Η φύση διαλέγει έναν καλύτερο κόσμο

Η φύση διαλέγει έναν καλύτερο κόσμο

Του Μανώλη Θεοχάρη, πρώην συντάκτη μας

Μια από τις καλύτερες φωτογραφίες που έχω δει. Μια από τις καλύτερες φωτογραφίες που έχω δει γιατί ενέχει συμβολισμούς απίστευτους. Θα έλεγε κανείς ότι η φύση δηλώνει την άποψή της. Από τη μια διαδηλωτές, διαδηλωτές οι οποίοι ειρηνικά και μόνο ζητούν ένα πράγμα. Ένα πράγμα που, παρά τη διαστρέβλωση που έχει υποστεί από ΜΜΕ, κυβέρνηση κ.λπ. είναι ένα ύψιστο αγαθό της Δημοκρατίας. Η δικαιοσύνη είναι τυφλή. Όλοι οι άνθρωποι έχουμε τα ίδια νομικώς κατοχυρωμένα δικαιώματα. Ο λόγος που διαδηλώνουν αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι επειδή θέλουν να στηρίξουν τη δράση του Δημήτρη Κουφοντίνα, είναι επειδή θέλουν να μην καταπατώνται τα δικαιώματα κανενός. ΚΑΝΕΝΟΣ. Κανείς δεν ζητάει την απελευθέρωση του κρατούμενου, ούτε ζητάει την ηρωοποίησή του, παρά ζητούν (και ζητάμε) από τη Δημοκρατία να αποδείξει ότι πραγματικά υπάρχει. Τα πρόσωπα δεν είναι αναγκαία, θα μπορούσαμε να μιλάμε για τον κρατούμενο «X», το ιδεολογικό του προφίλ δεν μας ενδιαφέρει, μας ενδιαφέρουν μόνο τα δικαιώματά του. Μας ενδιαφέρει αυτό, γιατί αν όντως σε αυτή τη δύσκολη υπόθεση η Δημοκρατία επιδείξει συνέπεια λόγων και έργων, κανείς μας δεν έχει να φοβάται για τα δικαιώματά του. Όμως, όταν βλέπεις τα δικαιώματα του άλλου να παραβιάζονται πρέπει να βάλεις και το δικό σου εαυτό στη θέση του. Σκέψου, λοιπόν, να παραβιάζεται οποιοδήποτε δικαίωμα σου. Τι θα ήθελες; Να σε στηρίξουν και να δικαιωθείς, αυτό γίνεται σε αυτή την πορεία μόνο και αυτό ζητάμε όλοι.

Τι άλλο βλέπουμε στη φωτογραφία; Βλέπουμε το κράτος -μέσω της Αστυνομίας- να επιτίθεται στους διαδηλωτές. Διαδηλωτές άοπλους, που φέρουν πάνω τους μόνο την ανάγκη για δικαιοσύνη. Διαδηλωτές άοπλους ενάντια σε μια αστυνομία πάνοπλη. Βλέπουμε δηλαδή μια μάχη άνιση και την οποία οι διαδηλωτές δεν επιθυμούν. Ποιοι διαδηλώνουν; Διαδηλώνουν άνθρωποι οι οποίοι σε αυτή την πατρίδα προσφέρουν καθημερινά, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τους δικηγόρους Κώστα Παπαδάκη και Θανάση Καμπαγιάννη, οι οποίοι έκλεισαν στην φυλακή το τέρας του ναζισμού. Βλέπουμε αυτούς τους ανθρώπους, παρά την καταστολή, να συνεχίζουν να μάχονται για ένα και μόνο πράγμα, τα ανθρώπινα δικαιώματα! Βλέπουμε την υπεροπλία και τη δύναμη του αντιπάλου που προσπαθεί να τους σταματήσει, όχι απλά να αποτυγχάνει, αλλά να τους ενδυναμώνει. Εγώ από όλους αυτούς τους ανθρώπους παίρνω δύναμη να παλέψω. Όταν ο άλλος μπροστά στο όπλο, στο γκλομπ, στην καταστολή στέκεται βράχος για το δίκαιο, ναι είναι ήρωας. Κάποιος ο οποίος έχει το δίκιο με το μέρος του δεν χρειάζεται τη βία, πόσο μάλλον όταν αυτός είναι το κράτος.

Βλέπουμε και από τη φωτογραφία αυτή ένα ουράνιο τόξο. Ένα από τα πιο όμορφα φαινόμενα της φύσης. Βλέπουμε ότι παρά τη βία, την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όλα τα δεινά του κόσμου που εκτυλίσσονται γύρω μας, η φύση διαλέγει πλευρά. Διαλέγει την πλευρά αυτών που παλεύουν για ένα καλύτερο κόσμο. Δείχνει έτσι ότι όσο και αν προσπαθούν οι δυνάστες, εν τέλει θα κυριαρχήσει το δίκαιο, είναι ένας συμβολισμός καθηλωτικός και δίνει πραγματικά κουράγιο για να παλέψουμε για έναν καλύτερο κόσμο. Προοιωνίζει πως αυτός θα έρθει. Ας παλέψουμε όλοι μαζί!