Στο πέρασμα των τελευταίων ετών, οι έρευνες και οι αναφορές για τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας μας αποδεικνύουν ότι η χώρα μας είναι μία εκ των “πλουσιότερων” της Ευρώπης. Με βάση αυτά τα δεδομένα, όλοι αναρωτιόμαστε γιατί βρισκόμαστε σε αυτήν την δυσμενή οικονομικά κατάσταση, χωρίς ίχνος βασικής βιομηχανικής ενέργειας, ενώ διαθέτουμε στα πόδια μας όλες τις πρώτες ύλες. Μία ηχηρή απάντηση στο εύλογο αυτό ερώτημα είναι η εξής: ΣΥΜΒΑΣΗ COOPER.
Πριν 83 χρόνια, στις 17/02 του 1940, έπειτα από την υπογραφή σύμβασης Cooper, από τον βασιλιά Γεώργιο και τον -τότε πρωθυπουργό- Ιωάννη Μεταξά, τίθεται σε εφαρμογή ο αναγκαστικός νόμος 2220/1940 περί κυρώσεως συμβάσεως δια την παραχώρηση υδραυλικής δύναμης Αχελώου ποταμού. Η σύμβαση ανέφερε ότι η Αμερικανική εταιρεία HUGH COOPER & CO. INC CHEMICAL CONSTRUCTION CORPORATION έχει το αποκλειστικό δικαίωμα εκμετάλλευσης της δύναμης των νερών του ποταμού Αχελώου στα σημεία Πρεβέντζα, Κριεκούκι και των παραπόταμων Μέγδοβα, Ασπροποτάμου και Αγραφιώτικου. Επίσης, προβλέπεται η απαλλοτρίωση των εδαφών που χρειάζονται για την εκτέλεση των έργων, η δωρεάν χρήση δημοσίων κτημάτων και η δωρεάν προμήθεια οικοδομικών υλικών από τα κρατικά λατομεία. Υπήρξε όρος ότι απαγορεύεται η αναφορά στην ύπαρξη ορυκτού πλούτου στην χώρα. Το 1947 ο Δημήτρης Μπάτσης θα κυκλοφορήσει το βιβλίο “Η ΒΑΡΕΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ”. Γεγονός που θα τον οδηγήσει στην εκτέλεση 5 χρόνια μετά την κυκλοφορία του βιβλίου, στις 30/3/1952 πλάι στον Μπελογιάννη, τον Καλούμενο και τον Αργυριάδη. Η λήξη της σύμβασης επήλθε 70 χρόνια αργότερα, στις 31/12/2010, λίγο πριν την είσοδο της Ελλάδας στα μνημόνια, μια “διαβολική” σύμπτωση, ενώ την ίδια περίοδο άνθισε το ξαφνικό ενδιαφέρον των Αμερικανών (π.χ. οικογένεια Clinton) για τους υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα. Ένας ακόμη όρος της ήταν, παρότι την λήξη της, να γίνεται αυτόματη ανανέωσή της κατά 25 έτη, εφόσον δεν τερματίστηκε αυτή την περίοδο των 70 έτων των οποίων ήταν εν ενεργεία.
Για το τέλος, ας δούμε μερικά ορυκτά μέταλλα που φιλοξενεί η ελληνική γη. Πέρα από τους υδρογονάνθρακες (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) βρίσκεται λιγνίτης, αλουμίνιο, βωξίτης, μαγγάνιο, νικέλιο, σμηκτίτες, χρυσό, μαγνήσιο, χρωμίτης, ουράνιο αλλά και όσμιο. Το όσμιο μόνο κοστίζει 100.000€ με 150.000€ το γραμμάριο, με μεγάλη συγκέντρωση γύρω από τα Ίμια, ένα γεγονός που λύνει πολλές απορίες γύρω από το ελληνοτουρκικό.
Το όνομά μου είναι Κωστής Χατζηθωμάς, είμαι γεννημένος το 2000 και είμαι μεγαλωμένος στην Σκύρο. Τα τελευταία 4 χρόνια ζω στην Βάρνα της Βουλγαρίας και φοιτώ στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού. Πολύ τυπική και κρύα αρχή νομίζω αλλά θα φτιάξει παρακάτω… Μάλλον… Πιστεύω πως ο πιο όμορφος και ευχάριστος τρόπος έκφρασης είναι η μουσική. "Πολύ όμορφος τρόπος να χαρακτηρίσεις τον θόρυβο που κάνεις με την πένα σου" σας ακούω να λέτε. Δίκιο έχετε, αλλά τέλος πάντων.
Παρόλα αυτά, η ενασχόλησή μου με την λογοτεχνία ξεκινάει από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, και αυτός ο χώρος εδώ του ΦΚ είναι κάτι παραπάνω από ιδανικός για να αφήσω ελεύθερη κάθε λογοτεχνική ανησυχία μου. Η έκφραση θεωρώ πως είναι κάτι παραπάνω από δικαίωμα, είναι υποχρέωση όλων. Γιατί ποιοι άλλοι, αν όχι εμείς;
Καλησπέρα ,
Δεν καταλαβα αν αυτή η συμβαση ανανεώθηκε για αλλα 25 χρονια μετά τη λήξη της το 2010
Επισης η ρήτρα μη αναφορας στον ορυκτο πλουτο της Ελλαδας εχει ισχύ και μη εκμετάλλευσης ?
Σωστά , αυτή η σύμβαση ανανεώθηκε μετά το 2010 αυτόματα για 25 έτη ακόμα. Ο όρος δεν αναφέρει κάτι για την μη εκμετάλλευση.