Η Πύλη προς τη σύγχρονη τέχνη είναι ανοιχτή στο πρώην Καπνεργοστάσιο

Η Πύλη προς τη σύγχρονη τέχνη είναι ανοιχτή στο πρώην Καπνεργοστάσιο

Από τις 11 Ιουνίου το εμβληματικό κτίριο του πρώην Δημόσιου Καπνεργοστασίου έχει ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό σε μία έκθεση σύγχρονης τέχνης. Η έκθεση Portals | Πύληείναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας της Βουλής των Ελλήνων και του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ την επετειακή χρονιά των 200 χρόνων από την έναρξη της ελληνικής Επανάστασης. Πηγή έμπνευσης για τη θεματική αυτού του εγχειρήματος αποτέλεσε ένα άρθρο της συγγραφέως Arundhati Roy στους Financial Times τον Απρίλιο του 2020*. Σε αυτό, μεταξύ άλλων, ανέφερε σχετικά με το ξέσπασμα της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης: «Τα μυαλά μας ακόμα πηγαίνουν μπρος πίσω, λαχταρούν μια επιστροφή στην “κανονικότητα”, προσπαθούν να συρράψουν το μέλλον μας με το παρελθόν μας και αρνούνται να παραδεχτούν το ρήγμα. […] Η πανδημία είναι μία πύλη, ένα σημείο μετάβασης από έναν κόσμο σε έναν άλλον».

Το εξωτερικό του κτιρίου του πρώην Δημόσιου Καπνεργοστασίου.

Όλοι οι αναμορφωμένοι χώροι (αίθριο, αίθουσες, πατάρια, λουτρά, παλιό τελωνείο, περιβάλλον χώρος, στέγη/πρόσοψη) επιστρατεύονται για την φιλοξενία διαφορετικών έργων (εγκατάσταση, ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, performance) 59 καλλιτεχνών από 27 χώρες. Ετερόκλητοι-φαινομενικά- κόσμοι, κουλτούρες και τεχνοτροπίες συγκεράζονται μπροστά σε ένα βιομηχανικό παρασκήνιο, εντείνοντας τον προβληματισμό των επισκεπτών για την νέα πραγματικότητα στην μετά-COVID εποχή, τη συλλογικότητα, τη σύνδεση παρελθόντος και μέλλοντος, αλλά και την κατανόηση του Πολιτισμού, της Πολιτικής και της Ιστορίας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα έργα και οι συνθέσεις από τα οποία αναδύονται ηχηρά περιβαλλοντικά μηνύματα σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο για τον πλανήτη, μετά τις αλλεπάλληλες περιβαλλοντικές καταστροφές ανά την υφήλιο (πυρκαγιές, σεισμοί, πλημμύρες κ.α.).

Έργο του Γιάννη Κουνέλλη για την εναρμόνιση του φυσικού και του ανθρωπογενούς στοιχείου.

Ανακυκλωμένα υλικά (καλώδια, πλακέτες, καπάκια, αλουμίνιο, εφημερίδες, υφάσματα), διαχρονικές πρώτες ύλες (ξύλο, μάρμαρο, γύψος, σίδηρος) και καθημερινά αντικείμενα, όπως έπιπλα, συνιστούν τους πρωταγωνιστές των περισσότερων δημιουργιών, υπενθυμίζοντάς μας πως η Τέχνη δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένες γραμμές ή φόρμες.

Η εν λόγω σύνθεση του Τούρκου-Αμερικάνου Kutluğ Ataman καταδεικνύει το φαινόμενο της κοινωνικής και οικονομικής ανισότητας μέσα από συνεντεύξεις των κατοίκων της φτωχογειτονιάς Kuba στην Κωνσταντινούπολη.

Ως προς την διοργάνωση της έκθεσης, μόνο θετικές εντυπώσεις μπορεί να λάβει κανείς από το προσωπικό που βρίσκεται σε κάθε αίθουσα, πρόθυμο να δώσει πληροφορίες τόσο για τα ίδια τα έργα, όσο και για τους καλλιτέχνες τους. Χαμογελαστοί και επικοινωνιακοί, οι άνθρωποι αυτοί συζητούν με όσους ενδιαφέρονται να ρωτήσουν, πραγματώνοντας έναν από τους βασικούς στόχους της έκθεσης· την ανταλλαγή απόψεων και τον γόνιμο διάλογο πάνω στα -κρυμμένα και μη-νοήματα  των εκθεμάτων. Μετά την περιήγησή σας, ο υπερυψωμένος χώρος του πρώην τελωνείου προσφέρεται για ένα ρόφημα με θέα στο αίθριο.

Η θέα από το καφέ της έκθεσης στο αίθριο.

Προτείνεται ανεπιφύλακτα όχι μόνο σε λάτρεις της σύγχρονης τέχνης, αλλά και σε όσους επιδιώκουν να ανακαλύψουν τον επαναστατικό χαρακτήρα της τέχνης απέναντι σε φαινόμενα κοινωνικής παθογένειας, καίρια περιβαλλοντικά ζητήματα και μεγάλα κοινωνικά τέλματα.

Να σημειωθεί ότι τα μέτρα για τον κορονοϊό τηρούνται στο έπακρο. Για τον λόγο αυτόν,  απαιτείται και διαδικτυακό ραντεβού  στην σελίδα  https://neon.artsvp.co/6c6f8a. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Υπάρχει διαθέσιμη δωρεάν εφαρμογή κινητού για την ξενάγηση σε όλους τους χώρους. Η έκθεση θα είναι διαθέσιμη μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Για περισσότερες πληροφορίες και για τα ακριβή ωράρια, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα  https://neon.org.gr/gr/exhibition/%CF%80%CF%85%CE%BB%CE%B7-portals/ .

*Arundhati Roy: ‘The pandemic is a portal’ | Free to read  | Financial Times (ft.com)

+ posts

Ονομάζομαι Ανθή Καψάλη και είμαι απόφοιτος του Λεοντείου Λυκείου Νέας Σμύρνης. Το φθινόπωρο του 2019 ξεκίνησα να φοιτώ στο Τμήμα Βιολογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εκτός από θέματα που αφορούν το αντικείμενο σπουδών μου, έχω ιδιαίτερη αδυναμία στο Θέατρο, τα ταξίδια και τη Λογοτεχνία. Η αγάπη μου για το γράψιμο και την ανάγνωση βιβλίων και άρθρων υπήρξε ανέκαθεν μεγάλη. Ενισχύθηκε, ωστόσο, με την είσοδό μου στο Πανεπιστήμιο.
Μείζων στόχος μου μέσα από τη συμμετοχή μου στην Εφημερίδα «Φοιτητικός Κόσμος» συνιστά η κοινοποίηση των προβλημάτων και των ανησυχιών που μοιραζόμαστε ως φοιτητές, καθώς και η προβολή ενδιαφερουσών πρωτοβουλιών και ιδεών. Τέλος, μετά τον στείρο τρόπο γραφής που χρειάστηκε να υιοθετήσουμε στο Λύκειο για την έκθεση των Πανελληνίων εξετάσεων, με τη συμμετοχή στην εφημερίδα μου δίνεται πλέον η ευκαιρία ελεύθερης έκφρασης, ανάδειξης προσωπικού ύφους γραφής και δημοσιοποίησης απόψεων πάνω σε ζητήματα που μας αφορούν σχετικά με ποικίλες θεματολογίες.