγω της μικροφωνικής εγκατάστασης που ευγενικά παραχώρησε ο κ. Γιώργος Αφένδρας, μέλος ΕΤΕΠ, στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας. 

Η κα. Μητσοπούλου δήλωσε στον «Φ.Κ.»: 

«Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένη από τη σημερινή εμπειρία γιατί ήταν αρκετά, πέραν του ποσοτικού, και ποιοτική η συμμετοχή. Νομίζω ότι ενδιέφερε τους φοιτητές το αντικείμενο, συμμετείχαν και χαίρομαι πολύ για αυτό. Η ευχή μου είναι πραγματικά να συνεχιστεί αυτός ο άτυπος θεσμός των αντι-μαθημάτων γιατί είναι και αυτό ένα εργαλείο σε έναν αγώνα που πρέπει να δυναμώσει. Τόσο ενάντια στο νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, όσο και στην προσπάθεια επιτέλους να ξανανοίξουν με ασφάλεια τα Πανεπιστήμια».

  

Όπως και στα άλλα 3 δια ζώσης μαθήματα, πάνω από 50 φοιτήτριες και φοιτητές παρακολούθησαν την διάλεξη της κα. Μητσοπούλου, ενώ υπήρξαν και στο κοινό φοιτητές και από άλλα Α.Ε.Ι. 2 φοιτήτριες μίλησαν στον «Φ.Κ.»: 

«Ήταν πολύ ωραία, με ένα ενδιαφέρον θέμα. Μου άρεσε η συζήτηση γιατί δεν ήταν μια κλασσική διάλεξη. Για κάποιο λόγο η αίσθηση να ξαναβρίσκομαι εδώ δεν μου φαίνεται πρωτόγνωρη. Σίγουρα ξεσυνήθισα που δεν ερχόμαστε εδώ, αλλά ήταν γενικά πολύ οικείο το αντι-μάθημα. Επίσης, υπάρχει πολύ καλό κλίμα και από τους φοιτητές. Δεν το σνομπάρουν. Το υποστηρίζουν και φαίνεται αυτό. Είναι πάρα πολύ σημαντικό που υπάρχουν καθηγητές μας που το υποστηρίζουν όλο αυτό. Για εμένα, πρέπει να συνεχιστεί γιατί δεν παλεύεται άλλο αυτό το πράγμα με τα εξ αποστάσεως». 

-Δήμητρα Βρανά, φοιτήτρια του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής Παντείου

«Θεωρώ ότι το σημερινό μάθημα ήταν πάρα πολύ ωραίο και πάρα πολύ εύστοχο. Ανέλυσε πάρα πολύ ωραία θέματα. Τράβηξε αρκετό κόσμο και είναι από τα λίγα μαθήματα δια ζώσης που έχουν γίνει. Για αυτό και ήθελα να έρθω, άσχετα αν δεν έχει καμία σχέση με την ειδικότητα μου. Θα πρότεινα μάλιστα, για να τραβήξει και περισσότερο κόσμο να μην ειδικεύονται τόσο πολύ οι διαλέξεις, π.χ. επιστημονικούς όρους που μπορεί εγώ να μην κατάλαβα, αλλά με μια απλοποίηση θα μου άρεσε πολύ περισσότερο. Ήταν υπέροχα. Μου άρεσε πάρα πολύ. Πολύ ωραία κίνηση και ιδέα. Να την επαναλάβετε και να έρθουμε και περισσότεροι».

-Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχετε κάνει κάποιο δια ζώσης;

 

«Δυστυχώς όχι, δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια. Το δικό μας Πανεπιστήμιο είναι και λίγο πιο «δύσκολο» γιατί χρειάζονται και μετακινήσεις σε εξωτερικούς χώρους, γήπεδα, κολυμβητήρια κλπ. Οπότε είναι αρκετά δύσκολο. Είναι ένα Πανεπιστήμιο το οποίο βρίσκεται στην επαρχεία, δεν είναι τόσο μεγάλο. Ούτε έχουμε τόσο μεγάλες αίθουσες. Πρακτικά είναι πολύ πιο δύσκολο. Κάνατε εσείς την αρχή κι εμείς ακολουθούμε». 

-Χριστιάννα Αθανασίου, Τμήμα ΤΕΦΑΑ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας 

Παράλληλα με το μάθημα της κα. Μητσοπούλου, ο κ. Καλτσώνης παρέδιδε το μεταπτυχιακό του μάθημα μπροστά από τη Βιβλιοθήκη του Παντείου.

Συνέχεια και μετά το Πάσχα;

Υπενθυμίζουμε πως στο Συντονισμό της Τετάρτης (14/4/2021) είχαν δώσει το παρόν και την υποστήριξή τους όλες οι φοιτητικές πολιτικές δυνάμεις του Παντείου στα δια ζώσης μαθήματα που ο Σύλλογος Μελών Δ.Ε.Π. επιθυμούσε να κάνει. Πέραν της επιτυχίας τους, για την οποία ο «Φ.Κ.» θα κάνει σύντομα έναν απολογισμό, προκαλεί έναν έντονο προβληματισμό η στάση και η παρουσία των πολιτικών δυνάμεων απέναντι σε αυτά. Και στο προχθεσινό μάθημα της κα. Μητσοπούλου παρόντα ήταν τα ΕΑΑΚ, το Bloco Ριζοσπαστικής Αριστεράς, η Φοιτητική Πορεία και η ΕΣΑΚ Παντείου. Θλιβερή και απόλυτα τυπική υπήρξε η παρουσία της ΠΚΣ, ενώ απούσα για μια ακόμη φορά ήταν η ΠΑΣΠ Παντείου.

Ρωτώντας τους καθηγητές για το ενδεχόμενο της συνέχειας των επιτυχημένων μαθημάτων, φαίνεται να είναι ανοιχτό και για μετά το Πάσχα, γεγονός που έχει ενθουσιάσει πολλούς παντειακούς φοιτητές.  

Μια αρχή που ζωντάνεψε το Πάντειο έχει ήδη γίνει. Ελπίζουμε και ευχόμαστε ακόμα περισσότεροι φοιτητές να έρθουν και μετά το Πάσχα στο Πάντειο, πάντα με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Αν θέλετε να ξανανιώσετε φοιτήτριες και φοιτητές αξίζει τον κόπο να στηρίξετε αυτές τις εικόνες που γέμισαν πολλούς νοσταλγία, αλλά σίγουρα μας γέμισαν όλους ελπίδες πως το Πανεπιστήμιό μας είναι εδώ και μπορούμε να επανοικειοποιηθούμε τον χώρο μας. 

+ posts

Ονομάζομαι Βαγγέλης Βαλαβάνης. Συντάκτης, από τα ιδρυτικά μέλη του Φοιτητικού Κόσμου. Είμαι φοιτητής του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Αν και ερωτευμένος βαθιά με την Ιστορία και το Ιστορικό-Αρχαιολογικό, ο αέρας των Πανελληνίων με έστειλε στο εξωτικό και γυναικοκρατούμενο Πάντειο. Ιστορία, η πρώτη αγάπη. Πολιτικές Επιστήμες η δεύτερη. Η συγγραφή όμως, μια και μοναδική. Ίσως ο μοναδικός τρόπος να μπορώ να είμαι κοντά και στις δυο μου αγάπες. Να εκφράζομαι, να προβληματίζομαι, να αναδεικνύω τα κακώς κείμενα της εποχής μου, να δέχομαι και να ασκώ κριτική, να…να…να… Να ταξιδεύω και να αναπνέω.
Γιατί αυτό είναι η συγγραφή. Μια ανάσα μες στην σκόνη του κόσμου. Μια πράξη βαθιά πολιτική και συναισθηματική. Γιατί η γραφή ήταν, είναι και θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα δημιουργήματα του Ανθρώπου. Ο τρόπος του να αποτυπώσει την ψυχή του, το αέναο πάθος του για τη ζωή και να ακολουθεί το βαθύ του χτυποκάρδι. Ένα ταξίδι για να τον ανακαλύψουμε και να τον κάνουμε καλύτερο. Και αυτός εδώ στον Φ.Κ. είναι και ο δικός μας στόχος. Γράψτε. Προβληματιστείτε. Ανακαλύψτε και Ονειρευτείτε για τον δικό σας. Για έναν κόσμο που μας αξίζει. Για τον δικό μας κόσμο. Τον Φοιτητικό Κόσμο.

One thought on “Η Πανδημία υπό το φως της Κοιν. Θεωρίας/4ο δια ζώσης μάθημα στο Πάντειο

Comments are closed.