Η προσφυγοπούλα Αμάλ δίνει το σύνθημα για έναν καλύτερο κόσμο

Η προσφυγοπούλα Αμάλ δίνει το σύνθημα για έναν καλύτερο κόσμο

Τα αυταρχικά καθεστώτα στις πρώην χώρες του Ανατολικού Μπλοκ και η ιμπεριαλιστική πολιτική των Η.Π.Α. στη Μέση Ανατολή -για να καταφέρνει να κρατάει κεφάλι πάνω από την Κίνα και την Ρωσία- έχουν δημιουργήσει, τα τελευταία 20 χρόνια, μαζικές προσφυγικές ροές από την Ανατολή προς την Δύση, κάτι το οποίο βιώσαμε -και βιώνουμε- και στην Ελλάδα, ιδιαίτερα με την έκρηξη του εμφυλίου πολέμου στη Συρία. Δυστυχώς, η νεοφιλελεύθερη συμμαχία που υπάρχει αυτήν την στιγμή στην Ευρώπη δεν συνάδει καθόλου με την ανάγκη να βρουν καινούριο σπιτικό ή έστω καταφύγιο άνθρωποι που κόντεψαν να σκοτωθούν και πέρασαν τα πάνδεινα για να φύγουν από την χώρα τους. Το δίδυμο που φυλάει τα σύνορα, ήτοι η Ελλάδα και η Τουρκία (ιδιαίτερα η δεύτερη), ασκούν μικροπολιτική στο προσφυγικό ζήτημα, προκειμένου να αποκομίσουν κέρδη και να έχουν πρακτικό συμφέρον, αγνοώντας το ανθρωπιστικό κομμάτι. Παράλληλα, η κύρια χώρα-υπαίτιος στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, απλώς παρακολουθεί τα τεκταινόμενα, ενώ δεν διστάζει και να κάνει παρατηρήσεις στις χώρες που δεν δέχονται πρόσφυγες. Η κατάσταση αυτή πρέπει να αλλάξει, ιδιαίτερα με την κατάκτηση του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν, μα πρώτα πρέπει η ίδια η κοινωνία να απαλλαγεί από τις προκαταλήψεις και την ξενοφοβία, έτσι ώστε να πιέσει τις πολιτικές ελίτ να εφαρμόσουν μία πιο ανθρωπιστική πολιτική.

Μία μεγάλη πρωτοβουλία πάνω στο μεγάλο αυτό πρόβλημα ανέλαβε μία μεγάλη ομάδα ανθρώπων με τη βοήθεια της Handspring Puppet Company. Οι άνθρωποι αυτοί οργάνωσαν το «The Walk» (=το Ταξίδι), ένα κινητό φεστιβάλ ελπίδας με πρωταγωνίστρια την Αμάλ (στα αραβικά σημαίνει «ελπίδα»), μία κούκλα ύψους 3,5 μέτρων που θα διασχίσει 8.000 χλμ. Ξεκινώντας από την Γκαζιαντέπ της Τουρκίας, θα κάνει αναρίθμητες στάσεις σε μικρές και μεγάλες πόλεις της Τουρκίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ελβετίας, της Γαλλίας, του Βελγίου και της Γερμανίας, τερματίζοντας ύστερα στο Μάντσεστερ της Αγγλίας.

Η Αμάλ κι η παρέα της προσδοκούνε, μέσω της τέχνης και του παιχνιδιού, να γνωριστούν διαφορετικοί πολιτισμοί και να ενημερωθεί ο κόσμος έξω από τα συστημικά μέσα για την αλήθεια του προσφυγικού ζητήματος. Έτσι, παρέα με τον χορό, την ψυχαγωγία και την διασκέδαση, θα σπάσουν μαζί και οι προκαταλήψεις!

Την στιγμή που γράφεται το κείμενο, η Αμάλ έχει ήδη εγκατασταθεί στα Ιωάννινα, όπου χθες (Σάββατο) διενεργήθηκαν διάφορα δρώμενα με την συνδρομή εθελοντών. Πρωτύτερα, οι Χιώτες υποδέχθηκαν θερμά τον θίασο και αγκάλιασαν το σύνθημα της εκδήλωσης με τα νησιώτικα τραγούδια τους, αλλά τα Μετέωρα αρνήθηκαν την επίσκεψη από την προσφυγική περιοδεία, εμφανίζοντας την οπισθοδρομικότητα και την θρησκοληψία της περιοχής, με τον Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων, αλλά και τον Δήμαρχο Μετεώρων να ακυρώνουν τα όποια σχέδια του φεστιβάλ.

https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/307954_ta-giannena-kalosorisan-tin-amal

Ένα φεστιβάλ-κίνημα, πλήρως φιλειρηνικό, το οποίο ελπίζει στην αλλαγή της νοοτροπίας με την οποία αντιμετωπίζει ο κόσμος το προσφυγικό ζήτημα και γενικότερα τα προβλήματα των χωρών της Μέσης Ανατολής. Ας το υποδεχτούμε θερμά!

+ posts

Παύλος Γιαννόπουλος... Αμέ, έχω και εγώ ένα όνομα. Ένα όνομα και ένα επίθετο, ανάμεσα σε τόσα άλλα στον κόσμο ετούτο. Ένας απλός φοιτητής του Καποδιστριακού, συγκεκριμένα στο τμήμα των Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης, διαβάζοντας και γράφοντας συνεχώς, προσπαθώντας να αφυπνίσω συνειδήσεις προπαγανδίζοντας (αν υπάρχει τέτοια φράση), ώστε στον βαθμό που και εγώ μπορώ να δώσω το θετικό μου στίγμα σε μία Γη που βράζει. Σε κοινωνίες και άτομα που χρήζουν εν συναίσθησης και εν συνείδησης.
ΦΚ λέγεται το project που μπορεί να πετύχει και να μετουσιώσει τα παραπάνω. Mία φοιτητική ιστοσελίδα που χαρακτηρίζεται από μία ανιδιοτέλεια και μία αντικειμενική υποκειμενικότητα που στους καιρούς μας απουσιάζουν.